Nieuws

Magdeburg-coach over Kay Smits: 'Heeft ons in deze moeilijke periode enorm geholpen'

Van de Redactie – Nog geen half jaartje duurde het verblijf van Kay Smits in de Duitse Bundesliga bij SC Magdeburg. De club zat, vanwege een aantal blessuregevallen waaronder Albin Lager Grenz dringend verlegen om een vervanger op de rechter opbouwpositie, Tijdens het EK in Noorwegen speelde de Limburger zich in de kijker, dus vond Magdeburg plots die speler waar men naar op zoek was. Holstebro verleende alle medewerking en Smits belandde in het oosten van Duitsland.

De 23-jarige Nederlander werd meteen publiekslieveling door bij zijn debuut tegen TSv Hannove-Burgdorf (30-30) zes keer te scoren. "Kay heeft ons dit seizoen door een moeilijke fase geholpen", zegt SCM-coach Bennet Wiegert met respect na de terugkeer richting Denemarken.

Trots

Kay Smits kende het Duitse handbal al van zijn twee jaar bij de Wilhelmshavener HV, daarna stapte de Nederlander over naar Holstebro richting Denemarken. Bij die ploeg keert hij terug naar het ‘bliksembezoek’ aan Magdeburg. "Ik ben erg trots dat ik zo'n geweldige kans heb gekregen. Spelen voor een club als SC Magdeburg is een kinderdroom die uitkomt", zei Smits bij zijn vertrek.

In het decor van de grote Getec-Arena deed Smits zijn werk naar behoren en liet een prima indruk achter. Maar een verlenging van het contract zat er niet in. De corona-pandemie en de daardoor mis gelopen inkomsten verhinderden een langer verblijf. Bovendien moest dan ook het contract bij de Deense club worden afgekocht.

"Kay vond zijn nieuwe ploeg in Magdeburg prima, hielp na een paar dagen trainen met de groen-rode brigade om in de opbouw de wat uitgedunde mogelijkheden te verlichten. “Met zijn sympathieke uitstraling veroverde hij de harten van de SCM-fans,” valt te lezen op de website van de club. “Hij was meteen klaar om te helpen en zijn contract bij Holstebro te onderbreken,” meldt coach Bennet Wiegert. “Vanaf het eerste moment nam hij samen met Christoph Steinert de verantwoordelijkheid op zich. Hij deed het heel goed en dat, hoewel hij is nog relatief jong.

De SCM-coach bedankte ook Holstebro voor het afstaan van de tijdelijke hulp en wenst de Nederlander het allerbeste voor de toekomst - die wellicht weer naar Magdeburg kan leiden. "Nu keert hij terug naar zijn bestaande contractuele relatie met Team Tvis Holstebro", zei Wiegert.

Magdeburg eindigde in het voortijdig afgebroken seizoen in de Bundesliga - 27 duels - als derde, achter THW Kiel en Flensburg-Handewitt.

cover Kay Smits, in het shirt van Oranje

foto archief HSP / Rob Creemers

Deel dit bericht