Nieuws

Duels achtste finales Champions League mannen bekend

Dringen voor een plaats in de kwartfinale

Door Frits Feuler –De groepswedstrijden in de Champions League bij de mannen zijn afgelopen. Veertien duels voor elke ploeg, hoog niveau. Spannend tot de laatste wedstrijdronde. Strijdend om een plek in de kwartfinale. Twee plekken zijn voorbehouden aan PSG Paris en Vardar Skopje die in hun groep als eerste eindigden en daarom de ‘tussenronde’ mogen overslaan.

12 ploegen spelen tussen 21 en 25 maart en 28 maart en 1 april om de zes tickets voor de kwartfinales. Drie Duitse ploegen vormen de hoofdmoot, Hongarije is met twee teams ook sterk vertegenwoordigd in die knockout-ronde. In april volgt dan de kwartfinales, alvorens op 26 en 27 mei 2018 in de Lanxess Arean in Keulen de Final4 gehouden wordt.

Enkele weken geleden nog zag het ernaar uit dat geen enkele Scandinavische ploeg tot de achtste finales zou doordringen. Het Deense Skjern en het Zweedse Kristianstad dwongen alsnog een plekje af. Wisla Plock, PPD Zagreb en Kristianstad stonden voor de laatste speelronde op een gelijk aantal punten. De Zweedse ploeg won in Zagreb met 27-24. Het puntje dat Plock bij regerend CL-kampioen Vardar haalde (31-31), was te weinig voor plaatsing. Barcelona, thuis voor 3500 fans, won nipt van Szeged (28-27) en werd tweede. Rhein Neckar Löwen en Nantes kwamen, voor 2500 toeschouwers, niet verder dan 30-30. Voor de Franse ploeg voldoende voor plek 3.

In groep 2 waren de kaarten onderin zo goed als geschud. Brest (33-28 verlies bij Kielce) was al zeker van de volgende ronde. Celje en Aalborg waren met respectievelijk 7 en 5 punten te licht bevonden in deze zware groep.

Daar ging alle aandacht uit naar de eindstand tussen de twee, drie en vier. Veszprem, Flensburg en Kiel hoopten op eigen winst en tegelijkertijd ook uitglijders van de concurrenten. Veszprem klopte Celje (29-22) voor 5000 toeschouwers. PSG en Kiel namen voor 3300 supporters na een uurtje handbal met 29-29 afscheid van elkaar. De Franse ploeg, zonder topscorer Uwe Gensheimer, was ook met dit resultaat de eerste plek niet in gevaar. Voor de Duitse ploeg was dat ene puntje net voldoende om in de volgende ronde regerend Duits kampioen Rhein Neckar Löwen te ontlopen. Die ‘eer’ komt nu het Poolse Kielce toe.

Uit de groepen C en D kwamen uiteindelijk Skjern en de koploper in de Franse competitie, Montpellier als winnaars van de kruisfinales bij de laatste 16. Skjern hield Zaporoshe achter zich, de Franse ploeg was sterker dan het Spaanse Ademar Leon. Pikant duel in de volgende ronde: de huidige koploper in de Franse competitie tegen de Spaanse nummer één.

De eindstand in groepen bepaalde de volgende duels (uit en thuis):

  • FC Barcelona Lassa (ESP) vs Montpellier HB (FRA)
  • Telekom Veszprém HC (HUN) vs Skjern Handbold (DEN)
  • HBC Nantes (FRA) vs HC Meshkov Brest (BLR)
  • SG Flensburg-Handewitt (GER) vs IFK Kristianstad (SWE)
  • Rhein-Neckar Löwen (GER) vs PGE Vive Kielce (POL)
  • THW Kiel (GER) vs MOL-Pick Szeged (HUN)

Topscorer in de groepsfase is Uwe Gensheimer (PSG) met 80 doelpunten, gevolgd door de Zwitser Andy Schmid (Rhein Neckar Löwen) met 75 en Mate Lekai van Veszprem met 72 treffers. Nummer vier is Markus Olsson, 71 keer trefzeker, van Skjern Handbold. Momir Ilic, eveneens Veszprem, kwam tot 66 doelpunten. 

Deel dit bericht