Nieuws

LIONS STRANDT IN ZICHT VAN DE HAVEN; FINALE BOCHOLT TEGEN VISÉ

Door Frits Feuler – Het tweeluik tussen LIONS en Visé, dit weekeinde, was over de volle twee uur ongemeen spannend. Twee duels die op details, slordigheden en fysieke overmacht werden beslist. De sleutel voor het mislopen van de finale van de BENE-League lag voor LIONS 24 uur eerder: toen verspeelde de ploeg van Fred Michielsen kort voor tijd een voorsprong van drie treffers. Een dure grap, want aan het eind restte slechts een marge van één: 26-25.

De finale op 6 april, op het veld van Bocholt, gaat zodoende tussen regerend BNL-kampioen Achilles Bocholt dat voor de zevende keer in de finale staat en Visé. Bocholt won in Aalsmeer met 29-27, had in eigen hal 24 uur later opnieuw de handen meer dan vol: 37-36. Visé speelt paaszaterdag eerst nog de finale om de Belgische beker in Hasselt tegen Eupen. Aalsmeer komt op diezelfdse dag in Almere in de bekerfinale uit tegen Bevo.

Met die wetenschap in het achterhoofd begon LIONS vol goede moed over de grens bij Maastricht aan een, wat later zou blijken, stevig potje tegen de Waalse ploeg van coach Thomas Cauwenberghs. Fysiek sterk, schutters en een imposante lijnspeler in de persoon van Yves Vancosen. Achterin slot op de deur Nicholas Plessers. Maar ook de Limburgers konden goede papieren overleggen: afmaker Rob Schmeits, bijtertje Luca van Straaten, routinier Jasper Adams en youngster Jur Eussen. Ook doelman Bram Kleijkers, een etmaal eerder nog goed voor 19 stops, behoort inmiddels tot de gevestigde orde.

De openingszetten aan beide kanten waren lekker fel: iedere meter op het ‘eigen grondgebied’ werd met hand en tand verdedigd. Zoals het hoort! Van Kessel en Hommen hadden meteen de grootste moeite om ‘het goede van het kwade’ te onderscheiden en riepen met een aantal wankele beslissingen al vroeg wat weerstand binnen en buiten de lijnen op. Maar het duo hield de lijn vol, tot woede van de fans van beide teams op de tribune te pas en te onpas passages uit nog onbekende spelregelboekjes richting de arbiters overbrachten.

VOORDELIGE MARGE

LIONS nam na 2-0 over naar 3-5. De eerste vreugdekreten waren duidelijk hoorbaar. Spelers binnen de lijnen pepten elkaar op, gaven alles wat er nog in het lijf zat. Voor de club die het de laatste weken toch al heel lastig had met het financiële debacle. Die voordelige marge werd ineens 8-11 maar ook even snel weer bijna teniet gedaan door de Belgen. Het inbrengen van Camille Nguema leverde prompt twee treffers op (12-13) maar de felle Van Straaten was tot heel veel in staat. Bij 13-14 ging men aan de thee.

Van Straaten opende meteen met een voltreffer, die Plessers te machtig was. Jur Eussen en Rob Schmeits hielden de marge in stand: 15-18. Mooi moment om de tot dan onzichtbare Hamza Hadzic meer in stelling te brengen: met twee poeiers legde de Belgisch international de 18-18 tussenstand vast. Het moment dat de wedstrijd feitelijk opnieuw begonnen was.

LIONS ontbeerde wisselmogelijklheden. Het werd een uitputtingsslag: pompen of verzuipen. Eussen mocht even uitpuffen en werd voor een paar minuten vervangen in de dekking door Philipp Hempel. Julien Devisch werd de gebeten hond bij de LION-fans: de linkerflankspeler schopte Van Straaten geniepig onderuit, de arbiters hadden de overtreding niet gezien. Devisch jutte op zijn manier de boel nog een beetje op, gooide olie op het vuur en dat viel toch enigszins verkeerd. Bourget verloor bij een doelpoging de bal, werd echter rijkelijk beloond met een strafworp. Tot ergernis van alles wat LIONS heette!

ZEVEN TEGEN ZES

Visé koos voor de zevende aanvaller, iets dat Fred Michielsen naderhand ook liet doen bij zijn ploeg. Maar het werkte een beetje averechts. Een kwartier voor tijd werd duidelijk dat de LIONS-aanval begon te pruttelen: balverliezen, mislukte schoten of te vroeg afronden. Visé nam al die presentjes dankbaar aan en werkte koelbloedig aan haast honderd procent score af. Natuurlijk, op karakter bleef LIONS in het sppor, maar toen Bello het zoveelste balverlies afstrafte en vanaf de middenlijn de bal in het verlaten Sittardse doel gooide, hing LIONS in de touwen: 27-24. Een misser van Vancosen – prima stop Kleijkers – bood Eussen de kans op succes: 28-26. Hadzic en opnieuw Eussen met zijn achtste voor nog meer spanning en adrenaline: 29-27. Zestig tikken te gaan…..

