"Ik geloofde 120% in de titel!"

Inhaalrace Initia Hasselt in tweede helft te weinig voor landstitel

Door Frits Feuler –Huilend stond hij achter de Hasseltse wisselbank. Teleurgesteld over het missen van de eerste Belgische landstitel in zijn carrière. Dylan Vossen (26) had het zichtbaar moeilijk na de 32-28 in het beslissende duel om het kampioenschap. Hij, gedreven als altijd, kon de nederlaag amper bevatten. “Ik geloofde 120% in een titel voor onze ploeg!” stamelde hij als eerste.

Op luttele meters afstand vierden de ‘groenen’ het kampioensfeestje. Dat deed zichtbaar pijn. “We hadden als ploeg veel vertrouwen in een goede afloop. Nu sta je, na een zwaar seizoen, met slechts één prijs: de beker! Daar is niks mis mee, maar die titel had ik ook graag willen hebben!”

Vossen wist, zo kort na het verloren duel, wel waar de oorzaak van de nederlaag gezocht moest worden. “In de defensie kregen we te makkelijke tegentreffers. Dodelijk in een zo’n duel.” Vreemd was het wel dat hij halverwege de eerste helft om een korte rustpauze vroeg aan coach Korneel Douven. “Maar het zou voor twee, drie minuten moeten zijn.” Tot aan de rust bleef de opbouwer op de bank. Na de pauze gooide hij er nog een schepje bovenop. Samen met Tom Robijns begon ‘zijn’ Hasselt aan een inhaalrace. Bij 26-24 was er nog hoop. Cijfermatig gezien was die tweede helft (rust 17-12) na het eindsignaal (32-28) voor de bezoekers. “Maar daar koop je niet veel voor!”

Over twee maanden begint hij aan zijn derde seizoen in Hasseltse dienst. “Ik verhuis dan ook naar Zonhoven, vlak bij Hasselt en ga bij mijn vriendin wonen. Ik ben gelukkig met mijn vriendin, maar ook gelukkig met een club als Hasselt. Ik krijg nu wat meer rust, want van al dat op en neer reizen 's avonds van Geleen naar Hasselt word je een beetje moe. Zeker als je overdag ook nog naar je werk in Roermond moet.”

Bart Köhlen, bezig aan zijn elfde seizoen in de Belgische competitie, kon ditmaal niet zijn stempel op de wedstrijd drukken. “Tja, ik zat zelf niet goed in de wedstrijd. Als je dan pas twee minuten voor de rust de eerste goeie bal op de hoek krijgt, weet je dat het vandaag niks wordt. Bocholt was beter. Ze zouden zich moeten schamen als ze de titel niet gewonnen hadden. Onze kern is in dit soort duels niet breed genoeg.”

Van zijn huidige ploeg zullen Tim Houbrechts, AdrienCusumano, Robbert Bogaerts, Tom Robijns, Jelle Vonckx, Ruben Roelants en Brecht Vanbrabant komend jaar niet meer terug keren. Opvallend genoeg heeft coach Korneel Douven zijn ontslag bij de club gegeven. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat hij of naar Visé gaat of toch weer als trainer actief wordt bij Hasselt.

Bijzonder triest was de aftocht van doelman Brecht Vanbrabant. De 28-jarige doelman debuteerde in 2007 bij eersteklasser Sint-Truiden en maakte in 2008 de overstap naar Tongeren. Daar was hij slechts enkele maanden actief toen hij betrokken was bij een ernstig auto-ongeluk. Dagenlang lag hij in coma. Zijn herstel duurde ruim een jaar. Een metalen pin in zijn linker bovenbeen herinnert nog aan die fatale crash.

In zijn slotduel voor Hasselt kwam hij vier minuten na de rust als vervanger voor Jelle Vonckx binnen de lijnen. Met een paar prima stops gaf hij zijn ploeg wat meer vertrouwen. Een kwartier later werd een katachtige redding hem fataal: hij kwam in botsing met de paal en belandde ongelukkig op de grond. Meteen was Hasselt-voorzitter Bruno Willems, tevens orthopeed, op de vloer en verleende eerste hulp. Enkele minuten later werd Vanbrabant – hij wordt over enkele weken vader - huilend en met veel pijn afgevoerd naar de kleedkamer. De eerste voorzichtige diagnose luidt dat zijn rechter elleboog gebroken is.