Nieuws

Gjeding over dé overtreding op Karacic: het was mijn fout!

Door Frits Feuler– Een dag na de tumultueus verlopen slotfase van het duel tussen Duitsland en Kroatië zijn de kruitdampen bijna opgetrokken. Bijna, want de Deense arbiters Gjeding en Hansen stonden tijdens en na dit duel stond volop in de belangstelling. Bijna 20.000 fans in de Arena, ruim tien miljoen voor de Duitse televisie. Best bekeken handbaluitzending ooit! Ga er maar aan staan!

De Kroaten hadden na afloop geen goed woord over voor het Deense topkoppel. Op de persconferentie dreigde zelfs een opstootje. De Kroatische bondscoach Lino Cervar nam geen blad voor de mond en spuwde minutenlang zijn gal na de 21-22 nederlaag waardoor Kroatië mogelijk het traject van Olympische kwalificatie moet afleggen voor de Spelen in Japan. IHF en arbiters kregen er behoorlijk van langs.

Gjeding en Hansen, kop van Jut bij Kroatië                   foto IHF

De Kroatische media doopten hun pennen in azijn en noteerden forse uitspraken. De Kroatische Handbal Bond liet zelfs een filmpje viraal gaan met daarop - in hun ogen - de tien blunders van de arbiters tijdens dit duel. Maar is dit wel zo?

En wat vonden de Deense arbiters zelf van hun optreden? In de Duitse en Deense media verscheen gisteren ook hun verhaal. Ook op http://www.handball-planet.com/gjeding-about-karacics-foul-it-was-my-mistake/  komt het tweetal aan het woord.

en van de scheidsrechters, Martin Gjeding, gaf toe dat hij een fout maakte in het cruciale moment van de Duits-Kroatische ‘botsing’ in Keulen op maandag, wat veel negatieve reacties veroorzaakte rondom de handbalwereld. Karacic werd bestraft met een aanvallende fout, terwijl hele volksstammen het anders hadden gezien. De Duitsers namen het ‘presentje’ en tikten de tijd vol.

“Een van de criteria voor het fluiten van een aanvallende fout is dat de verdediger stilstaat en de aanvaller tegen hem aan rent. Dat was niet het geval. Ik heb het ’s avonds nog niet op video gezien, maar realiseerde me dat het niet de juiste beslissing was. Het beoordelen van de aanvalsfout was verkeerd. We hebben vannacht niet goed geslapen en komen er morgen (dinsdag) misschien toe om de beelden goed te bekijken,” zegt Gjeding voor de camera’s van TV2.dk.

“Het is natuurlijk niet prettig als je weet hoeveel alle landen hebben gedaan om in de halve finale te komen of betere kwalificatiemogelijkheden krijgen voor de Olympische Spelen. Scheidsrechters moeten leven met de druk, staan alleen. Als we het echt niet zouden kunnen, moeten we niet hier zijn waar we nu zijn.”

Zijn collega Mads Hansen voegt toe: “We zijn best goed. Natuurlijk wordt iedereen die professioneel werk doet, beïnvloed wanneer zaken minder goed lopen. Het beïnvloedt onze persoonlijke trots en de professionaliteit die we in deze dag hebben gestopt, maar tegelijkertijd weten we dat dit de logica van ons werk is,” concludeert Hansen.

Deel dit bericht