Nieuws

KORT NIEUWS week 32

Op deze plaats voor u verzmeld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.    update 14 augustus

Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl

EINDSTAND EK U18 (jongens):

1. Spanje; 2. Zweden; 3. Duitsland; 4. Hongarije; 5. Kroatië; 6. Denemarken; 7. Noorwegen; 8. Portugal; 9. Faëroer eilanden; 10. IJsland; 11. Slovenië; 12. Montenegro; 13. Servië'14. Frankrjk; 15. Polen; 16. Italië.

Tom Janssen trefzeker

Bij de Sparkassen Cup met een aantal Nederlanders op de vloer heeft Tom Janssen met zijn nieuwe ploeg VfL Gummersbach in het duel met Ludwigshafen (44-27 winst) van zich doen spreken. De linkspoot van Oranje die overkwam van Grosswallstadt, scoorde negen keer. Gummersbach opent de competitie op 1 september met een uitduel bij Lemgo, een week later komt kampioen Magdeburg - met Kay Smits - naar de Schwalbe Arena,

Gummersbach: Ivanisevic, Knudsen; Fanger 2, Vidarsson 3, Kodrin 4, Köster, Blohme, Häsler 6, Schluroff 3, Mappes 3, Pregler 1, Zelenovic 1, Kiesler 4, Stüber 6, Jansen 9, Zeman 2

Melsungen - met assistent Arjan Haenen - en Hannover spelen vandaag de finale bij deze 23e editie. Melsungen won afgetekend met 36-27 van TBV Lemgo Lippe durch, Hannover was met 29-25 de baas over Elbflorenz, met Ivar Stavast. Gummersbach en Erlangen spelen om plek 5, Lemgo en Elbflorenz om brons. Finale om 17 uur.

Lemgo: Zecher, Kastelic; Hutecek 1, S. Zehnder 5, Brosch 5, I. Guardiola, Simak, Laerke 2, Schagen 1, Blaauw, Schwarzer, Suton 3, Zerbe 3, Versteijnen 2, G. Guardiola 5

Elbflorenz - Erlangen 32-31: Mallwitz, Mohs; Zobel 4, Wucherpfennig 2, Emanuel 3, Dierberg 1, Buschmann 1, Dumcius 4, Kretschmer 2, Jungemann 3, Stavast 1, Greß 8, Vanco, Klepp, Mylonas 3, Wellner

Alle duels zijn te volgen via Solidsport.com 

Opnieuw productieve bui Kay Smits

Kay smits, die gisteren bekend maakte komende zomer SC Magedburg te verlaten, oefende met zijn ploeg tegen het Noorse ØIF Arendal: 40-23 winst. Smits legde er negen in het netje. Zondag (11:00 uur) oefent Magdeburg op het toernooi in Noorwegen tegen Aalborg, duel is in livestream te zien op Solidsport.com. Smits was ook nu in een goede bui in het met 32-29 gewonnen duel: zes treffers.

SC Magdeburg:  Jensen, Portner; Meister (3), Chrapkowski (1), Musche (2), Kristjansson (5), Pettersson (5), Magnusson, Hornke (2), Weber, Mertens (4), Saugstrup (4), O"Sullivan (4), Bezjak, Smits (9)

Ook keeper Patrick Prijs naar PSV

GHV-doelman Patrick Prijs stapt over naar PSV, samen met Vrone/Berdos de twee debutanten in de eredivisie. Eerder al volgden zijn ploeggenoten Hans van Roessel en Lars Hijstek dezelfde weg. Sander van Gestel sluit aan bij de Opleidingsploeg van Bevo. Hun ploeg diende bij het NHV een verzoek in om te degraderen uit de eredivisie. Prijs keepte eerder nog bij Apollo uit Son

Henrik Toft Hansen in 2023 terug naar Denemarken

Het Deense Mors-Thy Håndbold meldt met trots dat de club vanaf het seizoen 2023/2024 niemand minder dan Henrik Toft Hansen aan de selectie heeft toegevoegd. Na HSV Hamburg, SG Flensburg-Handewitt en  Paris Saint-Germain keert lijnspeler Hansen terug bij de club waar hij ooit begon en tekent voor drie jaar.
 
