Nieuws

Nederland nu wel te Groot voor lastig Japan

Larissa Nüsser blij met elke minuut speeltijd in het 'grote' Oranje

Door Frits Feuler – De Nederlandse handbalvrouwen zijn de voorbereiding op het komende EK in Frankrijk, voor ruim 2000 fans in Eindhoven, begonnen met een 38-26 (rust 18-10) zege op het lastige Japan. De Aziatische ploeg dwong Oranje tien maanden geleden in Magdeburg nog tijdens het WK in Duitsland in de achtste finales tot een verlenging (20-20) waarin de ploeg van Helle Thomsen uiteindelijk nipt (26-24) een plek in de volgende ronde veiligstelde. Zeven keer speelde Nederland tegen Japan, zes keer was er Hollands gejuich. De enige verliespartij (20-23) dateert van 2007 tijdens het Holland Toernooi in Rotterdam.

Deze keer was Oranje oppermachtig. Keepster Tess Wester straalde plezier uit. Blijkbaar doet verandering van spijs eten. De overgang naar de sterke Deense competitie heeft haar zichtbaar goed gedaan. Maar ook opnieuw Nycke Groot, als veldspeelster met de meeste inhoud, toonde grootse vorm. Kan Oranje überhaupt zonder haar regisseuse? Groot stak er met kop en schouders bovenuit, genoot, strooide met passes. De gretigheid droop van haar af.

  Nycke Groot

Ooit komt er natuurlijk ook een einde aan haar tijdperk bij Oranje. Het is te hopen dat tegen die tijd de nieuwe ‘Nycke’ klaargestoomd is. Veertien treffers kwamen in Eindhoven van haar hand. In 2010 (Brazilië), 2014 (Frankrijk) en onlangs nog tegen Wit-Rusland stokte de teller bij tien treffers in één duel. Een verbetering van haar persoonlijke record dus! Zelfs doelvrouwe Jasmina Jankovic bracht met een verre uitworp in het lege Japanse doel haar totaal aantal treffers in Oranje op vijf!

Afwezig

Bij Nederland was een aantal speelsters niet voorhanden. Yvette Broch heeft tophandbal – voorlopig? – in de ijskast gezet. Lois Abbing, Charris Rozemalen en Jessy Kramer kwamen vanwege blessures niet in actie. Uit voorzorg, heet het. Het EK komt voor dit drietal niet in gevaar. Dus koos de bondscoach o.a. voor Larissa Nusser en Inger Smits als vervangsters waarbij laatstgenoemde nog vanaf de bank een uur moest toekijken.

Oranje opende in sneltreinvaart naar 8-1. Defensief compact, aanvallend lekker speels. Wel 13 missers in de eerste helft. Puntje van aandacht! Gaandeweg werd het een ongelijke strijd. Wel mooi voor het publiek, met veel doelpunten, snelle breaks en schitterende passes. Als Oranje de teugels iets liet vieren, sloegen de behendige Japansen snel toe. In gevaar kwam Oranje nooit. Thomsen wisselde met enige regelmaat, hield haar ploeg vanaf de zijkant bij de les. Flitsend ging Oranje er vandoor, met en zonder bal. De Japannertjes zagen alleen rugnummers voorbijschieten. Uiteindelijk net geen 40 voor de Thomsen-ploeg. Inderdaad had Oranje, zoals de ploeg vooraf via social media meldde, sushi gemaakt van haar opponent....

Larissa Nüsser

Blij

Nüsser mocht haar eerste zeven minuten in het ‘grote’ Oranje maken. Vlak voor de rust kwam ze voor het eerst binnen de lijnen. Een paar balcontacten, dan de loopweg naar de cirkelpositie. Bal aannemen, doelpunt! Het betekende de 16-9. 00% score zou na afloop blijken! Ze was er enorm blij mee!

De Sittardse, sinds dit seizoen in dienst bij Deens kampioen Kopenhagen, genoot zichtbaar. Bij de U18 en later als invalster bij de U20 op het jeugd-EK en -WK speelde ze al opvallend sterk. In de opbouw. Nu reserveerde Thomsen een plekje voor haar op de linkerflank, als stand-in voor Martine Smeets. “Vorig jaar heb ik al eens meegetraind, nu ligt dat anders. Was wel even wennen, ja. Er zijn minder alternatieven op deze positie. Bo van Wetering en Lynn Knippenborg kunnen hier ook uit de voeten. Maar Helle zei dat ik vooral van elke minuut op het veld moest genieten. Kansen pakken! Formidabel ook hoe ik bij het begin van deze stage en ook voor deze wedstrijd door de groep ben opgenomen. Nycke, Estavana en Dannick geven goeie tips, zijn heel erg gewoon. Ze tonen interesse in je en dat helpt een jonge speelster enorm!”

Bij haar nieuwe club Kopenhagen speelde ze aanvankelijk vrij veel, omdat de ploeg met blessures kampte. “Maar we bevinden ons de laatste weken in een dipje. Paar keer verloren. Zes punten uit zes duels. Beetje weinig. Maar we komen terug. In oktober komt de Champions League eraan. Fantastisch om mee te maken! Mijn studie heb ik even op ‘pauze’ gezet, het is niet te combineren met het drukke programma.”

Verschillen

Kopenhagen en Dalfsen. Nusser heeft de verschillen in de afgelopen maanden duidelijk mogen ervaren. “Niets ten nadele van mijn vorige club. Maar hier is alles zo professioneel geregeld! Eten, drinken, een eigen appartement maar toch met de andere speelsters dicht in de buurt. Veel trainen, uitgebalanceerde programma’s. Vijf minuten lopen naar de sporthal. Ja, fietsen doe ik ook. En dan een stad als Kopenhagen! Genieten! Nee, wat dat betreft heb ik het goed getroffen.”

Vanavond komt Nüsser wel lang in actie. Met Oranje-B oefent ze opnieuw tegen Japan. De bondscoach wil alle beschikbare speelsters deze twee dagen aan het werk zien. In november komt Angola nog op bezoek voor een laatste testcase voordat op 29 november het EK start met duels tegen Hongarije, Spanje en Kroatië.

Opstelling Nederland: Wester, Jankovic 1, Van der Heijden 4, Bont 5, Nüsser 1, Snelder 3, Amega, Visser, Groot 14, Dulfer 3, Freriks, Smits, Smeets 3, Malestein 3, Housheer, Polman 1.

Deel dit bericht