Nieuws

KORT NIEUWS - week 11 - update 22 maart 2024

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 23 maart 2024

18. EH Aalborg promoveert naar hoogste Deense liga - Met een 25-24 zege in het laatste competitieduel op HOJ sloot EH Aalborg (vrouwen) het seizoen af en promoveert naar de hoogste Deense liga. Roskilde en Holstebro - met Jesse van de Polder en Evi Jaspers - zij speelde tot 2022 bij Vlug en Lenig en verhuist komende zomer naar hde Zweeedse competitie - gaan via de nacompetitie aan de slag om een extra promotieplek.

17. Bart Peeters volgt Miriam Kraus op bij vrouwen Gemini Voerendaal - De uit het Limburgse Stein afkomstige verruilt komend seizoen zijn trainersschap bij tweededivisieploeg Vlug en Lenig 2 (vrouwen, tweede divisie) voor de vrouwenploeg van regiogenoot Gemini uit Voerendaal, spelend in de hoofdklasse C. Vorig jaar legde Gemini onder leiding van Miriam Krau beslag op de Limburgse bekertitel en promoveerde de ploeg vanuit de afdeling naar de hoofdklasse.

16. IHF maakt wereldhandballers 2023 bekend - Na een wereldwijde stemronde heet de IHF Mathias Gidsel (Füchsen Berlin) uitgeroepen tot 'beste speler van 2023'. De 25-jarige Deens international bleef Frans international Ludovic Fabregas (Veszprem) voor. Gidsel werd in 2023 wereldkampioen met Denemarken in eigen land en tegelijk ook topscorer van het mondiale eindtoernooi. Bij de vrouwen ging de titel naar de Noorse Henny Reistad, die een jaar eerder ook al de titel in ontvangst mocht nemen. Tijdens het voorbije WK in Denemarken scoorde ze in de finale tegen de latere kampioen Frankrijk liefst vijftien (!) keer. THW Kiel-speler Elias Ellefsen á Skipagøtu (Faröer Eilanden) en de voor Neptunes de Nantes uitkomende Fanse international Lena Grandveau werden gekozen tot Talent van het Jaar 2023'. .

15. Dionne Visser vertrekt bij Bensheim/Auerbach - Dionne Visser (27) en haar club Bensheim/Auerbach, actueel de nummer twee in de Bundesliga met 30 uit 18 ( achter koploper Bietigheim met 32 uit 17) hebben in onderling overleg besloten het contract met wederzijds goedvinden per 30 juni 2024 te ontbinden. De club deelt in een persbericht mee de lijnspeelster niet graag te zien vertrekken. "Maar voor Visser werd het na een eerdere operatie een te hoge belasting," luidt de verklaring. "Gezondheid voorop, zeker met het zware programma dat we als club moeten afwerken," aldus haar coach Ahlgrimm die begrip heeft voor het besluit van Visser.

Het contract liep tot de zomer van 2025. In 2019  kwam Visser over van SG 09 Kirchhof uit de tweede Bundesliga. In de voorbereiding op dit seizoen moest Visser een operatie aan de tussenwervelschijf ondergaan en was zeven maanden uitgeschakeld. Medio februari maakte ze tegen Oldenburg haar comeback. In april 2023 werd ze met haar ploeg onder leiding van Heike Ahlgrimm tweede in het Duitse bekertoernooi en speelde ze in de European League. Ploeggenote Sarah van Gulik maakte eerder al bekend na dit seizoen te gaan stoppen.

14. Kentin Mahé na elf jaar terug bij VfL Gummersbach - Transfercoup! De overgang van de Franse international, Olympisch en Europees kampioen Kentin Mahé hing al langer in de lucht. Vandaag werd het dan officieel: de 32-jarige tekent bij de ploeg van coach Gudjon Valur Sigurdsson voor drie seizoenen. Van 2011 tot 2013 droeg hij al het shirt van Gummersbach, de spelverdeler ging vervolgens via HSV Hamburg en SG Flensburg-Handewitt naar het Hongaarse Veszprem, de club waarmee hij tweemaal Hongaars kampioen en driemaal bekerwinnaar werd. Sparkasse Gummersnach maakte de toptransfer, net als in 2011, financieel mogelijk.