Nieuwe speelster voor PSV
 
Het naar de eredivisie gepromoveerde PSV heeft linkspoot Birgit Tromp overgenomen van HMC.
 
Gonçalo Grácio sluit aan bij Hurry-Up
 
Gonçalo Grácio sluit deze week aan bij de BENE-League formatie uit Zwartemeer. De 22-jarige linkerhoek heeft meerdere jaren bij topploeg Sporting Lissabon gespeeld. Bij deze Portugese grootmacht kwam hij uit in de Champions League en heeft meerdere interlands achter zijn naam staan. Manager Manuël Kremer: “Via oud speler José Rolo kwamen we Grácio op het spoor. Hij is een hardwerkende en zeer talentvolle linkerhoek die ondanks zijn jonge leeftijd al veel wedstrijden op topniveau heeft gespeeld. Een prachtige versterking voor ons team.”
 
Gonçalo Grácio is trots dat hij voor Drenth Groep Hurry-Up mag spelen. “De club heeft een hele goede naam in Portugal. De combinatie van werken met handballen op een hoog niveau is voor mij erg aantrekkelijk. Ik hoop mijn steentje bij te kunnen dragen aan de toekomstige successen van het team.”
 
Grácio komt over van Vitoria FC. Hier kwam hij na zijn periode bij Sporting Lissabon terecht. De Portugees gaat naast het handballen aan de slag bij clubsponsor Losan.

Willem-Jan Ruder terug bij Fortissimo

Willem-Jan Ruder keert terug bij Fortissimo In Cothen volgt hij Ronald van der Kamp op. Ruder was eerder vijf seizoenen coach van de Cothense ploeg en verkaste vorig jaar naar de opleidingsploeg van Quintus. Onder leiding van Ruder promoveerde Fortissimo in 2020 naar de eredivisie. Zijn nieuwe ploeg heeft op eigen verzoek een staptje terug gedaan en speelt komend seizoen in de eerste divisie.

Duitser Vladislav Lets naar Bevo

De 20-jarige Duitse cirkelspeler Vladislav Lets komt over van het opleidingsteam van Füchse Berlin naar BENE-League-ploeg Herpertz Bevo. De technische leiding van de ploeg uit Panningen is verheugd met de komst van de ambitieuze Lets. “Door de recente knieblessure van Niek Jordens hadden we nog extra versterking nodig voor komend seizoen op die positie."

Nieuwe en derde keepster voor Team Esbjerg

De Duitse Dinah Eckerle en haar Deense collega Rikke Poulsen krijgen onder de lat bij Team Esbjerg versterking. Van competitiegenoot Kopenhagen Haandbold komt de 22-jarige Amalie Milling over. Ze tekent voor drie jaar.

“Interessant aanbod, een club met getalenteerde speelsters en spelen in de Champions League. De juiste plek om tijdens training en wedstrijden me zelf te ontwikkelen,” aldus Milling die als 18-jarige al haar debuut in de nationale A-ploeg maakte.  

Milling begon haar carrière bij HUK Haandbold en Hellerup IK, voordat ze in 2018 overging naar Kopenhagen. Met een lichaamslengte van 184 cm is ze bovendien groter dan Poulsen en Eckerle. In totaal kwam Milling tot acht A-interlands en 37 caps bij Jong Denemarken plus 31 bij de U18-selectie. Met de U17 pakte ze goud bij het EK 2015 in Noord-Macedonië, gevolgd door zilver bij het WK U18 in 2016 in Slowakije en EK U19 in 2017 in Slovenië.

