Nederland A en B winnen hun eerste wedstrijd bij 4-landentoernooi

De Nederlandse handballers van Oranje A en Oranje B hebben woensdagavond bij het vierlanden toernooi in The Dome in Houten allebei hun eerste wedstrijd gewonnen.

Het toernooi werd geopend met de wedstrijd tussen Nederland B en Japan. Na een 17-17 ruststand zegevierde Nederland B met 36-34.

Beide landen waren behoorlijk aan elkaar gewaagd en het was dan ook steeds stuivertje wisselen welk ploeg aan de leiding ging. Toch leek Nederland in eerste instantie in de slotfase onderuit te gaan als Japan van 29-29 wegloopt naar 30-34. Met Nog zeven minute te spelen herstelde Nederland zich. Liet Japan niet meet scoren en kwam zelf bij 34-34 weer gelijk en pakte in de laatste minuut ook nog de overwinning met 36-34.

Scores kwamen van: Jaap Beemsterboer 7, Samir Benghamen 5, Robin Jansen 4, Tom Jansen 4, Rutger ten Velde 4, Niels Poot 3, Florent Bourget 3, Rene Jaspers 2, Ducan Postel 1, Tim Claessens 1, Niels Versteijnen 1 en Alec  Smit 1.

Bij Japan was Hiroaki Tamai met negen treffers topscorer gevolgd door Yuto Agarie met zes.

Nederland A - IJsland

Nederland A speelde niet tegen de IJslandse nationale ploeg. Die speelt deze week de Golden League in Noorwegen tegen Noorwegen, Frankrijk en Denemarken. In Houten is een jong team van IJslandse spelers die uitkomen in de nationale competitie die acte de préséance geeft. Na de 21-20 ruststand zegevierde de Nederlandse A-selectie met 38-36.

Nederland leek in eerste instantie een makkelijk avond tegemoet te gaan. Oranje nam snel de voorsprong (3-1) en liep vervolgens met een spervuur van doelpunten weg naar 10-6 in de tiende minuut. Daarna verloor Nederland de grip op de wedstrijd en zag IJsland langzaam dichterbij komen (15-15) en de voorsprong pakken: 17-20 met nog drie minuten op de klok. Toch pakte Oranje nog de voorsprong bij rust door twee treffers van Evert Kooijman en Patrick Miedema en Iso Sluijters: 21-20. Het was duidelijk dat beide dekkingen niet sterk georganiseerd speelden.

Na rust pakte Nederland halverwege de tweede helft een voorsprong van zes doelpunten: 31-25. Toch liet Oranje de jonge IJslandse ploeg weer steeds wat dichterbij komen. Deze keer bleven ze steken op twee doelpunten en zo pakte Nederland een 38-36 overwinning in een zeker geen hoogstaande wedstrijd.

Scores voor Nederland: Ephrahim Jerry 8, Evert Kooijman 7, Tommie Falke 5, Iso Sluijters 4, Dani Baijens 3, Patrick Miedema 3, Bobby Schagen 3, Kay Smits 2, Jordy Baijens 1, Toon Leenders 1, Ivo Steins 1.

Bij IJsland scoorde Ami Birkir Halfdansson 8 maal gevolgd door Odinn Rikhardsson met 7 doelpunten.