13. Henk Groener jaartje langer bij BVB Dortmund - Coach Henk Groener heeft zijn aflopende contract bij BVB Dortmund met een jaar verlengd, tot 2025. De club zet daarmee in op continuïteit en vertrouwen.Sinds november is de voormalig coach van onder meer de Oranje-vrouwen actief bij Dortmund. In zijn eerste seizoen leidde hij de ploeg naar de FINAL4 van de European League waar de bronzen medaille werd behaald. In de BVB-ploeg Tess Lieder, Harma van Kreij en nu nog Zoë Sprengers. Laatsgenoemde verkast deze zomer naar Nykobing. Nieuw in de selectie wordt Alieke van Maurik die overkomt van VOC en voor twee jaar tekende bij de geel-zwarte ploeg.

Intussen is ook een van de nieuwelingen bekend: de Franse international en wereldkampioen Deborah Lassource komt deze zomer over van Paris 92 en werd afgelopen december met de nationale ploeg s'werelds beste. De 24-jarige rechtshander kan zowel op de spelverdeler- alsook de linkeropbouwpositie uit de voeten. Geruchten gaan verder dat voormalig Dortmund-speelster Alina Grijseels na één seizoen terugkeert bij Dortmund.

12. 110e Derby van het Noorden zaterdag live op ARD - THW Kiel vier (34) en drie (37 punten) in de Bundesliga, spelen komende zaterdag om 15:40 uur voor de 110e keer tegen elkaar wat genoemd wordt als de 'Derby van het Noorden'. Het pikante duel is live te volgen op de Duitse zender ARD, VIAPLAY en Dyn. Kiel heeft in aanloop naar het treffen met de rivaal zorgen over de inzetbaarheid van de Franse doelman Samir Bellahence, onlangs op het EK met Frankrijk Europees kampioen: hij kampt met spierproblemenen is al enkele weken niet bij de selectie van de Duitse recordkampioen. Op 26 februari stond hij voor het laatst tussen de palen. Na het voortijdig vertrek van Vincent Gerard blijven alleen nog Tomas Mrkva en jongeling Magnus Bierfreund - hij speelde tot nu toe slechts zestien minuten - beschikbaar voor de ploeg van coach Filip Jicha.

11. Alina Grijseels verlaat Metz al na een seizoen - Aanvoerster van de Duitse nationale ploeg, Alina Grijseels, verlaat het Franse Metz HB al na één seizoen. Dat maakte de club vandaag op hun social media bekend. Eerder speelde Grijseels (27) negen jaar voor Dortmund. Grijseels tekende vorig jaar een contract voor de duur van twee seizoenen maar de overeenkomst werd in onderling overleg ontbonden. Op de positie van spelverdeler is de Deense Kristina Jörgensen de nummer één voor coach Emmanuel Mayonnade. Grijseels werd in Duitsland tweemaal (2021, 2022) uitgeroepen tot beste speelster.

Met haar ploeg stijdt Grijseels nog op drie fronten: competie, beker en CL. In de competitie telt de ploeg twee punten achterstand op koploper Brest Bretagne. In eigen huis verloor men met 22-23, op 8 mei valt aan de Franse kust waarschijnlijk de beslissing in de titelstrijd. Op 30 maart staan beide ploegen ook in Brest tegenover elkaar in de halve finale van de Franse beker.

In de achtste finales van de CL neemt Brest het op tegen Ferencvaros: het uitduel werd afgelopen zaterdag met 28-30 gewonnen, zaterdag is de return. De winnaar ontmoet Esbjerg in de kwartfinale. Metz slaat de achtste finales over en krijgt bij de laatste acht ploegen de winnaar van Krim / CSM Bucuresti tegenover zich.

