Nieuws

Mikkel Hansen ontsnapt aan schorsing

Beroep van de Deense Handbal Bond door EHF geaccepteerd

Door redactie - Het EHF-hof van arbitrage (ECA) heeft vandaag, 1 augustus, het door de Deense Handbalfederatie ingediende beroepschrift aanvaard in verband met de aan Mikkel Hansen opgelegde boete en de waarschuwing die aan de federatie is gegeven. Hansen werd vermeendewangedrag ten laste gelegd aan het begin van de rust tijdens de EHF EURO 2018 halve finale tegen Zweden die, na verlenging, met 34-35 werd verloren. Hansen scoorde in dat duel twaalf keer en werd tweede op de topscorerslijst van dat EK met 43 treffers.

Tegenstrijdige getuigenissen en bewijskrachtige elementen werden door de partijen verstrekt. De commissie kon niet alle bewijsstukken plaatsen en kwam tot de conclusie dat aan de norm voor strafoplegging niet is voldaan. Daarom wordt verwezen naar ‘het algemene rechtsbeginsel volgens dewelke de twijfel zou de verdachte ten goede moeten komen, in dit geval speler Hansen.

De commissie constateert inderdaad dat ernstige twijfels rijzen in het licht van eerdergenoemde tegenstrijdige getuigenissen van de partijen en de slechte kwaliteit van de videobeelden op basis waarvan het ‘onmogelijk is om een ​​duidelijke situatie te observeren die het optreden van het wangedrag van de speler ondersteunt’. Daarnaast is er een centraal element om de beoordeling te evalueren van ‘potentiële implicaties en consequenties’ van dergelijke beschuldigingen in de carrière van een speler.

De commissie legt het besluit verder als volgt uit: ‘Het beschikbare bewijsmateriaal is niet volledig overtuigend, wat als direct gevolg een schijnbaar risico en dus onevenredigheid creëert tussen een lage waarschijnlijkheid en een hoog risico op negatieve gevolgen voor de speler.’

Tenslotte benadrukt de commissie wel dat, hoewel de materialiteit niet kan worden vastgesteld en er dus geen sanctie kan worden opgelegd, de speler én de federatie eraan herinnerd worden dat de verplichting om op elk moment een voorbeeldige houding aan de dag te leggen een essentiële voorwaarde is om te zorgen dat handbal zich in de goede richting blijft ontwikkelen. Fair Play en sportiviteit vormen absolute voorwaarden om een ​​eerlijke en respectvolle behandeling van alle belanghebbenden te waarborgen’.

Deel dit bericht