Handbalshop
Hongarije klaar voor ‘gevecht’ met Oranje

Hongarije klaar voor ‘gevecht’ met Oranje

01 december 2018, 11:19 uur

Door EHF- Handbalfans in Hongarije en Nederland waren afgelopen maart getuige van twee smakelijke ontmoetingen toen hun nationale teams tweemaal bijeenkwamen in EHF EURO 2018 kwalificatie. Elke partij won de uitwedstrijd, waarbij Hongarije toppositie in de groep pakte.

Acht maanden gingen snel voorbij en vanmiddag staan de twee topteams opnieuw tegenover elkaar op de EHF EURO 2018 in Montbéliard (15:00 uur, live op Ziggo Sport en in stream op www.ehftv.com).

"Nee, niet alles", zegt coach Kim Rasmussen, Hongarije, toen hem werd gevraagd of het spel vanaf maart te vergelijken is met de twee kwalificatiewedstrijden. "Allereerst is dit een kampioenschap. Ten tweede missen beide teams enkele hoofdrolspelers. Dit is een compleet nieuwe situatie,” benadrukt Rasmussen. "Wat we weten is dat we een moeilijke wedstrijd tegen elkaar kunnen spelen. We weten dat we een kans hebben om te winnen als we ons energieniveau naar het hoogste niveau brengen."

Kim Rasmussen, coach van Hongarije                   foto EHF

Rasmussen is onlangs gedwongen zijn team opnieuw op te bouwen. Nadat sterspeler Anita Görbicz afscheid nam van het nationale team, is een reeks andere hoofdrolspelers ook uitgesloten van de EHF EURO. Opmerkelijke afwezigen zijn linksachter Zsuzsanna Tomori (blessure) en Dora Hornyak (zwangerschap).

Fans kregen vorige week een sneak preview van het 'nieuwe' Hongarije, toen de ploeg van Rasmussen werd verslagen door mede-EHF EURO-deelnemers Noorwegen (19:25), Frankrijk (18:19) en Denemarken (16:23) op het Golden League-evenement in Oslo.

Die wedstrijden gaven de coach geen enkele aanwijzing over de toestand van zijn team. Is Hongarije klaar voor de EURO?

“Ik hoop dat iemand het me zal vertellen omdat ik het niet weet. Dit team is compleet nieuw, verloor de afgelopen twee weken twee belangrijke spelers ", zegt Rasmussen. "We hebben goede, solide wedstrijden gespeeld in Noorwegen, maar nu is het voor punten. Ik weet niet hoe de meiden precies zullen reageren.”

Hongarije: klaar voor een gevecht

Wat Rasmussen wel weet, is dat Hongarije klaar is om te vechten. "We gaan met heel veel energie, we vechten echt. We spelen tegen het topteam van Nederland, ze zijn zo ervaren, ze kennen elkaar zo goed, dus het zal moeilijk worden ", zegt de coach. "Maar onze energie kan goed zijn, onze concentratie, we zullen nooit opgeven. Dit is wat belangrijk voor me is. En als we dit kunnen doen - deze jonge spelers kunnen zeker handballen - dan kunnen we heel gevaarlijk zijn voor Nederland. Tegelijkertijd moeten we de juiste beslissingen nemen," voegt hij eraan toe. "Op een gegeven moment win je niet op talent, maar moet je de tactiek in onze wedstrijd onthouden. Dit wordt de grootste vraag: kunnen we de juiste beslissingen nemen?"

Als een coach weet hoe hij underdogs omvormt in winnaars, is het Rasmussen. De Deen nam het over in CSM Bucuresti in 2015 met weinig vooruitzicht op het bereiken van enorme triomfen, maar de Roemeense kant ploeg won de EHF Champions League-trofee aan het eind van dat seizoen. Deze keer hoopt Rasmussen dat zijn Hongaarse underdogs voor een verrassing kunnen zorgen.

“Hoop is groter dan angst. Ik weet dat dit een zeer uitdagende periode is met dit team," zegt hij. "Onze filosofie, onze strategie en ons denken is dat we echt willen meedoen en agressief en met veel energie willen spelen. Wanneer we dit doen, kan alles gebeuren. Energie is de sleutel. Als we het kunnen brengen, wie weet?"

Vertaling: Frits Feuler

Laatste update: 01 december 2018, 11:22 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct