Nieuws

AALSMEER PAKT DUBBEL THUISVOORDEEL IN ‘BEST OF THREE’ MET LIONS

Met een duidelijke 23-30 zege in Sittard eindigt Aalsmeer als koploper in de HandbalNL League. Goed voor twee van de drie wedstrijden in eigen huis als vanaf volgende week zaterdag beide ploegen aan de slag gaan om de landstitel, nu nog in handen van LIONS.  Volgens de statistieken wordt dat het 50e  onderlinge duel sinds 2013.

Aalsmeer kende enkele maanden geleden een dipje toen voorzitter Mike van de Laarse ineens bekend maakte te stoppen. Dat had veel impact, niet alleen op de club maar ook op de mannenploeg. LIONS kwam in financieel zwaar weer, het voortbestaan hing aan een draadje maar de spelersgroep toonde karakter. Bram en Martijn Kleijkers, Rob Schmeits en Luca van Straaten – donderdagavond op de training ernstig geblesseerd geraakt – zijn er na de zomer niet meer bij.

Beide ploegen trokken in de beginfase fel van leer waardoor het koppel Klompers/Stobbe de handen meer dan vol kreeg om het duel niet al in een vroeg stadium te laten ontsporen. Hun beslissingen vielen niet altijd in goede aarde, niet alleen bij de spelers op het veld maar ook aan de kant waar de beide coaches met geel beboet werden voor wat onvriendelijke opmerkingen richting de arbitrage.

Aalsmeer pakte energiek en lekker agressief aan, het ‘verjongde’ LIONS – met Lou Peters en Vasco Vonk ingezet met hun tweede speelrecht – kreeg af en toe forse tikken maar was zelf ook niet te beroerd om de mindere kilo’s in de dekking zo goed mogelijk in te zetten. De komende twee duels zullen de beide rivalen alles in de strijd gooien om het seizoen positief af te sluiten. Jens Dijkstra toonde opnieuw zijn talenten, met negen stops in het eerste deel (11-13) had hij een groot aandeel aan de ruststand.

Na de pauze wisselden de beide coaches Ivo Steins en Lambert Schuurs aan thuisclubzijde door, iedereen verscheen in het veld. Doch Aalsmeer, fysiek stukken sterker – ‘ze spelen jongens tegen mannen’, grapte een fan op de tribune – liet LIONS nog eenmaal hopen (14-14), daarna ging het snel richting een marge van vijf: 16-21. De dekking bij de bekerwinnaar bleef stabiel, betrouwbaar, degelijk. Die 21e treffer was een schoonheid: doelman René de Knegt verijdelde knap een Sittardse doelpoging, grabbelde naar de bal en half liggend, half staand bereikte hij 30 meter verder Donny Vink die het huzarenstukje van zijn goalie in een treffer omzette.

Bij 18-25 (de vierde van Vink) en 19-25 (Van Berlo) was de Limburgse daarna iets te fanatiek: hij raakte De Knegt op hoofd/schouder en mocht een de kant zijn zonde overdenken. LIONS wilde niet in de negatieve dubbele cijfers eindigen, met 23-30 hadden beide kemphanen vrede. Dubbelslag Aalsmeer, finaleplek LIONS. Zaterdag in Aalsmeer duel één om de titel, op 2 juni in Sittard het vervolg. Een derde duel, op 8 juni, is dan weer in De Bloemhof.

Volendam dat hoopte op een uitglijder van de provinciegenoot in Sittard om zodoende nog in de finale te geraken, stond na het duel tegen Hurry-Up feitelijk met lege handen. Na de 35-24 zege voor de ploeg van coach Geert Hinskens zit het seizoen voor beide ploegen erop.

