EK: Fors verlies voor Oranje U17 tegen Noorwegen

Opnieuw lieten de Nederlandse handbalsters bij het EK in het Macedonische Skopje zich het kaas van het brood eten. Na een goed begin van de wedstrijd moest Oranje U17 in de verliezersronde uiteindelijk toch diep het hoofd buigen voor Noorwegen. Na een 16-17 ruststand verloor Nederland met 26-35.

Omdat Slowakije met 27-24 zijn eerste overwinning heeft geboekt tijdens het EK tegen Portugal is een plaats bij de eerste twaalf ploegen voor Nederland nog geen zekerheid. Men moet morgen van Slowakije winnen om meer te kunnen doen voor de laatste twee WK tickets.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en nam meteen een 2-0 voorsprong die men wist uit te bouwen naar 6-2. Dat was meteen ook de maximale voorsprong die Oranje wist op te bouwen. Tot 8-4 kon men die vasthouden. Met twee treffers op rij kwam Noorwegen weer terug in de wedstrijd: 8-6. Tot 12-10 behield Nederland zijn voorsprong maar dat ging naarmate de wedstrijd vorderde steeds moeizamer. Noorwegen kreeg langzaam steeds meer grip op het spel van Nederland en kwam dan ook bij 12-12 voor het eert langszij. Bij 14-15 namen de Scandinavische dames ook voor het eerst de voorsprong. Die kon Nederland nog een keer wegwerken: 16-15 maar de Noren wisten toch met een minimale voorsprong de rust in te gaan: 16-17.

In de tweede helft gebeurde hetzelfde als tegen Frankrijk. Nederland liet zich in de beginfase volledig overlopen en binnen een mum van tijd had Noorwegen een voorsprong van vijf doelpunten opgebouwd: 16-21. De daaropvolgende time-out van Nederland stabiliseerde de zaak voor enige tijd maar Oranje was niet meer in staat meer dichterbij komen. Halverwege de tweede helft werd het gaatje nog groter 18-24 en leek de wedstrijd gespeeld en al helemaal als Noorwegen de 23-30 tussenstand op het scorebord zet.  Uiteindelijk gaat ook deze wedstrijd voor Oranje verloren met ruim verschil: 26-35.

Een flinke tegenvaller voor Oranje dat bij winst al zo goed als zeker was voor deelname aan de wedstrijden om de plaatsten 9 t/m 12. Nu moet men morgen Tegen Slowakije vol voor de winst gaan anders is deelnamen aan het WK, dat volgend jaar wordt gespeeld, al verspeeld.

Scores voor Nederland: Beugels 8, Freriks 5,  Housheer 3, Mulder 3, Korpel 2, Van der Linden 2, Michielsen 1, Oostveen 1, Van Wetering 1.