10. Tom Robyns wisselt in Frankrijk van club - Belgisch international Tom Robyns gaat na de zomer aan de slag bij HB Saint-Cyr Handball. De spelverdeler die in 2018 de overstap naar de Franse competitie maakte, komt via Strassburg, Massy en Saran (sinds 2020) bij zijn nieuwe ploeg terecht. In België werd hij driemaal kampioen met Initia Hasselt, won vier keer de beker, werd tweemaal eindoverwinnaar in de BENE-League en mocht in de Franse Prolligue twee titels vieren.
9.Trainer Nico Stet stopt na twee seizoenen bij vrouwenploeg VELO -Trainer/coach Nico Stet stopt na twee seizoenen VELO aan het einde van deze competitie bij de club uit Wateringen. Stet (72) vindt het tijd voor andere zaken. “Ik ga meer tijd besteden aan mijn kinderen en kleinkinderen en aan mijn hobby schilderen. Het was een mooie tijd bij VELO. Een warme club met geweldige mensen.” De succescoach, die in het verleden ook Hellas naar titels stuwde, eindigde vorig jaar als vierde en bracht de club Europa Cup handbal. Uniek voor de vereniging. Ook dit seizoen is VELO weer actief in de kampioenspoule en won de eerste wedstrijd met 31-25 van V&L.
8. Matthias Dorgelo stroomt in bij Oranje - In het tweede officieuze oefenduel tussen Nederland en Tsjechië (zaterdagmiddag op Papendal achter gesloten deuren) heeft de 21-jarige Deense doelman van GOG Matthias Dorgelo zijn 'debuut' voor Oranje gemaakt. De Deense goalie - hij kan ook nog kiezen voor Denemarken of Noorwegen - stond veertig minuten onder de lat. In Arnhem werd driemaal twintig minuten gespeeld, Dorgelo deed twee 'helften' mee, Versteijnen vulde de overige twintig minuten in. Het wachten is nu op de jonge goalie of hij kiest voor een Nederlands paspoort voor de komende twee WK-kwalificatieduels met Griekenland en dan verder in Oranje actief blijft.
7. Annelies Smeets ook komend seizoen bij mannenploeg HVC - Annelies Smeets (36) is ook komend seizoen trainer/coach bij de herenselectie van HVC. “Ik mag hier werken met topspelers uit de tweede divisie.” Sinds februari 2022 staat Smeets in Barger-Compascuum voor de groep. Daarvoor had ze de heren van HVC al tussen 2016 en 2019 onder haar hoede. Met heren 1 promoveerde Smeets in het seizoen 2018/2019 als kampioen van de hoofdklasse A naar de tweede divisie.
6. Samy Sahroui kiest voor HUBO handbal - Met het aantrekken van de 23-jarige Franse lijnspeler Samy Sahroui heeft HUBO handbal de volgende versterking voor volgend seizoen binnen gehaald. De Fransman komt over van Likle Métropole Handball (Nationale 1) waar hij twee seizoenen actief was. Hij werd opgeleid bij Chartres  en tekent in de Limburgse hoofdstad voor één seizoen, met een optie voor een tweede. Sahroui is 1.93 m groot en weegt 110 kg. Bij HUBO wordt hij geacht onder de nieuwe trainer Bram Dewit het middenblok te versterken en een stevig aanspeelpunt in de aanval te hebben.
5. Stijn Brinks terug op het oude nest in Zwartemeer - Na omzwervingen bij Bevo en HUBO handbal keert de 20-jarige jeugdinternational Stijn Brinks deze zomer terug bij Hurry-Up. Brinks volgde zijn opleiding bij de jeugd van E&O. Hij tekent voor drie seizoenen bij de ploeg van coach Sven Hemmes. "Ik heb gemerkt dat ik mijn familie en vrienden erg heb gemist," aldus Brinks. Eerder al verlengden Bernie Vermeer, Emiel Hoogland en Sjoerd Boonstra hun contract met de oranje-zwarte ploeg. Met Daniel Takó wordt nog onderhandeld.