Bij Bevo tegen Houten stond alles in het teken van het afscheid van Dario Polman, die overigens niet in actie kwam. Tien seizoenen droeg de 31-jarige Arnhemmer het geel-blauw. Polman bedankte persoonlijk de Bevo-aanhang met een toespraak: “Alles voor deze club gegeven. Vriendschappen voor het leven gekregen. Iedereen het allerbeste, ik houd van deze club!” Ook Kobe Serras (HUBO handbal), Arjan Versteijnen (EHV Aue) en Lars van Driel (Volendam) keren na de zomer niet meer terug. Het vrij eenzijdige duel eindigde in een 38-27 zege voor de Limburgers. Tot 12-11 was er nog sprake van een ‘duel’, via 18-11 en 19-12 was het pleit daarna snel beslecht voor de gasten. Houten maakt zich nu op voor het tweeluik met de kampioen van de eredivisie, BFC, voor een plek in het volgende BENE-League-seizoen.

VROUWEN

In de strijd om de landstitel beginnen VOC en HC Groot Venlo zondagmiddag aan hun eerste duel, vanaf 14:30 uur te zien op NPO1. Om plek 3 en 4 ging VZV op bezoek bij VELO en pakte de eerste winst: 27-28. Volgende week de return in ’t Zijveld. Om plek 5 en 6 duelleerden SEW en Quintus: de ploeg van coach Michael Vijverberg bleek op de eigen vloer duidelijk de sterkste: 37-24. Ook hier volgende week de tweede ronde. Vlug en Lenig en Kwiek speelden om plek 7 en 8. In Geleen zette de ploeg van coach Jo Smeets een eerste stap: 29-25.

