Nieuws

Aalsmeer pakt zesde SuperCup, Bevo komt net tekort

"Deze SuperCup is als een thermometer, kijken of we warm zijn"

Door Frits Feuler – De handballers van landskampioen Green Park Tigers Aalsmeer moesten in het Supercupduel tegen bekerwinnaar Herpertz Bevo de volle zestig minuten aan de bak om de zesde Cup mee te nemen naar de bloembollenstad. Wisselend handbal, soms oogstrelend, soms slordig, ineffectief. Spannend, ja. Beide ploegen kennen elkaar door en door. Vonden toch momenten om verrassende zetten te plaatsen. Uiteindelijk trok de landskampioen, na een 12-11 voorsprong bij rust, met 27-26 aan het langste eind. Meteen de revanche voor de met 27-28 verloren bekerfinale, enkele maanden geleden.

Toen Bert Bouwer in 1986 als trainer van de mannenploeg van Sittardia aantrad, kreeg hij Jo Smeets, afkomstig van Hasselt, als een van de twee Belgen in zijn ploeg. Samen met maatje Luc Brouwers op de rechterflank. Een noviteit in het Nederlandse handbal, toen. Meteen ook kampioen. Sinds vorig seizoen elkaars tegenstander in de BNL. "Maar met wederzijds respect,"vertelt de Belgische trainer van Bevo een uur voor het duel. Dat beaamt Bouwer.  

Maar het winnen van de eerste – kleinere - prijs in het nog prille seizoen staat nu even boven de jarenlange vriendschap. Bouwer ook in de rol van ´slachtoffer´. Hij wijst de arbitrage meermaals op onvolkomenheden in hun beleid. Geel en een tijdstraf zijn de ´bedankjes´ van de arbiters. Ook de mannen aan de wedstrijdtafel mogen op een reprimande rekenen. Bouwer, altijd gedreven als geen ander. Zijn ploeg heeft ook zoiets.

Dan helpt het ook een flink stuk als je een doelman als Marco Verbeij (21)hebt. "We willen iedere wedstrijd winnen,"klinkt het haast Bouweriaans. "De lijn van vorig seizoen met Bert gaan we doortrekken. Nu begonnen we te slap maar konden gaandeweg herstellen. We komen terug van een achterstand. Onze conditie en aanvalsvariatie zijn nu al op hoog niveau. Over mijn eigen prestatie?Ja, ik moet ballen stoppen. Dat waren er vandaag meer dan voldoende,"klinkt het enigszins bescheiden. "Maar ook Mark bij Bevo heeft het goed gedaan. We kennen elkaar vanuit Jong Oranje. Je kunt inderdaad stellen dat de keepers vandaag wel een aardige hoofdrol hadden."

Die mening deelt Bevo-collega Mark van den Beucken. Twee jaar actief geweest in de zware Duitse competitie. "Veel ervaring opgedaan. Sinds ik weer terug ben keek ik uit naar dit duel. Leer de tegenstanders weer kennen. Beginnen sterk, laten ons daarna wegspelen maar komen voor rust weer sterk terug. We hadden moeite met het sterke cirkelspel van Samir Benghanem. Die boezemt met zijn lichaam ontzag in en buit dat volledig uit."

In de slotfase krabbelt Bevo met degelijke aanvalsspel en sterk verdedigen binnen zeven minuten van 19-23 achter naar 26-26 (knal Polman), met nog één minuut op de klok. Dan slaat de hectiek op en naast de vloer toe. Coaches over de rooie, spelers en begeleiders die van de bank op springen als door wespen gestoken.

De aanleiding is simpel: Bevo komt in de slotaanval niet in scoringspositie en dus heeft Aalsmeer, tien seconden voor tijd, nog een kans om uit de verlenging te blijven. Remco van Dam snijdt op volle snelheid vanaf links tussen verdediger een en twee en wordt, al dan niet, foutief afgestopt. Geen VAR, gewoon een goede of foute waarneming van Wolbertus en Weijmans. Die leggen, tot ontzetting van de Limburgers, de bal op de streep, geven Polman nog een tijdstraf voor commentaar. Vier seconden voor tijd kogelt Erik Blaauw de winnende achter Van de Beucken.

Dat beeld bevestigt ook Samir Benghanem (24), een krijger aan de cirkel en topscorer met zeven treffers. "Die passie zit in me en Bert maakt hier handig gebruik van," lacht hij. Hij wordt vanuit de opbouw goed bediend, maakt zich breed en verschaft zich op die manier wat extra decimeters ruimte. "Wat we tot vervelens toe trainen, doen we ook in de wedstrijd. Alleen is de overgang van onze stage in Denemarken naar hier weer enorm. Daar laten arbiters twee, drie seconden een gevecht aan de cirkel doorgaan alvorens af te sluiten. Hier begint bij de pass al de paniek. Ik verheug met weer op de BENE-League. Iedere week een topduel."

Als Bert Bouwer de wedstrijdtafel ook nog in zijn analyse heeft betrokken, ziet de wereld er weer heel anders uit. ""Dit duel moest ons een beeld geven hoe ver we in de voorbereiding zijn," gaf Bouwer vooraf aan. "We zijn warm, kan ik achteraf zeggen. Na de stage in Denemarken weer terug in Nederland. De regelbenadering is hier anders. Maar we moeten het er weer een heel jaar mee doen. Ik zie daar tegenop. Schandalig wat de arbiters deden. En toch trap ik er weer in!" klinkt het schuldbewust.

Scores Aalsmeer van Verbeij 1, Dekker 1, Boomhouwer 3, Van Dam 1, Van Offeren 5, Benghanem 7, Jansen 1, Bottinga 3, Blaauw 5.

Voor Bevo scoorden Augustinus 3, Poot 3, Colman 3, Jeroen van den Beucken 9, Nick van den Beucken 1, Jordens 2, Polman 5.

Deel dit bericht