Handbalshop
Kay Smits: “Wij gaan niet voor een leuke pot maar voor de winst naar Zweden”

Kay Smits: “Wij gaan niet voor een leuke pot maar voor de winst naar Zweden”

10 juni 2018, 14:20 uur

Kay Smits liet zaterdagmiddag in de eerste WK play-off wedstrijd tegen Zweden niet voor niets zien dat hij derde is geworden op de topscorerslijst van de Tweede Bundesliga met 258 doelpunten. De 21-jarige rechteropbouwer die komende zomer verhuist van het Duitse Wilhemhavener HV naar het Deense TTV Holstebro kreeg niet zoveel speeltijd van bondscoach Richardsson. Hij liet zeker in de tweede helft niet alleen zien hoe sterk hij is maar dat hij technisch uiterst begaafd is en daarmee bijzonder effectief is in de afronding. Met drie doelpunten van grote klasse in de laatste zeven minuten van de wedstrijd loodste hij Oranje uiteindelijk naar de 25-24 overwinning. Zelf stond hij achteraf niet echt verbaasd te kijken van deze overwinning.

“Weinig mensen verwachtten van ons dat wij zo’n resultaat konden boeken”, vertelt de jongste telg uit de Smits-familie. “Maar ik moet eerlijk zeggen: we zijn er met vertrouwen in gegaan. Wij  hebben ons de hele week goed voorbereid, veel video’s van Zweden bekeken en dan krijg je elke dag beetje bij beetje meer vertrouwen omdat je weet hoe ze gaan spelen en dat hebben we vandaag ook gezien”.

“Ze gingen precies zo spelen als wij gedacht hadden. Je kunt ze natuurlijk niet altijd tegenhouden maar daar waren we wel heel goed op voorbereid en op die manier ga je er gewoon met veel vertrouwen in. We wisten zeker dat er wat te halen was, want de laatste drie jaar hebben we het de toplanden in onze thuiswedstrijden altijd moeilijk gemaakt. Dan wel niet gewonnen maar we hadden er zeker vertrouwen in ja”.  

Wat zegt dat als de internationale headlines zeggen “The Netherlands beats Sweden”.

“Ja dat klink wel heel mooi. En dat is voor nu gelukkig ook zo. Maar we hebben ze nog niet helemaal verslagen. Dit is natuurlijk pas stap één. Woensdag in Zweden komt er misschien nog wel een zwaardere uitdaging voor ons, dus wat ik zeg dit is pas stap één. Stap twee moeten we woensdag maken”.

Op de vraag of Oranje nu de druk bij Zweden heeft gelegd en of zij het niet een beetje onderschat hebben antwoordt Smis dat dat goed zou kunnen. Wij konden gewoon vrijuit spelen. Zij moeten het laten zien, zij zijn duidelijk de favoriet als nummer twee van het EK. Het is  gewoon een topland en dan verwacht alles en iedereen dat ze gaan winnen. Wij konden er dan ook vrij ingaan en met lef en vertrouwen spelen. Dat hebben we gedaan en vandaag is dat gelukt. We moeten gewoon op dit pad doorgaan naar woensdag en met nog meer vechtlust die wedstrijd beginnen”.

Leg je daarmee nu de druk bij hun?

 “Ja absoluut”.

Maar dat zijn mannen hebben wel vaker met dat bijltje gehakt! 

"Zeker weten ja en ze hebben ook wel vaker van goede ploegen gewonnen. Maar vandaag is ze dat niet gelukt tegen ons. Wij hebben laten zien dat we ze het niet alleen moeilijk hebben kunnen maken maar ook gewoon hebben kunnen winnen van ze. Dus ja, ze zullen zeker met iets anders moeten komen om hun ticket voor het WK te winnen”.

Jouw inbreng was niet heel veel maar wel erg doeltreffend en zeker op het einde met drie doelpunten beslis jij toch uiteindelijk de wedstrijd want het had ook de andere kant op kunnen rollen!

“Klopt ik heb inderdaad niet zo veel gespeeld. De eerste helft speelde ik misschien iets te passief met niet super veel acties naar het doel. In de tweede helft was het in iets kortere tijd daarin wel een stuk effectiever dus ben ik heel bij met die bijdrage."

Het was desondanks allemaal erg close.

“Zeker weten. Ik denk dat wij op het einde toch nog wat balletjes hebben laten liggen. Zoals in zo’n laatste aanval bijvoorbeeld. Het is wel goed dat we die uitspelen en dat Zweden geen enkele mogelijkheid meer krijgt om te scoren. Maar we creëren geen kans meer dat is zeker een verbeterpunt. Zo waren er nog een paar ballen waar we niet goed mee om zijn gegaan in de laatste minuten. Daar staat tegenover dat we wel goed staan in de dekking waardoor Zweden er ook niet meer doorheen komt. Dus ja, het had zeker ook de andere kant op kunnen gaan. Alles bij elkaar denk ik dat wij het heel goed gedaan hebben om de winst er alsnog uit te halen."

Smits denkt dat ze niet op hun top hebben gespeeld. Volgens de Limburger zit er zeker nog meer in.

“Wat is net al gezegd heb, we hebben zelf ook nog genoeg fouten gemaakt. In de tweede helft maken we veel minder fouten in de dekking en dan zie je dat we ook wat rustiger en met wat meer vertrouwen in de aanval gaan spelen omdat we er bijna geen meer tegen krijgen. Dan ben je niet zo gehaast en loop je niet achter de feiten aan dus maak je minder fouten. Dat hebben we vandaag zeker in de tweede helft heel goed gedaan. Los daarvan hebben we hier en daar toch wat fouten gemaakt, wat overigens heel normaal is. Er zit zeker nog verbetering in”.  

Nog een wedstrijd dit seizoen, aanstaande woensdag uit tegen Zweden. Wat is je verwachting?.

"Je hebt thuis gewonnen, dan ga je daar niet naar toe met de gedachte om een leuke pot te spelen of om je huid zo duur mogelijk te verkopen. Nee, je gaat daar naar toe om de winst te pakken want we hebben stap één gezet en nu is het aan ons de taak om stap twee te zetten. We hebben vandaag laten zien dat we kunnen winnen, dat we ook nog beter kunnen. Dus wij gaan daar gewoon voor de winst en niks anders,” eindigt een optimistische Kay Smits.  

Laatste update: 11 juni 2018, 10:56 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct