Nieuws

Drie BENE-League ploegen nog actief in Challenge Cup

Door Frits Feuler– In de Challenge Cup bij de mannen zijn nog 32 ploegen in competitie. Drie daarvan behoren tot de BENE-League en treffen in de komende twee weekends tegenstanders die tot de categorie ‘niet geheel bekend’ ingeschat mogen worden. De drie ploegen doen in elk geval een gooi naar een plek bij de laatste 16.

Voordat de Europese confrontaties plaats vinden, hebben deze drie ploegen nog een ‘generale repetitie’ in de vorm van midweekse inhaalduels in de BNL.

Dinsdagavond reist JD Techniek Hurry Up naar Sittard voor de confrontatie met OCI-LIONS. Thuis, tegen Wematrans Quintus, blameerden de Zwartemeerders zich vorige week met een zeker niet ingecalculeerde 29-30 thuisnederlaag tegen de tot dan nog puntloze Heulse ploeg. Zaterdagavond (18.30 uur, sporthal Angelslo in Emmen) ontvangt met het Portugese Madeira, de huidige nummer 6 uit de nationale competitie. 18 punten uit acht duels, koploper Porto reikt tot 25 uit 9. Of het duel met Lions een goede voorbereiding vormt voor het Europese treffen, is afwachten. Tussen de beide confrontaties met Madeira wacht ook nog het thuisduel tegen Sasja. Drukke weken, ook voor Hurry Up.

Bart Mik, namens Hurry Up in actie tegen Quintus                  foto Hans Khoe

Kras Volendam haalt pas op 20 november in tegen Hubo Initia Hasselt en kent dus wat meer rustmomenten in aanloop naar het duel, zaterdagavond 19.00 uur, met het Russische Dinamo Victor. Of heet die ploeg nu Dinamo Astrakhan? Feit is dat de Russen in de Superleague de zevende plaats innemen, met 8 uit 7. Koploper Spartak Moskou komt tot 14 uit 8. Voordat de Russen afreizen naar Nederland, wordt er donderdag nog een competitieduel gespeeld tegen nummer 10, Sungul dat 3 punten toucheerde uit 7 ontmoetingen. Een goede uitgangspositie voor de verre en kostbare trip naar zuidelijk Europees Rusland – Astrakhan telt een half miljoen inwoners en ligt in de Wolgadelta, dicht bij de Kaspische Zee - is gewenst. Maar of de Russen daaraan in sporthal Opperdam wensen mee te werken?

Volendam verloor afgelopen weekeinde de derby bij Aalsmeer (35-26) nogal ruim. In de BENE-League is geen constante prestatielijn te ontdekken. Prima zeges (vier) worden gevolgd door verrassende (eveneens vier) nederlagen. Niet echt handig als je bij de top vier wil komen. Mogelijk schept de Europese klus wat meer duidelijkheid en kan de ploeg van coach Peter Portengen zich daarna met wat meer body gaan opmaken voor het slot van de eerste competitiehelft. Bocholt (uit), Hurry Up (thuis). LIONS (thuis) en Sasja (uit) staan nog voor de kerstdagen op het menu. Misschien is er toch stiekem hoop op Europees overwinteren....

Dinsdagavond ontvangt BM Visé Nederlands kampioen Green Park Aalsmeer. De ploeg van Bert Bouwer is Europees al klaar in de EHF Cup na de dubbele nederlaag tegen Vojvodina. De Waalse ploeg van coach Korneel Douven start nu pas (zondag 20.30 uur) hun Europese tour tegen het Kosovaarse Kastrioti, de huidige koploper in de nationale competitie met 6 uit 12. Vijfmaal was er een landstitel, de laatste in 2011. Vijf keer won men de nationale beker, voor het laatst in 2009. In 2007-2008 was Bevo tweemaal te sterk voor Kastrioti, een jaar later veegde Gummersbach de Kosvaren van de mat.  

Visé verloor in de BENE-League één punt aan Herpertz Bevo. Samen met Achilles Bocholt leidt de Waalse ploeg het klassement. Met een flinke scheut Portugees bloed, een fysiek sterke en redelijk uitgebalanceerde ploeg willen de Walen opnieuw Europees verrassen. Vorig jaar strandde men bij de laatste 16: het Roemeense Poitassa Turda bleek een maatje te groot.

De Waalse ploeg telt dit seizoen, naast 17 Belgen in de selectie nog acht nationaliteiten: 1 Nederlander (doelman Kilian von den Hoff), 2 Portugezen, 2 Fransen, 1 Montenegrijn, 1 Bosniër en 1 Sloveen.

Deel dit bericht