Nieuws

Record aantal Nederlandse speelsters begint aan de Champions League

Nog nooit was de Nederlandse delegatie die komend weekend aan de Woman’s Champions League 2017-218 gaat beginnen, zo groot. 11 Nederlandse handbalsters waren dit jaar door de diverse clubs ingeschreven voor deelname aan de belangrijkste clubcompetitie ter wereld. Maura Visser, die in 2006 met Quintus al eens een kwalificatiewedstrijd heeft gespeeld, had ook haar debuut kunnen maken in de groepsfase maar vanwege haar zwangerschap zal de Haagse opbouwster dit seizoen niet meer in actie komen. Daarmee komt het recordaantal van Nederlandse speelsters die Champions League gaat spelen op 10.

Afgelopen seizoen traden Nycke Groot en Yvette Broch met de winst in de finale tegen HC Vardar in de voetsporen van Olga Assink die in 2006 als eerste Nederlandse handbalster de Champions League wist te winnen met Viborg HK. Het was het laatste kunststukje van de huidige assistent-bondscoach die daarna wegens ernstige knieproblemen al op redelijk jonge leeftijd (28) het handballen moest opgeven.

Met Nycke Groot en Yvette Broch zijn er twee Nederlandse speelsters die met hun Hongaarse ploeg Györi KC op jacht gaan naar prolongatie van hun titel. Een keer eerder, in 2013 en 2014, wist de club twee keer op rij de Champions League te winnen. Voor Groot wordt het, na drie keer kwalificatie te hebben gespeeld met SEW, VOC en FC Midtjylland, haar vijfde deelname aan de groepsfase van de Champions League. Tweemaal met FC Midtjylland en voor de derde keer met Györi KC. 

Voor Yvette Broch is het na drie keer een kwalificatieronde te hebben gespeeld met Quintus (2x) en VOC haar zesde deelname aan de groepsfase. Driemaal met Metz Handbal en ze staat ook voor de derde keer met Gyori KC aan de start.

Voor SG BBM Bietigheim komen met Angela Malestein, Charris Rozemalen, Tess Wester en Martine Smeets vier Nederlandse speelsters in actie in de Champions League. Voor Charris Rozemalen wordt het haar debuut. De Utrechtse heeft nog nooit aan de Europese topklasse deelgenomen. 

Voor Angela Malestein en Tess Wester geldt dat ze reeds eerder hebben deelgenomen aam een of meerdere kwalificatietoernooien. Voor Martine Smeets wordt het haar derde deelname aan de groepsfase nadat ze zich twee keer met Thuringer HC had geplaatst voor de Champions League. Daarnaast heeft ze ook een aantal keren met Dalfsen deelgenomen aan het kwalificatietoernooi.

Overigens is het niet de eerste keer dat vier Nederlandse speelsters bij een club deelnemen aan de Champions League. In het seizoen 2001-2002 speelden Elly-An de Boer, Olga Assink, Monique Feyen en Saskia Mulder voor GOG Svenborg in de groepsfase van de Champions League.

Bij het Hongaarse FTC Hungaria komen Danick Snelder en Laura van der Heijden uit in de Champions League. Voor Danick Snelder betekent het de zevende keer dat ze aan de groepsfase gaat beginnen. Vijf keer speelde ze al met Thuringer HC . Dit seizoen wordt haar tweede optreden voor FTC. Vorig jaar hield CSM Bucuresti de Hongaarse ploeg uit de Final4. Laura van der Heijden speelde twee keer kwalificatie met VOC en Team Esbjerg. Vorig jaar speelde ze haar eerste echte Champions League met Team Esbjerg.

Voor het Franse Metz Handball komen Ailly Luciano en Ilya Belgareh uit in de hoogste Europese klasse. Voor Ailly Luciano wordt het inmiddels haar vijfde deelname. Afgelopen seizoen reikte ze met haar club het verste. Ze werd in de kwartfinale, ondanks een thuisoverwinning op Gyori Kc, uitgeschakeld door de latere kampioen voor deelname aan de Final4. Ilya Belgareh heeft met één jaar eredivisie achter haar naam nog geen enkele ervaring met Europees handbal. Met haar eerste deelname aan de Champions League is voor haar alles dan ook nieuw.  

Deel dit bericht