Nieuws

Alles of niks bij de dames in de eredivisie. Het spel zit op de wagen.

De competitie is gespeeld en de kaarten zijn geschud. De play-offs voor de dames in de eredivisie gaan beginnen. Het is even wennen want het gebeurt niet meer meer in de vertrouwde vorm van een kampioenspoule en een degradatiepoule. Voor de bovenste zes volgt er een play-off competitie in een knok-out systeem terwijl de onderste vier ploegen via de vertrouwde competitie nog wel gaan strijden voor behoud van het eredivisie schap.

Knock-outfase

Succes schoonmaak VOC Amsterdam, Morrenhof Jansen Dalfsen, Virto Quintus, Geonius V&L, Cabooter Group Handbal Venlo en Borhave hebben zich als de beste zes ploegen geplaatst voor de knock-outfase. In de eerste ronde, de kwartfinale zijn de nummers één en twee, VOC Amsterdam en Dalfsen vrijgesteld.  

Quintus, V&L, Handbal Venlo en Borhave gaan in deze eerste ronden strijden voor een plaats in de halve finale. Quintus gaat het daarbij opnemen tegen Borhave de winnaar van deze confrontatie over twee wedstrijden speelt in de halve finale tegen VOC Amsterdam. V&L en Handbal Venlo spelen ook in een dubbele confrontatie tegen elkaar. De winnaar van deze wedstrijd treft in de halve finale Dalfsen. De twee verliezers spelen nog twee wedstrijden tegen elkaar en gaan daarin uitmaken wie vijf en zes gaat eindigen en dan is de competitie voor hun voorbij.

Borhave begint zaterdagavond om 19:00 uur  met de thuiswedstrijd tegen Quintus. Niet de gemakkelijkste opponent voor de ploeg uit Twente. Wel een ploeg die Borhave op scherp heeft gezet door met het tweede team de laatste competitiewedstrijd uit bij Handbal Venlo te gaan spelen terwijl Borhave drie dagen later nog de lastige wedstrijd tegen V&L moest spelen en daarmee de vijfde plaats kwijt raakte aan Handbal Venlo. Quintus kan dan ook een getergde ploeg verwachten die een poging gaat doen om dat te gaan rechttrekken. In competitie verband was het niet gelukt om van Quintus te winnen maar dit zijn de wedstrijden waar het er om draait en waar alleen een overwinning telt om verder te kunnen komen. over twee weken op 31 maart volgt dan de return in Kwintsheul.

In Venlo staat de Limburgse derby tussen Handbal Venlo en V&L op het programma. Altijd een wedstrijd waar meer dan een overwinning op het spel staat. Het gaat bij deze wedstrijden ook altijd om prestige en de spreekwoordelijke eer. Twee keer trok V&L dit seizoen aan het langste eind al was de zege in Venlo vlak voor kerst een nipte. Het was er wel een die aankwam in Venlo. Uiteraard gaat men zaterdagavond on 20:00 uur opzoek naar revanche. V&L leed donderdagavond nog een nederlaag in de bekerwedstrijd tegen VOC. Misschien was men met het hoofd al meer bij de wedstrijd van zaterdagavond dan bij een mogelijke halve finale in de beker. Zaak is wel dat het beter moet als donderdagavond anders ie een seizoen waarin men in competitieverband als “best of the rest” op de vierde plaats is geëindigd achter de traditionele top drie niks waard geweest.

Kijk hier voor het programma en de uitslagen van de Play-off

Degradatiestrijd

In de degradatiepoule beginnen de ploegen met bonuspunten aan de competitie. De plaatsen 7 t/m 10 hebben 4, 3, 2 en 1 bonuspunt opgeleverd voor respectievelijk VZV, Foreholte, SEW en E&O. De laatste twee ploegen beginnen dan ook met een achterstand aan de degradatie strijd. Wel mogen SEW en E&O met een thuiswedstrijd beginnen waardoor men eventueel de opgelopen schade al voor een deel kan repareren.

Westfriesland SEW begint thuis tegen Foreholte in de competitie  heeft de ploeg uit Noord Holland de thuiswedstrijd gewonnen maar ging de uitwedstrijd dik verloren. De debutant Foreholte is zich gaande weg de competitie steeds beter gaan spelen waardoor men dan ook de meeste punten in het tweede deel van de competitie heeft behaalt. Voor SEW geld het tegenovergestelde Wil SEW de degradatie of de twee  promotie/degradatiewedstrijden ontlopen dan moet men minimaal de thuiswedstrijden winnen en vervolgens elders nog extra punten zien te pakken. Foreholte kan al een stapje zetten. Als men bij SEW weet te winnen dan komt er al een klein gaatje van drie punten.

E&O mag de nacompetitie ook thuis beginnen tegen Maedilon VZV. VZV kende een mager seizoen na de mooie vierde plaats van vorig jaar. Met de terughalen van Lotte Prak kwam er weer dynamiek in het spel van de Noord Hollanders waardoor het meteen beter begon te lopen. Vier van de vijf laatste wedstrijden werden gewonnen en daarmee eindigde men alsnog op de zevende plaats en pakte zo het maximaal aantal bonuspunten. E&O daarentegen is nog altijd op zoek naar de eerste overwinning dit seizoen. Lukt het de ploeg uit Emmen om VZV te stoppen dan komt er licht aan de horizon, maar lukt dat niet dan wordt het al meteen een moeilijke en zware opgave om de degradatie te ontlopen. 

Deel dit bericht