Dinah Eckerle is in de voorbereiding uitgevallen, de club moest snel handelen. “We hebben de laatste drie, vier jaar veel uitgekeken naar topkeepsters, er zijn er relatief weinig op de markt,” licht coach Jesper Jensen de keuze van Milling toe.

Yves Vancosen voorlopig 'out'

Aanvoerder en lijnspeler van BNL-ploeg en Belgische kampioen Visé, Yves Vancosen mist de start van het nieuwe seizoen. De Waalse pion in de ploeg van de nieuwe coach Thomas Cauwenberghs ondergaat een ingreep aan de meniscus maar moet tegelijk ook nog de eeste vier competitieduels 'brommen' voor het akkefietje in Aalsmeer waar Vancosen het behoorlijk aan de stok kreeg met een paar tegenstanders.

Artemis '15 met 'nieuwe' coach

Het in de eerste divisie spelende Artemis '15 heeft Frans Jordens aangesteld als nieuwe trainer. Jordens volgt Job Reumer op die als assistent van Vladan Mijalkovic overstapte naar Houten. In het seizoen 2017/2018 stond Jordens ook al voor de groep van de fusieploeg De Gazellen Doetinchem / Apollo Wehl.

Supercup dames in Oldenburg

Om de eerste titel van het seizoen 2022/2023 bij de vrouwen in Duitsland wordt op 4 september (16:30 uur) gespeeld om de Super Cup in Oldenburg. Kampioen en bekerwinnaar SG BBM Bietigheim en verliezend bekerfinalist VfL Oldenburg spelen tegen elkaar. Drie dagen later start het nieuwe competitieseizoen.

Voor Oldenburg, met Marloes Hoitzing, de derde deelname aan de Super Cup. In 2009 kwam de Cup, na een 30-28 zege op HC Leipzig, naar Oldenburg. Bietigheim, samen met Thüringer record-kampioen in de Super Cup, nam ook driemaal deel en won telkens: 2017, 2019 en 2021 – door een 31-21 zege bij Dortmund.

Bietighiem treedt in Oldenburg aan met Kelly Dulfer en Inger Smits. Oranje-aanvoerster Danick Snelder revalideert van een knieoperatie.

Bij de mannen is de Super Cup op 31 augustus gepland in Düsseldorf. Kampioen Magdeburg en bekerwinnaar Kiel komen om 19:00 uur aan de afworp. Om 16:30 uur openen Dormagen en Zaporoshe – de Oekraïense ploeg speelt buiten competitie mee – het seizoen in de tweede Bundesliga.

Jan Pytlick bondscoach Saoedi Arabië

De Deen Jan Pytlick, die deze zomer zijn loopbaan als clubtrainer beëindigde, is terug op het veld. De 55-jarige wordt bondscoach van Saoedi Arabië en bereidt zich met de nationale ploeg voor op het WK 2023. In groep B zijn Frankrijk, Polen en Slovenië medio januari de eerste opponenten.

Pytlick werd in november 2021 door zijn club SønderjyskE ontslagen vanwege gezondheidsproblemen. In het Midden-Oosten tekent hij voor één seizoen.

Dragana Petkovska

De Noord-Macedonische keepster Dragana Petkovska (26) stapt over van het Servische ZORK Jagodina naar het Israëlische Maccabi Rishon Lezion handball. Eerder was Petkovska ploeggenote van Claudia Rompen bij Sonderjyske.

Ivo Verberne hangt schoenen aan de haak

Jeugdinternational Ivo Verberne (20) heeft een punt achter zijn nog korte loopbaan in het handbal gezet: hij komt niet meer terug onder de laat bij de Opleidingsploeg van Bevo en Jong Oranje. Met die laatste ploeg speelde de goalie vorige maand op het EHF Championship en eindigde met een bronzen medaille. Eerder al stapte collega Mika Schoolmeesters over naar de Duitse competitie bij TV Korschenbroich.

Deel dit bericht