Nieuws

LIONS verlaat met opgeheven hoofd het Europees strijdtoneel

Gelijkspel tegen topploeg Tatabanya voelt als zege

Door Frits Feuler– Zes Europese topwedstrijden speelde OCI-LIONS vanaf begin september in de EHF Cup. Met als apotheose het 27-27 gelijke spel in het thuisduel tegen de Hongaarse topclub Grundfos Tatabanya. Een unieke prestatie die, met wat meer geluk, ook twee punten had kunnen opleveren. Maar voor die stunt staken de Hongaarse handbalprofs met al hun vernuft en ervaring een stokje.

Onder het toeziend oog van Luc Steins gingen de Limburgers in de eerste helft gelijk op met de Hongaarse handbalgrootmacht. “Het was onze enige mogelijkheid om met een offensieve dekking die grote opbouwers ver van de goal te houden,” analyseerden Lino Janssen en coach Mark Schmetz na afloop. Zichtbaar moeite hadden de opbouwers het om uit de felle klauwen van vooruitgeschoven verdedigers als Janssen en later ook Van Straaten te blijven. Met name Janssen beet zich vast in ieder Hongaars lichaam dat hij op zijn weg tegen kwam. “Je denkt dan dat je hem hebt maar die mannen zien steeds weer kans om in het tweede contact toch nog te schieten of aan te spelen! Best vermoeiend.” De gasten toverden nog een aantal perfecte strekworpen uit hun technisch arsenaal. “Die worp zie je haast nergens meer. Zij doen dit gewoon! En goed!”

Ook de hoekaanvaller moest toegeven dat het in de BENE-League anders is. “Je hebt je aanvaller, die raakt uit balans. Klusje geklaard. Gelukkig lieten de Portugese arbiters lekker veel toe.” Janssen moest erkennen dat zijn opponenten uiteindelijk toch wel wat slimmer, beter en sterker waren. “Met dit resultaat hopelijk het begin van een mooie reeks. De seizoenstart was niet optimaal, dipje gehad. In Hongarije speelden we twintig minuten goed. Vandaag konden we de gehele wedstrijd bij blijven. Ik heb respect voor onze opbouwers en Ivo Steins op de cirkel! Wat die in dat grote middenblok allemaal tegen kwamen!”

Ook Mark Schmetz keek met voldoening terug op de draw. “Je speelt niet elke dag tegen zo’n topclub. Dit hebben we nodig om ons verder te ontwikkelen. Waren lekker agressief, speelden in een hoog tempo. Daar hadden ze toch wat moeite mee. We zochten de derde, vierde kans. Deden we goed, Ook zij moesten hard werken voor hun treffers, verliezen wilden ze zeker niet.” De strekworpen die de beide LIONS-keepers af en toe om de oren vlogen, waren van hoge kwaliteit. “In Nederland wordt hier vanaf de jeugd te weinig op getraind, zij hebben dat van jongsafaan in hun bagage zitten en gebruiken die worp op de juiste momenten. Ook nog eens tegen een offensieve dekking.”

Tactisch had Schmetz de boel goed voor elkaar. “Dat grote middenblok moesten we naar voren lokken, om Ivo aan de cirkel ruimte te bieden. Dat lukt heel aardig!” Steins scoorde, inclusief strafworpen, achtmaal. “En natuurlijk heeft iedereen kunnen spelen. Een opmaat naar de komende wedstrijden,” aldus Schmetz.

Deel dit bericht