Nieuws

Volendam en LIONS gaan op herhaling

Door Peter Lotman - Volendam - OCI/LIONS baalde. Kras/Volendam kon zijn geluk niet op. En de handbalfans kunnen zich verheugen op nóg een wedstrijd om de landstitel. De zaterdag voor Pinksteren staat dat duel vooralsnog gepland. De Volendammers slaagden er thuis in met 23-22 de favoriete Limburgers van de landstitel af te houden. Een spektakel van de bovenste plank in een uitverkochte en sfeervolle sporthal Opperdam.

Genieten dus voor de toeschouwers die twee partijen aan het werk zagen die alles uit de kast haalden. Het was spannend, bij vlagen schitterend, meeslepend en vooral een duel dat de gemoederen bezig hield. Net als bij de vrouwenfinale tussen VOC en Dalfsen een dag eerder was ook in de slotseconden van de mannenpartij discussie over de laatste actie van uitblinker Ivar Stavast. Stonden de verdedigers van Volendam inderdaad in de cirkel om hem af te stoppen? Ja, vonden de Limburgers. Nee, oordeelden de scheidsrechters Ferry van de Beek en Niels Egberts. Althans niet om er een strafworp voor te geven.

Los van die tumultueuze slotfase was het alles bij elkaar een heerlijke wedstrijd om naar te kijken. Tactisch knap van de beide coaches Piotr Konitz en Mark Schmetz. Zo had Konitz bedacht om in tegenstelling tot vorige week bijtertje Léon van Schie aan de kant van Joris Baart te zetten. Van Schie speelde een topwedstrijd en gaf de altijd makkelijke scorende Baart geen millimeter ruimte. Het vormde mede de aanzet tot de uiteindelijke overwinning. Van Schie glunderend: ,,Het ging heerlijk. Lekker gespeeld. En ja, ik kon me goed vastbijten in mijn tegenstander. En ook aanvallend nog mijn goaltjes meepikken.”

Ook doelman Dennis Schellekens vervulde een hoofdrol bij Volendam. In cruciale fases voorkwam hij vrijwel zekere doelpunten. Ook Dani en Jory Baijens, die zich na de overstap van HARO voortreffelijk hebben ontwikkeld bij Volendam, zorgden met hun dreigende spel voor veel gevaar. Jaap Beemsterboer was met zijn verwoestende schot de lieveling van het thuispubliek. Geert Hinskens benutte de strafworpen opnieuw feilloos. Zonder zenuwen schoot hij de pingels gevarieerd in het Limburgse doel.

ZOEKEN

Bij LIONS was het zoeken naar het juiste ritme. Ivar Stavast haalde ruimschoots zijn normale niveau. Het missen van een strafworp, twee minuten voor het einde bij 23-21, is hem vergeven. Dat kan nu eenmaal gebeuren. De rest deed hij vlekkeloos. Joris Baart, de topper bij de Limburgers, kwam niet lekker op dreef. Dat kwam in belangrijke mate door het ijzersterke verdedigingswerk van Van Schie. Maar het wilde maar niet lukken met zijn altijd vlammende schoten. Hetzelfde gold voor Joao Ramos, die meestal goed is voor een serie doelpunten maar ook zijn draai niet kon vinden. Ivo Steins bikkelde zoals altijd, pepte zijn ploeggenoten voortdurend op, maar hij kreeg in het hechte verdedigingsblok Van Schie/Schilder/Beemsterboer geen bewegingsvrijheid.

En dus lukte het Volendam om een groot deel van de wedstrijd aan de goede kant van de score te blijven. Vooral na de sterke openingsfase (8-4, 11-5 en 12-8) zag het er goed uit voor de thuisclub. Toch kwam LIONS via de 12-11 ruststand direct na het wisselen op gelijke hoogte. Opnieuw zette Volendam aan voor een sterk offensief. Dat leidde tot 17-14, 19-16 en 21-18. Maar zes minuten voor tijd lag alles weer open door de sterk spelende Stavast (2x): 22-21. Hinskens schoot wéér een strafworp zuiver binnen en Stavast mikte zijn zevenmeter over het doel. Toch zorgde Evert Kooijman voor 23-22 met nog een halve minuut op de klok.

Eerst nam Konitz een time-out met nog twintig seconden en vervolgens Schmetz met twaalf tellen op de wedstrijdklok. Maar Volendam hield onder enorme spanning stand en het lukte LIONS niet meer een verlenging af te dwingen. En dus gaan beide ploegen op herhaling. Waarbij de handballiefhebbers hopen dat het net zo boeiend wordt als deze editie.

Doelpunten Volendam: Geert Hinskens (7), Jaap Beemsterboer (6),  Rutger ten Velde (3), Dani Baijens (2), Jordy Baijens (2), Léon van Schie (2) en Maurits van Buren.  

Doelpunten LIONS:Ivar Stavast (9), Ivo Steins (3), Joris Baart (3), Luka Groff (2), Evert Kooijman (2), Lino Janssen (2)en Joao Ramos.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) :Het was boeiend van de eerste tot de laatste minuut. De winnaar viel niet te voorspellen. Beide teams gaven elkaar in de verdediging geen duimbreed toe. De geweldige vechtlust van Volendam gaf uiteindelijk de doorslag.  

Scheidsrechters (****) : Ferry van de Beek en Niels Egberts hadden de handen vol aan het bikkelharde duel. Zij volbrachten hun taak voortreffelijk. Zoals zo vaak waren er ook dit duel situaties die door de strijdende partijen verschillend werden uitgelegd. Maar hun optreden was duidelijk, overtuigend en zonder gemarchandeer.

Beste spelers :Bij Volendam vervulden Léon van Schie en Dennis Schellekens een opvallende rol. Maar het hele team straalde eenheid en passie uit. Bij LIONS mocht Ivar Stavast rekenen op een dikke voldoende. Zijn ploeggenoten waren zoekende.

AD SPORT/PETER LOTMAN     

Deel dit bericht