Nieuws

Gelijkspel tegen Zweden maximaal haalbare voor Oranje

Van de Redactie – Het moest in het derde groepsduel van Oranje op het WK tegen Zweden werkelijk vanuit de tenen komen om uiteindelijk met 31-31 een belangrijk punt mee te nemen naar de hoofdronde. Met Nederland en Zweden – ieder drie punten – stroomt ook Puerto Rico – na winst op Oezbekistan mee door.

Begin juli verloor Oranje nog een oefenduel in aanloop naar de Spelen van de Scandinavische ploeg. Geen gemakkelijke klus in het vooruitzicht dus.

Na de twee eerdere trainingspartijtjes tegen de nummer 3 en 4 uit groep D was het duel tegen de Scandinavische nummer vier van de Spelen in Tokio een echte testcase. Oranje kende een absolute zwakke start: 1-5. De nog regerend wereldkampioen oogde nerveus, kwam niet in het ritme. Met een centrale rol voor de Limburgse spelverdeelster Larissa Nüsser krabbelde Oranje beetje voor beetje op. Nüsser strooide met passes, zette ploeggenoten vrij aan de lijn en scoorde zelf ook nog enkele prima treffers. Verdedigend stond de Limburgse als een blok, repareerde waar nodig en kreeg – terecht - enorm veel speeltijd van interim-coach Monique Tijsterman. Op doel had Tess Wester het knap lastig op de gevarieerd schietende Zweedse aanvalsters en werd bij 7-11 naar de kant gehaald voor Yara ten Holte. Ook zij was op dat moment niet bij machte de tegenstander een halt toe te roepen. De marge van vier, vijf treffers hing over de hele eerste helft: 9-14 en 13-18. Zoë Sprengers draaide de bal net voor het rustsignaal perfect langs de Zweedse keepster: 17-18 nog maar.

Agressiever

Na de veldwisseling ging Oranje – met Wester, Smits, Nüsser, Dulfer, Van Wetering, Freriks en Bont in de startopstelling – veel agressiever van start. Tot 25-25 hingen de bordjes viermaal gelijk. Toen Debbie Bont vanaf de flank, op aangeven van Nüsser, voor de eerste voorsprong zorgde (27-26) leek Nederland ‘los’. Diezelfde Nüsser tekende voor 28-27, zag vervolgens heel snel tweemaal de score aan de andere kant draaien (28-29) en stond via Dione Housheer (29-29) en Danick Snelder (30-29) vijf minuten voor tijd weer op pole position. Roberts voor de 30-30, Housheer - in haar 50e interland - met de volgende pegel: 31-30. Vanaf de linker flank kwam Zweden, enigszins fortuinlijk weer naast Nederland.

Dan nog meer gebibber aan twee kanten. Een vrije worp van Abbingh smoorde in het Zweedse blok, nog veertig seconden. Coach Axner nam de ploeg aan de kant, besprak de laatste aanval. Die kwam niet echt uit de verf.

Gejuicht werd er nauwelijks, beide ploegen wisten dat dat ene ontbrekende puntje van levensbelang kan zijn om vanaf donderdag richting de kwartfinale door te stomen. Daarin wachten Noorwegen, Roemenië en Kazachstan.

NEDERLAND: Abbingh (5), Bont (6), Dulfer (2), Freriks (2), Housheer (5), Knippenborg, Nüsser (3), Polman, Smits (1), Snelder (4), Sprengers (1), Ten Holte, Van der Heijden (2), Van Wetering, Vollebregt, Wester.

ZWEDEN: Blohm (4), Bundsen, Carlson, Dano (2), De Jong, Hagman (5), Hansson (5), Kallhage, Lagerqvist, Lindqvist (4), Matthijs Holmberg, Mellegaard, Petren (1), Roberts (8), Ryde, Stromberg (2).

Scheidsrechters: Amar Konjicanin (BIH) / Dino Konjicanin (BIH)
Strafminuten: 6’- 6’ (Snelder 4’, Smits 2’ – Stromberg 4’, Blohm 2’)
Strafworpen: 3/3 –

cover Larissa Nüsser speelde een sterke wedstrijd tegen Zweden

foto archief HSP / NHV

Deel dit bericht