4. Tom Jansen verlaat VfL Gummersbach - Oranje-international Tom Jansen en VfL Gummersbach hebben in onderling overleg besloten het contract dat tot 2025 liep, na dit seizoen te beëindigen. De 25-jarige linkspoot raakte aan het begin van dit seizoen geblesseerd (kruisbandblessure) en kwam nauwelijks in actie voor zijn club. Ook miste Jansen het EK met Oranje in Duitsland. Jansen kwam in de zomer van 2022 over van TV Grosswallstadt. Op de positie van Jansen bij Gummersbach staan inmiddels Giorgi Tskhovrebadze en nieuweling Teitur Einarsson. Jansen sluit aan bij ASV Hamm-Westfalen (37 uit 24) dat acrtueel als derde gerangschikt staat in de tweede Bundesliga, achter nummer twee Bietigheim (38 uit 24) en koploper Potsdamm (41 uit 24). De nummers 1 en 2 promoiveren rechtstreeks na 36 duels.
3. Evi Japsers: van Deense naar Zweedse liga - Evi Japspers, spelverdeler van het Deense Holstebro, stapt na twee seizoenen over naar de Zweedse competitie en sluit aan bij Skara HF. De 22-jarige uit Sittard afkomstige speelster die eerder actief was voor Vlug en Lenig, tekent bij haar nieuwe ploeg, actueel vijfde in de hoogste Zweedse liga, voor twee seizoenen. Met Jaspers trekt ook trainer Pether Krautmeyer de grens over. Holstebro, waar ook keepster Jesse van de Polder actief is, heeft als nummer drie in de competitie nog minimale kans om de promotie-/degradatie-wedstrijden te bereiken. EH Aalborg, de voormalige club van Nyala Krullaars, heeft de promotie op zak, met 38 punten uit 20 duels. Roskilde (29) en Holstebro (26) volgen. Die twee ploegen spelen in de nacompetitie.
2. Györ ontslaat coach Ulrik Kirkely -Ulrik Kirkely (52) is niet langer de hoofdcoach van Győr Audi ETO KC. Vanwege de recente negatieve resultaten van de ploeg - afgelopen weekeinde verloor de ploeg van Yvette Broch en Rinka Duyndam - de Hongaarse bekerfinale van Ferencvaros - heeft de club met onmiddellijke ingang het contract met de Deense coach en assistent Kristian Danielsen opgezegd.
Kirkely kwam vorige zomer, na drie seizoenen als trainer actief te zijn geweest bij Odense, richting Hongarije. Tussen 2015 en 2017 was Kirkely ook al actief bij Odense. In 2021 en 2022 won hij met Odense de Deense titel, in 2020 de Deense beker. Tussen 2017 en 2020 was hij ook bondscoach van de nationale Japanse vrouwenploeg
Er zijn onderhandelingen begonnen over de invulling van een nieuwe hoofdtrainer. Totdat de definitieve beslissing is genomen, zal Attila Kun, die een EHF-mastercoachingsdiploma heeft behaald en professioneel directeur is van de Audi ETO Academy in Győr, de leiding van het team overnemen als tijdelijke hoofdcoach.
Onder zijn leiding bereidt de ploeg zich voor op de competitiewedstrijd tussen Győr Audi ETO KC en Moyra Budaörs op 16 maart. In de nationale competitie bezet Györ plek twee, met 30 uit 17, achter koploper Ferencvaros (32 uit 16).
In de kwartfinale van de CL is Györ volgende maand gekoppeld aan de winnaar van het duel tussen DVSC Schaeffler en Kristiansand.
1. Volendam haalt Dirk Tuip als assistent van Debbie Bont - Dirk Tuip komt de staf van Debbie Bont versterken. Na vele jaren betrokken te zijn geweest bij verschillende handbalinitiatieven, topsport en het bedrijfsleven, zal Tuip vanaf komende zomer deel uitmaken van de staf bij de damesselectie. Dit wordt zijn derde rol als trainer/coach, naast zijn betrokkenheid bij de Oranje dames U16/U17 en zijn vorige seizoen als trainer/coach van de B-selectie van VOC. Met zijn verleden als international en voormalig speler bij de club waar zijn passie voor handbal begon - hij was de spelverdeler en aanvoerder van het eerste kampioensteam in 2004/2005 - brengt Dirk Tuip een schat aan ervaring mee naar KRAS/Volendam. Zijn terugkeer naar de club waar het allemaal begon, markeert een nieuw hoofdstuk en biedt een kans om zijn kennis en ervaring over te dragen aan de volgende generatie handbaltalenten.
Deel dit bericht