Nederland wint eerste wedstrijd tegen Letland

De Nederlandse handballers hebben woensdagavond gedaan wat ze moesten doen: winnen bij Letland om een eventuele kwalificatie voor het EK nog te kunnen realiseren. Na een uitstekende eerste helft die in eerste instantie gelijk op ging maar  waarin Oranje aan de hand van een sterke Joris Baart (zeven doelpunten) van 7-6  tussenstand kon uitlopen naar een voorsprong van vijf doelpunten 10-15 (27').

Vervolgens komt Oranje door twee tijdstraffen kort achter elkaar (Toon Leenders) en door een wisselfout van Bart Ravenbergen in de laatste twee minuten van de eerste helft nog in de problemen. Met een 13-15 stand gaat men vervolgens rusten.

De tweede helft verloopt  een stuk moeilijker voor Oranje dat Letland in de 34e minuut terug ziet  komen tot een 14-15. Tot de veertigste minuut blijft het verschil op een doelpunt hangen en Nederland kan van 17-18 kon uitlopen naar 17-20. Maar als snel wordt het weer 19-20.

Nederland kan in de tweede helft niet het snelle spel op de mat leggen dat nodig is om de Letten op afstand te zetten. Nederland heeft lange aanvallen nodig om te kunnen scoren terwijl Letland juist met een snelle tegenaanval veelvuldig binnen enkele seconden kan tegenscoren.

In deze Fase speelde doelman Gerrie Eijlers een cruciale rol in het Oranje doel. Hij voorkwam verschillende keren dat Letland op gelijke hoogte kon komen met een aantal schitterende reddingen op breaks en open kansen. Toch wordt het in de 51e minuut 23-23. Maar twee doelpunten van Bobby Schagen zorgde weer voor een 23-25 tussenstand. Dit verschil wist Nederland uiteindelijk over de eindstreep te trekken 27-29 .

Mooi en spectaculair was het niet maar het bealngrijkste is dat men de twee punten mee naar huis kan nemen en zich kan gaan voorbereiden op de tweede wedstrijd van komende zondag in Emmen.

“Het is heel lastig om uit te winnen en wij halen hier mooi de punten weg. Ik ben heel blij met deze overwinning. Het geeft ons team zelfvertrouwen. We hebben niet slecht gespeeld tegen dit goede en fysiekesterke Letland”, aldus Joop Fiege, die ook aangeeft dat het duel van zondag nog belangrijker is geworden.  “|Als we weer van de Letten winnen zijn we sowieso derde in de poule. Het is afwachten wat Hongarije en Denemarken tegen elkaar doen, maar als Denemarken twee keer wint van Hongarije kunnen we nog voor de tweede plek gaan. We zijn geen favoriet, maar wie weet”, aldus de bondscoach.

Topscores; Joris Baart 7, Bobby Schagen 6, Luc Steins 5, Partick Miedema 3, Tim Remer 2, Ivo Steins 2,  Kay Smits 2, Mark Bult 1, Fabian van Olphen 1.

Bij Letland scoorde de 2.15 meter grote en 135 kilo zware Dainis Kristopans die speelt bij het Wit Russische HC Meshkov Brest  8 maal voor de Letten. Aivis Jurdzs scoorde 7 maal.