Dan het zoveelste pijnlijke balverlies bij de regerend Nederlands kampioen, Bello mikte nog maar eens van ver succesvol op het LIONS-doel: 30-27. Hadzic beukte Eussen tegen de grond en mocht ‘brommen’. Adams bracht weer hoop (30-28) maar de tijd was tekort om de marge naar één terug te brengen.

De reacties na afloop:
LIONS-coach Fred Michielsen: “Die marge van drie die we gisteren in de slotfase verspeelden, wegen nu zwaar door.  Hier hadden we grotendeels de overmacht, dekking goed, maar ook wat ongelukkige beslissingen aan beide kanten. Daarna doen we ons door afspeelfouten en balverliezen enorm tekort. Beperkte wisselmogelijkheden, klopt. Als coach voortdurend overleggen met Lambert en Ivo op tactisch gebied. Een aantal jongens heeft nog niet die bagage om dit soort wedstrijden te spelen, moesten gelijkspelen of winnen. Kwamen er aanvallend niet meer doorheen, dan kies voor de optie zevende aanvaller. Dat pakt verkeerd uit. Helpen de tegenstander terug in de wedstrijd. Bello is sterk, dat is altijd lastig. We komen ten opzichte van Visé fysiek tekort. Doodzonde maar Visé wint hier gewoon. Nu de focus op de strijd om de landstitel.”
Florent Bourget, op zoek naar zijn eerste titel in de BEBE-League: “Klopt, die heb ik met Volendam niet kunnen pakken, nu dus een nieuwe kans met Visé. Zijn nog op drie fronten actief: BEBE-League, beker en titel. Vanavond was spannend. Tegen LIONS, met hun talenten, altijd lastig. Maakten vandaag iets teveel fouten waar wij van profiteerden. Voor het seizoen was de afspraak om twee finales te halen. De uitdaging ligt er. Feesten? Rustig aan, moet morgen werken,” grapt de spelverdeler.
Nicholas Plessers, doelman van Visé, glimlachte van oor tot oor: “Opgelucht, LIONS is niet makkelijk. Heftige wedstrijd. Gisteren ook een hard duel. Blij dat we hebben gewonnen. Fouten in de slotfase goed afgestraft. Zeven tegen zes hebben we goed uitgespeeld, meteen afgestraft met hun balverliezen. Nog nooit zo’n hoog rendement gehad met doelpunten in het lege doel! Even kort feesten, dan de aandacht op de bekerfinale. Maakt mij niet uit tegen wie we in de BNL-League-finale spelen. Klopt, we hebben nog geen prijs maar ten opzichte van vorig jaar nog geen prijs. Wel een mooie Europese campagne. Goede mentaliteit, dat brengt plezier.”
Tobias Weiler (LIONS) was zichtbaar teleurgesteld: “Gisteren naar met één doelpunt verschil gewonnen, nu dan net te weinig. Teveel fouten in aanval die tegentreffers opleverde. Klopt, we hebben al weken te weinig mogelijkheden om te wisselen, dus de basis moet bijna de hele wedstrijd spelen. Dat kost kracht, mentaal zwaar. Iedereen doet wat hij kan. Op het veld heb je emotie, adrenaline, denk je niet aan uitrusten. Iedereen heeft alles gegeven. Nu even pauze, dan om de titel. Vorig jaar ook meegedaan, maar niet zo intensief als nu het geval is.”
LIONS: Dijkstra, Ritzen, Hiemstra, Schmeits (9), Van Berlo, Weiler, Eussen Jur (8), De Hoogh, Kleijkers Bram, Bromet, Van Straaten (3), Hempel, Adams (6), Eiussen Ids, Kleijkers Martijn (2).
Topscorers bij Visé kwamen de doelpunten van Hadzic, Bello en Bourget (ieder 6), Vancosen (4), Nguema (3), Ranc en Massat (ieder 2), Devisch (1).

cover foto 1: Visé viert het bereiken van de BNL-finale

foto 2: Jur Eussen was acht keer trefzeker voor LIONS

foto 3: Jasper Adams deed wat hij kon maar slaagde er met LIONS net niet in de finale te halen

foto's Ronald Jans Sportfotografie

Deel dit bericht