BELGIË
In België pakte Bocholt in het eerste van drie duels het favoriete Sporting Pelt in: 32-29 in de Damburg. “We misten teveel kansen,” aldus verliezend coach Korneel Douven. “Maken daarbij teveel technische fouten waardoor Bocholt heel veel extra aanvallen krijgt en op die manier grotendeels 32 keer kan scoren. Zuur. Onze rechterkant in aanval was niet op topniveau. Vooral Serge Spooren en Pieter Strauven deden ons in de tweede helft namens Bocholt echt pijn.” Zaterdag is er een tweede duel, dan in Dommelhof.
Uit de eerste divisie is Sasja terug in de BENE-League. Daarvoor was de 30-26 thuiszege op nummer drie Kraainem noodzakelijk. Sasja won acht van de negen duels, speelde alleen gelijk bij Kraainem (25-25). Het laatste duel, komende zaterdag bij nummer twee Houthalen, is daarmee ontdaan van kampioensspanning.
DENEMARKEN
Groot malheur in de Deense play offs bij de vrouwen waar Odense zich in het derde en beslissende duel in de halve finale tegen Nykobing liet verrassen: 28-29. Housheer (2), N:usser (1), Van Wetering (1) en Van der Vliet (0) konden de uitschakeling ook niet verhinderen.
Het eerste duel leverde nog een ruimt 39-21 zege op, duel twee ging met 33-29 verloren. Nu dus ook de ‘belle’ waardoor de ploeg met vijf Oranje-internationals dit seizoen onder leiding van de Noorse coach Ole Gustav Gjekstad, buiten alle prijzen valt. Geen beker, geen FINAL4 in de Champions League en nu dus ook uitgeschakeld voor de titel.
Die strijd gaat tussen Team Esbjerg – 35-24 en 33-33 tegen Herning-Ikast - en het verrassende Nykobing. Bij Esbjerg kwam Nora Mørk twee duels niet op de vloer, alleen voor de beslissende strafworp voor de 33-33 eindstand kwam ze van de bank en benutte die op zijn Mørks: zuiver en hard. De finales staat gepland voor 21 en 25 mei. Op 1 en 2 juni komt Esbjerg in Boedapest bij de FINAL4 in de halve finale tegenover Györ.
DUITSLAND
Ook voor Oranje-international Ivar Stavast zit het seizoen bij Elbflorenz erop. De Limburger kwam al met een bandage binnen de lijnen tijdens het duel met Griekenland als stand in voor Luc Steins. Bij zijn club ging het vervolgens mis op de training en bleek er een scheurtje in het kniegewricht te zitten. Zes weken revalideren, op twee krukken voortbewegen.
Bij de vrouwen in de Bundesliga is Bietigheim al een tijdje zeker van de titel. Op bezoek bij hekkensluiter Bad Wildungen werd nog even ‘handballes’ gegeven: 24-41. Door dat resultaat degradeert Wildungen, met Jessie van de Ruit (1), Anouk Nieuwenweg (6) – volgend seizoen bij het Poolse Lublin – Larissa Schutrups – niet in de selectie - en interim-coach Mart Aalderink naar de tweede liga.
Buxtehuder, met viermaal Nyala Krullaars, pakte nog eens twee punten in eigen huis: Halle-Neustadt was ‘de pineut’: 29-27. Verrassend was het verlies in het uitduel van nummer vier, Dortmund, bij nummer twee Bensheim-Auerbach: 29-28. Jill Kooij (2) en Sarah van Gulik (2) droegen hun steentje bij, onder de lat kwam Helen van Beurden in 17 minuten tot 3 stops op 10 schoten. Bij de gasten scoorde Harma van Kreij tweemaal, Zoë Sprengers hield de 0. Tess Lieder kon in 16 minuten slechts één van de tien schoten pareren.
Neckarsulmer, dat nog niet helemaal zeker is met 12 punten van weer een jaartje Bundesliga, zette het bezoek aan nummer vijf Blomberg-Lippe, om in een 32-37 zege. Amber Verbraeken (8), Annefleur Bruggeman (1), Marloes Hoitzing (1) en Sharon Nooitmeer (1) werkten zich op het scoreblad. Pam Korsten doelpuntte tweemaal in het met 30-26 gewonnen thuisduel van Oldenburg tegen Zwickau. Nathalie Hendrikse zat bij Thüringer voor het met 32-38 gewonnen uitduel in Solingen niet bij de wedstrijdselectie. Ellen Janssen, onder de lat bij Solingen, kon in 17 minuten drie van de 13 schoten pareren.
Danique Trooster was met 8 op 21 stops in bijna een half uur speeltijd in goeden doen bij de uitzege van haar ploeg Rosengarten: 27-31 bij Mainz 05, een duel om plek 7 in de tweede Bundesliga.
Bij de mannen een slechte generale voor de FINAL4 van de European League, komend weekeinde in Hamburg. Flensburg ging op bezoek in Eisenach en moest de punten achterlaten: 28-27. Koploper Magdeburg (54 uit 30) en nummer twee Berlin (54 uit 32) maakten geen fout: SCM rondde het bezoek in Erlangen met een 27-32 zege af. Outstanding: Omar Ingi Magnusson legde er 15 (!) uit 20 pogingen voor de bezoekers in het netje. Daarmee komt zijn totaal op 206 waarvan 118 van de 150 benutte strafworpen, plus 88 assists. Berlin had het moeilijker bij nummer vijf Hannover: 25-28.
HONGARIJE
In de competitie bij de vrouwen maakte koploper en bekerwinnaar Ferencvaros geen fout en won het thuisduel van Alba Fehervar: 39-26. Omdat achtervolger Györ ook niet faalde tegen Vasas (41-22 winst) is de strijd om de koppositie spannend. Met nog twee duels te gaan staat FTC op 46, Györ op 44 punten. Verleden week wn de ploeg van interim-coach Per Johansson van FTC (32-30) maar die marge is de gering om bij een gelijk puntenaantal de titel van FTC over te nemen: het uitduel ging immers met 28-22 verloren. DVSC, met Tamara Haggerty, blijft met 42 punten keurig op plek drie, na de uitzege (26-37) in Budaors.
De bekerfinale bij de mannen gaat zondag tussen de twee aloude rivalen Szeged en Veszprem. Szeged schakelde NEKA uit (39-33), Veszprem was met 38-27 te sterk voor Dabas.

cover  Jelte Hiemstra moest met LIONS de punten in Sittard aan het sterkere Aalsmeer afgeven

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht