Nederland U20 als groepswinnaar naar WK na gelijkspel tegen Zweden

Zondag aan het begin van de middag speelden de Nederlandse handbalsters U20 hun laatste WK kwalificatiewedstrijd in het Zweedse Trollhattan . Tegenstander was het gastland Zweden dat net als Nederland de eerste twee wedstrijden tegen Tsjechië en Polen had gewonnen. De groepswinst in deze wedstrijd is dan ook de inzet. de groepswinnaar zal een gunstigere loting krijgen dan de nummer twee.

De resultaten van Nederland in de eerste twee wedstrijden waren beduidend beter dan die van Zweden. Zowel aanvallen als verdedigend had Nederland het veel beter gedaan dan de Zweden wat resulteerde in een doelsado van +34 voor Nederland tegenover +12 voor Zweden

Nederland begon niet scherp aan de wedstrijd  en kende dan ook een moeilijke start. Na acht minuten ging Zweden met 1-3 aan de leiding nadat Oranje vier keer paal en lat had weten te raken.  Oranje leek zich te herpakken, kwam na elf minuten op een 4-3 voorspong, maar gaf deze ook weer even snel uit handen: 4-6 na veertien minuten en tijd voor een eerste time-out.

Het was duidelijk dat Nederland in deze wedstrijd meer moeite had met de tegenstander dan in de voorgaande twee duels.  Zweden dwong Nederland met haar spel tot het maken van veel meer fouten dan in de eerste twee wedstrijden het geval was .

Nederland herstelde zich weer na de time-out en kwam na 18 minuten op een 8-7 voorsprong. Nu was het tijd voor de Zweedse coach om zijn troepen bij elkaar te roepen voor een gesprek. Daarna volgt een gelijk opgaan de wedstrijd.  Tot vlak voor rust  blijft Oranje steeds aan de goede kant van de score staan maar in de slotminuten geeft men de 13-12 voorsprong alsnog uit handen en gaat men als gevolg daarvan met een 13-15 stand de rust in.

Ook in de tweede helft blijft het een grillige wedstrijd. Nederland komt na twee breaks weer snel langszij (15-15) en pakt dan bij 17-16 weer de voorspong waarop de Zweedse coach een time-out neem na 37 minuten. Oranje lijkt dan voor het eerst afstand te kunnen gaan nemen als het uitloopt naar 19-16.  Ook nu geef Oranje de voorspong weer uit handen  mede door een aantal tijdstraffen komt Zweden in deze fase van de wedstrijd weer terug naar 19-19. Ondanks dat Oranje in dubbelondertal staat scoort met toch de 20-19 maar als het halverwege de tweede helft 20-20 wordt pakt coach Nijdam opnieuw een time-out

Opnieuw neemt Nederland de leiding en pakt een twee punten voorspong: 22-20. Tot 24-22  kan Nederland die vasthouden maar vijf minuten voor het einde komt Zweden weer langszij en neemt het ook weer de voorspong 24-25. Nederland  maakt snel weer gelijk 25-25 maar Zweden houdt het initiatief als het met nog tweeënhalve minuut te spelen 25-26 scoort.

Ook nu komt Nederland weer op gelijke hoogte 26-26 met nog een minuut te spelen . Met nog 26 seconden te spelen veroverd  Nederland weer de bal en neemt Nijdam nog zijn laatste time-out. Helaas verlies Nederland al weer snel de bal en neemt Zweden met nog veertien seconden een time-out maar ook die levert niet het gewenste resultaat, Zweden schiet over en Nederland gaat met het 26-26 gelijkspel als groepswinnaar naar het WK in Hongarije