Nieuws

Aanpak technisch duo De Koning / Rijkens beloond

Velo promoveert naar eerste divisie

AD SPORT / Peter Lotman - De handbalsters van VENECO/VELO konden zaterdagavond eindelijk het kampioenschap vieren. Het duurde tot de laatste seconden van het spannende duel met Oliveo. Vanwege de zwaar bevochten 22-23 overwinning was daarna de ontlading extra groot.

Juichen, huilen, rondspringen. De meeste speelsters wisten van vreugde niet wat ze moesten doen. Ze vlogen elkaar en familieleden in de armen op de inmiddels volgestroomde speelvloer. “Het is gelukt”, verzuchtte trainer/coach Bart de Koning. Meer kon hij even niet uitbrengen. De spanning was nog van zijn gezicht af te lezen. “Wat hebben we diep moeten gaan. Een zenuwenwedstrijd”, vulde zijn collega Richard Rijkens aan.

Het tweetal bleef op gepaste afstand toekijken hoe hun adepten de titel en daarmee promotie naar de eerste divisie uitbundig vierden. Hun missie was volbracht. De enorme inspanningen van eerst De Koning alleen en dit seizoen samen met zijn maatje Rijkens, waren optimaal beloond. “Nu eerst feestvieren en dan kijken hoe we het volgend seizoen gaan aanpakken.”

Tranen

Romy Kunath zal er dan niet meer bij zijn. De uitblinkende speelster, die eerder al voor Hellas uitkwam, stopt vanwege privé-omstandigheden. “Ik ga terug naar Middelburg. Naar mijn vriend en ook voor mijn werk. Jammer, want ik heb het hier ontzettend naar mijn zin bij VELO”, reageerde zij met tranen in haar ogen. Kunath was met zes doelpunten en een handvol assists één van de smaakmaaksters in de Wateringse ploeg.

Ook keepster Iris Zonneveld kon terugkijken op een prima wedstrijd. Op beslissende momenten in de tweede helft stopte zij twee keer een strafworp en verrichtte zij nog een serie reddingen. De zus van voormalig cirkelloopster van Quintus, Rianne Zonneveld: “Wat ben ik enorm blij. Het was niet onze beste wedstrijd, maar we hebben verdiend gewonnen. En over het hele seizoen zijn wij de beste ploeg.”

VELO opende stroef en opponent Oliveo had lange tijd het beste van het spel. Het team van coach Bouke Troost had bovendien in Lilian Keijzer en Aniek van de Coevering twee doeltreffende schutters. Bij de rust (10-10) was het dan ook nog niet zeker of het geplande feest in Wateringen kon doorgaan. Pas bij 14-14 sloeg VELO, binnen tien minuten, het beslissende gat naar 14-19.

Wilskracht

De hard zwoegende Kirsten Zuiderwijk over die fase: “Daarin lieten wij zien, dat we wedstrijden op wilskracht kunnen winnen. Het liep niet soepel, maar we bleven knokken en dat werd beloond.” Larissa Wouters (2x), Noëlle Hartman, Romy Kunath en Carmen Riepe (ex Quintus) zorgden ogenschijnlijk voor de doorslaggevende voorsprong: 16-21.

De thuisclub, die zich al veilig had gespeeld, deed echter haar sportieve plicht. De goed spelende Ingrid Bruinen en Lara Klompé bezorgden de Westlandse supporters bij 20-22 nog een zenuwslopende slotfase. Het fraaie doelpunt van Hartman, subtiel aangespeeld door Kunath, zorgde uiteindelijk voor de opluchting. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie kon het feest toch beginnen.

Doelpunten VELO:  Romy Kunath (6), Larissa Wouters (4), Noëlle Hartman (3), Fleur van den Barselaar (3), Kirsten Zuiderwijk (3), Kirsten van Steenbergen (2), Nina van Ruijven en  Carmen Riepe. 

Doelpunten Oliveo: Lilian Keijzer (7), Aniek van de Coevering (5), Lara Klompé (5), Ingrid Bruinen (4) en Verena ten Hacken.

Amusementswaarde(***): De zenuwen vierden hoogtij bij VELO. Daarom kwamen de speelsters nauwelijks in hun normale spel. Te veel technische fouten en slordige schoten. Maar de spanning vergoedde veel en de wilskracht was bewonderenswaardig.

Scheidsrechters(***): De arbiters Van Gurp en Inpijn hadden het duel goed onder controle. Ze hadden wat pech met de voordeelregel, maar voelden de partij verder goed aan.

Beste speelsters: Bij VELO viel Romy Kunath op en keepte Iris Zonneveld een goede partij.

Bij Oliveo waren Lilian Keijzer en Aniek van de Coevering prima op schot.

Deel dit bericht