Nieuws

Handbal Sint Truiden ambieert opnieuw de dubbel

Handbal Sint Truiden ambieert opnieuw de dubbel

Uitgedunde Belgische damescompetitie start dit weekeinde

Door Frits Feuler -Dit weekend begint de competitie in het dameshandbal. Een competitie met slechts acht ploegen en die met slechts 14 duels voor elke ploeg in een handomdraai gespeeld is. Handbal Sint‐Truiden domineerde vorig seizoen op alle fronten en pakte de dubbel. De Truienaren, die ook dit seizoen voluit voor de dubbel gaan, gaan zaterdag op bezoek bij DHW Antwerpen.

Twee clubs zijn er niet meer bij: DB Gent degradeerde, terwijl DHT Middelkerke op het einde van het seizoen ophield te bestaan. Hun plaatsen worden ingenomen door DHC Overpelt en HC Eynatten‐Raeren.

Jo Delpire

Bij Sint‐Truiden begint Jo Delpire aan zijn vijfde seizoen als hoofdcoach. De voorbije twee seizoenen leidde de oud-speler van Vlug en Lenig zijn team naar vier finales waarvan er drie werden gewonnen.

  Sarina Leenen

Eind vorig seizoen kondigde ‘Speelster van het jaar’ Sarina Leenen haar afscheid aan. “Het is het einde van een tijdperk” zegt Jo Delpire. “Maar tegelijk is elk einde een nieuw begin. Andere speelsters zullen kansen krijgen maar het blijft een uitdaging om haar te vervangen. Ook Evelien Claessens ontbreekt voor lange tijd. Zij kwam ten val met de fiets en heeft haar kruisbanden van haar rechterknie gescheurd. Er wacht Evelien opnieuw een lange revalidatie. Bettina Budai is een serieuze aanwinst voor de linkerkant. De drie andere speelsters zijn allen talentvolle speelsters die ik, met het oog op de toekomst, er absoluut bij wou hebben.”

Rick Stryckers, nieuwbakken coach van DHW Antwerpen, moet dus meteen aan de bak moet tegen de titelverdediger.  “Meteen een test om te zien waar we staan” zegt Rik Stryckers. “Ik maak ik me geen illusies, Sint‐Truiden is favoriet maar wij gaan in elke wedstrijd voluit onze kans. Dat zullen we ook zaterdag doen.” Aanvulling kwam er, naast enkele jongeren, van keepster Sofie Nouwen (Initia Hasselt) inruilde voor DHW Antwerpen.

Hubo Initia Hasselt schopte het vorig seizoen tot in de finales van de Beker van België en de play‐offs maar moest in beide gevallen hun meerdere erkennen in Sint‐Truiden. Ryszard Obrusik begint hier aan zijn tweede seizoen. “We hebben afscheid genomen van Sofie Nouwen, ze wordt vervangen Kim Van Den Boorn (Visé). Zij is voorlopig onze enige keepster.”

DHC Overpelt en HC Eynatten-Raeren zijn de nieuwkomers. Bjorn Timmermans begint aan zijn derde seizoen bij de Limburgse promovendus en stelt voorzichtige doelen voor zijn ploeg. HC Eynatten‐Raeren is na een afwezigheid van vijf jaar terug op het hoogste niveau. Trainer Kurt Rathmes probeert, met drie nieuwkomers, de plek snel veilig te stellen maar ziet wel een leerjaar voor zijn ploeg. De competitieouverture begint met Visé en Overpelt.

Edo Delic begint aan zijn vierde seizoen bij Fémina Visé. De Waalse club investeerde de laatste jaren in toptransfers vanuit België en het buitenland maar gaat nu via de weg van de eigen jeugd proberen weer om de bovenste plaatsen mee te strijden.

Bij Achilles Bocholt begint coach Mathijs Woolderink aan zijn tweede seizoen. 7 speelsters verlieten de club waaronder Sofie Geutjens. Speelsters die jarenlang de kar trokken, moeten vervangen worden door jeugdig elan. “We hebben één van de twee beste ploegen van het land, dus is de opdracht duidelijk: winnen en finales halen.”

Bij DHC Waasmunster nam coach Conny Schepers na vijf jaar afscheid en heeft de fakkel doorgegeven aan Stijn Van Caenegem, haar assistent.  Keepster Clara Verschuren vertrok naar Dalfsen getrokken, Kim Dieleman, Athena Hillaert en Jolien Haazen stopten.

Eerste speeldag 8 en 9 september

Achilles Bocholt ‐ DHC Waasmunster; Hubo Initia Hasselt ‐ DHC Overpelt; DHW Antwerpen ‐ HB Sint‐Truiden; HC Eynatten‐Raeren ‐ Fémina Visé

Deel dit bericht