Bart Ravensbergen held bij Selestat in eerste finalewedstrijd om promotie

Vorig jaar zat handbal minnend Nederland op het puntje van de stoel toen het Franse Massy met Luc Steins verraste in de play-offs van de ProLigue en uiteindelijk promoveerde naar de het hoogste niveau.

Dit seizoen is het niet minder spannend en verrassen met in de eerste finalewedstrijd Bart Ravensbergen van het Franse Selestat handball in de hoofdrol.

De halve finales verliepen al verrassend. De nummers twee en drie van de competitie Chartres Metropole Handball en Dijon Bourgogne werden uitgeschakeld Vooral de halve finale tussen Chartres Metropole Handball de nummer twee en Selestat Alsace Handball de nummer vijf van de competitie verliep spectaculair.  Selestat won de thuiswedstrijd verrassend met 36-28. Dat verschil kreeg Chatres niet meer weg gepoest in de thuiswedstrijd die zij slechts met 29-24 wiste te winnen. USM Pontault Combault won na een gelijkspel in de eerste wedstrijd thuis met een doelpunt verschil van Dijon en plaatste zich daarmee ook voor de finale

In de eerste finalewedstrijd dinsdagavond tussen Selestat Alsace Handball en USM Pontault Combault begon de thuisploeg  Selestat goed aan de wedstrijd na 12 minuten stond  het 6-2 mede dankzij een goed begin van Bart Ravensbergen die een aantal belangrijke stops voor zijn rekening nam. Halverwege de eerste helft was het 8-4.  “Daarna volgde er een fase” zo vertelt Ravnensbergen, “waarin het totaal niet liep bij ons en we in de dekking niet meer thuis gaven. Dan kan je als keeper ook niet zoveel meer met als gevolg dat ik vanaf de 22e minuut  zo ongeveer bij een 10-11 stand  zo'n 15 minuten op de bank heb gezeten”.

Pontault Combault kwam dan ook terug in de wedstrijd de voorsprong van Selestat verdampte terwijl de gasten bleven scoren en steeds veder konden uitlopen. 11-16 werd het. In de slotfase van de eerste helft kon Selestat nog iets terug doen en zo bleef de schade bij rust nog beperkt tot drie doelpunten: 14-17

De start van de tweede helft beloofde niet veel goeds voor Selestat dat Pontault Combault opnieuw zag weglopen; 16-22  werd het in de 38e minuut. Toen mocht de Nederlandse doelman en international Bart Ravensbergen weer opdraven. “Toen ik er weer inkwam in de tweede helft liep het als een trein en stopte ik heel veel belangrijk ballen” zo vertelt Ravensbergen, die zijn ploeg  mede ook onder impulsen van Belgische international Jeroen van de Beule, die op dat moment ook uit zijn schulp kroop en begon te scoren, snel zag inlopen.

In rap tempo kwam de thuisploeg  dan dichterbij door een aantal stops van Ravensbergen en drie doelpunten van de Beule bij 17-22, 19-22 en in de 46e minuut toen  de oud speler van Tongeren voor de aansluitingstreffer zorgde bij 23-24 waarna Selestat bij 24-24 weer langszij kwam.

Pontault Combault  bezweek niet liep weer uit naar 27-29. De Beule zorgde dan toch weer voor de gelijkmaker bij 30-30 met nog vijf minute te spelen. Rr gebeurede veel in de laatste vijf minuten maar het was duidelijk dat Bart Ravensbergen een hoofdrol zou spelen. De ene bal na de andere ranselde hij uit zijn doel, maar zijn ploeggenoten  wist daar niet van te profiteren want ook de doelman van Pontault hield zijn doel schoon met vier stop. Drie seconden voor het einde leek het doek dan te vallen voor Selestat als Nikola Jukic de 30-31 scoort.

Diezelfde Jukic maakt  één seconde voor einde nog een opzettelijke overtreding waardoor hij met rood van het veld werd gestuurd en Selestat nog een zevenmeter mocht nemen. De Belgische ex international Thomas Cauwenberghs kan je wel om zo’n klusje sturen. Hij scoorde koelbloedig de 3-1-31 gelijkmaker.

Op de vraag wat de verwachtingen zijn voor aanstaande vrijdag is Ravensbergen duidleijk: “Het ligt nog helemaal open. Na het gelijkspel van afgelopen dinsdag is het heel simpel voor ons, we moeten winnen. Het ligt ongelooflijk dicht bij elkaar en de hal zal koken bij de tegenstander, maar ik denk maar het is mogelijk. Het zou mooi zijn als ik mijn periode bij Selestat Alsace kan afsluiten met een promotie terug naar de starligue”. Aldus Ravesbergen die ook laat weten dat hij bij een eventuele promotie geen spijt heeft van zijn vertrek naar Nordhorn

“Ik kijk heel erg uit naar de nieuwe uitdaging bij Nordhorn” zo vertelt hij. “Ik heb heel veel vertrouwen in het project en denk dat er daar mooie dingen kunnen gebeure.  Er staat voor volgend seizoen een goede brede selectie en de club heeft zeker ambities om weer hooger op te willen gaan spelen. Het is natuurlijk geen makkelijke opgave maar dat maakt de uitdaging alleen maar leuker”