Dure uitschakeling in Champions League voor Barcelona en Veszprem

Door Frits Feuler – De eerste speelronde in de achtste finales van de VELUX EHF Champions League leverde verleden week twee verrassende resultaten op. Telekom Veszprem, op bezoek bij het Deense Skjern, incasseerde een 25-3 nederlaag. Voor het bestuur aanleiding om, na ook een aantal povere resultaten in de Hongaarse competitie, de broekriem aan te halen bij spelers en staf. Iedereen werd voorlopig ‘ingeschaald’ op het minimumloon. Met het thuisduel tegen de Denen nog voor de boeg rekende iedereen op een ommekeer en plaatsing voor de kwartfinale. Ondanks de 34-29 nederlaag gaan de Scandinaviërs toch door naar de kwartfinale waarin de winnaar van het duel tussen Nantes en de Brest de volgende opponent wordt.

Sensatie dus voor de Deense outsider. De marge van zeven treffers werd door de ploeg rond de routiniers Bjarte Myrhol en Anders Eggert met veel verve verdedigd. De thuisploeg leidde halverwege nog met 16-13, maar kon in de tweede helft slechts een maximale voorsprong van vier treffers bij elkaar spelen. Een kwartier voor tijd was de stand gelijk: 24-24. De klok werd gaandeweg ook een tegenstander van de ploeg van de Zweedse trainer Ljubomir Vranjes die moeilijke tijden doormaakt in Hongarije.

Ook een daverende verrassing in de thuishaven van Barcelona. De Spaanse recordkampioen had bij Montpellier een, zo dacht men, te overbruggen 25-28 nederlaag geïncasseerd. Maar de Franse ploeg bleek taaier dan verwacht.. De 30-28 nederlaag was voldoende om in de volgende ronde de degens te kruisen met het Duitse Flensburg-Handewitt.

Veszprem en en de record winnaar van de Champions League FC Barcelona zijn er dus eind mei bij de Final Four in Keulen niet bij.

Barcelona mocht tien minuten voor tijd hopen op kwalificatie voor de volgende ronde: 26-20. Maar het lijntje brak bij de Spaanse lijstaanvoerder. Onder aanvoering van Melvynn Richardsson (zeven doelpunten) en zeven stops van doelman Vincent Gerard kregen de Fransen nieuwe hoop met vier opeenvolgende treffers. In de laatste minuut de 30-27, waarmee het verschil uit de heenwedstrijd was weggewerkt. Maar de meer gescoorde uit-doelpunten waren nu in het voordeel van Montpellier dat zelf de laatste aanval inluidde voor de 30-28 eindstand.

Eerder deze week plaatsten Flensburg-Handewitt zich voor de groep met de laatste acht ploegen na twee winstpartijen op Kristianstad. Kielce zal geen enkele moeite hebben om paaszondag de 41-17 voorsprong uit het thuisduel tegen de tweede, jonge ploeg van de Rhein Neckar Löwen over de streep te brengen. THW Kiel moet voldoende hebben aan de 29-22 zege in de eigen Arena, nu op bezoek bij het Hongaarse Szeged.