Nieuws

Anna Vyakhireva Russische doelpuntenmachine

Trefilov-ploeg plet Roemenië in tweede helft

Door Frits Feuler– Voor de tweede keer in de geschiedenis bereikt Rusland de finale van een EK, na de comfortabele 28-22 zege op het moegestreden Roemenië. Twaalf jaar geleden versperde Noorwegen de eerste plaats. In de finale op zondag (17.30 uur) wacht Frankrijk of Nederland.

Grote dame in de Parijse Arena was de 23-jarige Russische linkshander Anna Vyakhireva, teamgenote van Loïs Abbingh bij Rostov-Don en bovendien spelend tegen haar clubcoach Ambros Martin, bodscoach sinds oktober 2016 bij Roemenië.

Anna Vyakhireva, dertien keer trefzeker voor Rusland in halve finale         foto EHF

Dertien keer uit zeventien pogingen kreeg de Russische nummer 13 een streepje achter haar naam waardoor ze haar totaal in dit toernooi na zeven duels opschroeft naar 36. Veertien minder dan de Servische Katharina Slezak. 8 minder dan de vanaf de zijlijn toe kijkende, langdurig geblesseerde Christina Neagu. 7 minder dan de Roemeense spelverdeelster Eliza Bucheschi.

Machine

Een half uur kon de ploeg van Ambros Martin de Russische machine bij benen: 16-15. Roemenië scoorde bij 12-10 via Christina Florica het 2000-ste doelpunt op een EK. remaining before the break.Tweemaal ging een voorsprong van drie treffers (6-9 en 8-11) verloren.

Afbeeldingsresultaat voor evgeny trefilov

Evgeny Trefilov, bondscoach Rusland                          foto archief HSP

Ambros Martin had meteen na de veldwisseling snel in de gaten dat zijn uitgemergelde ploeg dit overwicht van de Russinnen niet kon afstoppen: 19-15. Tijd dus ook om met enige regelmaat te wisselen zowel in aanval als verdediging.

19-17 bleek achteraf het kleinst mogelijke verschil. Vanaf dat moment stoomde de Russische wals, onder aanvoering van de steeds luidruchtig coachende Evgeny Trefilov, richting het Roemeense doel. Iedere fout van een van zijn speelsters werd furieus becommentarieerd! Een unieke kopie haast van zijn illustere voorganger uit de jaren tachtig, Igor Turtschin.

Slordiger

Vanaf de zijkant probeerde Christina Neagu haar ploeg moed in te spreken, tegen beter weten in waarschijnlijk. Het spel van haar ploeg werd steeds nerveuzer, slordiger. Simpele spelsituaties lukten niet meer. Allemaal ruzie met de bal, zo leek het. Er was geen ontkomen meer aan. De aalvlugge Russinnen strooiden met enkele ferme tegenstoten nog meer zout in de wonden: via 26-19 naar uiteindelijk 28-22. 

Ambros Martin, coach Roemenië                         foto archief HSP

Coach Ambros Martin bleef, in tegenstelling tot zijn collega tien meter verderop, rustig tijdens de laatste timeouts. “Geniet nog van deze halve finale!” Of, bij de allerlaatste Russische onderbreking – nota bene zeven (!) voor tijd – sloot ook hij zijn missie in deze ongelijke halve finale netjes af: “Wees trots op jezelf!” Meer dank kan een ploeg niet krijgen van een topcoach.

Deel dit bericht