Nieuws

Bizarre planning CL duels Kiel en Rhein Neckar

Duitse clubs speelbal tussen HBL, EHF en ARD

Door Frits Feuler –Donderdagmiddag is dan eindelijk een einde gekomen aan de al dagenlange strijd tussen de vertegenwoordigers van de HBL (Handball Bundesliga), de EHF (Europese Handbal Federatie), ARD (de Duitse publieke televisiezender) en de Duitse clubs THW Kiel en Rhein Neckar Löwen.

Inzet van dit hoog opgelopen `gevecht` is de planning van een competitieduel tussen Kiel en de Löwen op 24 maart – geen voetbalprogramma in de Bundesliga – waar de Duitse zender ARD de uitzendrechten voor heeft overgenomen van Sky. Dat duel belooft voor de tv-zender een behoorlijk aantal kijkers op te leveren.

Gelijktijdig echter ook de speeldag in de achtste finales van de Champions League waarin beide Duitse teams op die dag een uitwedstrijd lootten: Kiel op bezoek bij het Hongaarse Szeged, de Löwen richting Kielce. Een week later dan in eigen huis de return. Zo besliste het lot.

Maar de handbalverantwoordelijken, samen met de tv-bazen, kwamen er niet uit. Niemand wilde water bij de wijn doen. Ook de tegenstanders schermden met `geen hal op een ander tijdstip beschikbaar`. Immers, een van de voorstellen was om de twee Europese uitduels enkele dagen (21 of 22 maart) naar voren te schuiven. De Poolse en Hongaarse clubleiders zagen daar weer niets in. De ARD hield de poot stijf en dwong beide clubs tot het spelen op die 24e maart volgens contract waar veel geld mee gemoeid is.

Kiel heeft nu het thuisrecht in het tweede duel moeten prijsgeven en speelt op 21 maart eerst thuis. Op 1 april, om 17 uur, gaat het dan richting Hongarije.

"Deze wisseling van thuisrecht brengt de waardigheid van de groepsfase ernstig in gedrang," foetert de nieuwe technische directeur van Kiel, Viktor Szilagyi in de media. "De problemen van de beide bonden worden nu over de ruggen van de clubs en de spelers uitgevochten!"

De Löwen hebben een heel bizar scenario in beraad. Ook zij worden gedwongen te ruilen van thuis- en uitwedstrijd. "Maar wij gaan de confrontatie met de EHF aan!" klinkt het strijdvaardig. Het uitduel bij Vive Kielce, zaterdag om 16 uur, zou gevolgd moeten worden door het duel om 18.30 uur in Kiel. Maar de tweede ploeg, spelend in de derde Liga, gaat nu richting Polen. Feitelijk amateurs tegen de duurbetaalde Poolse profs!

De club is zich ervan bewust dat er van enige sportieve confrontatie totaal geen sprake is. Dat zal zeker nadelige gevolgen hebben voor de toekomst van de Champions League. De schade, aldus Jennifer Kettemann, die hier aan onze sport wordt toegebracht, komt heel nadrukkelijk voor rekening van de beide bonden. "Dat is een erkenning van armoede in onze handbalsport," blaast Löwen-directeur Jennifer Kettemann stoom af. "Er is een grens bereikt en wij zullen geen speelbal meer zijn in de strijd tussen de EHF en de HBL." Op 1 april speelt Rhein Neckar Löwen thuis, 19 uur, tegen Kielce.

De vraag is en blijft welke instantie het eerste recht had op die speeldag van 24 maart. De ene partij -HBL- geeft aan dat die wedstrijd al aan het begin van het seizoen gepland stond. Anderzijds had men dit topduel tussen Kiel en de regerend kampioen natuurlijk ook, gelet op een mogelijke deelname van Duitse clubs in de CL in de achtste finales, eerder moeten onderkennen.

Beide clubs hebben alles in het werk gesteld om tot een compromis te komen. Voorstellen richting EHF en tegenstanders vonden geen gehoor. "We waren zelfs nog bereid om twee duels binnen 24 uur te spelen," geeft Szilagyi aan. De Löwen dachten er ook zo over. Maar het was aan dovenmansoren gericht. Voor Kiel is het omzetten van het duel niet alleen een sportieve nederlaag maar werkt ook emotioneel en economisch door binnen de club. "Zo´n planning van de verantwoordelijken is je reinste waanzin!" luidt een van de vele reacties op social media 

 

Deel dit bericht