Nieuws

Nederland U20 klopt Europees kampioen Frankrijk

Twaalf treffers Bo van Wetering

Door Frits Feuler - Met een 29-23 (rust 17-13) zege op de Franse leeftijdsgenoten - regerend Europees kampioen - heeft Oranje U20 morgen een duel om de vijfde plek afgedwongen op het WK in het Hongaarse Debrecen. Daarin ontmoet de ploeg van coach Robert Nijdam de winnaar van het duel tussen Roemenië en Denemarken.

Vrijdag de 13e. De 13e deelname ook aan een WK voor Oranje U20. Het beruchte ongeluksgetal had geen invloed op deze sterke meidengroep. Doelvrouwe Yara ten Holte (19 stops) was een van de sterkhouders aan Nederlandse kant. Achter haar defensie bouwde ze een ‘one-woman-muur’ die de dappere Franse aanvalsters niet voldoende wisten te slechten. “Moeilijk om na de dreun tegen Rusland weer terug te komen,” stond ze na afloop de pers te woord. “We wilden winnen en voor die vijfde plek gaan. Dat is gelukt, met heel veel inzet en vechten voor elkaar!” glunderde ze.

Mocht Oranje morgen inderdaad die vijfde plek bemachtigen, dan is dat een verbetering ten opzichte van de ‘gouden-generatie-in-spé’ van 2010, toen onder leiding van Monique Tijsterman. Op het WK in Korea reikten talenten als Estavana Polman, Martine Smeets, Jessy Kramer, Danick Snelder en Debbie Bont tot plek zes. Toen waren zij de talenten, nu bij de wereldtop. Iets dat met deze lichting U20 ook tot de mogelijkheden behoort.    

De nederlaag in de kwartfinale tegen Rusland zat de U20-ploeg dus blijkbaar heel hoog. De teleurstelling over het missen van een plek bij de bovenste vier moest snel worden weggespoeld. De laatste restjes energie werden gepompt in het duel met Europees kampioen Frankrijk. Inzet was de vijfde of de achtste plek. En de talenten lieten geducht van zich horen!

Halverwege stond de teller al, meer dan verdiend, op 17-13, twee snelle time out van de Franse coach Eric Baradat ten spijt. Een teken dat de ploeg tot het uiterste gedreven en gemotiveerd was. Eenheid, teamspirit, knokken voor ieder punt. Een missie die in de eerste helft met verve werd volbracht.

Maar zie! Les Bleus lieten het er niet bij zitten en knoopten direct na de pauze aan: 17-17. Even was er paniek aan Nederlandse kant toen Maxime Drent met een vervelende blessure – de aard van haar verwonding is nog niet duidelijk – langdurig behandeld moest worden. Het lijntje leek gebroken. Niets was minder waar. Mede onder impuls van de vlot scorende Bo van Wetering - zij trof liefst twaalf (!) keer het doelnet aan de goede kant - liet men de opponent niet los uit de omklemming. Met vier slottreffers trok Oranje uiteindelijk met 29-23 het laken naar zich toe.

De Franse meisjes in tranen, de vreugde spatte er bij Holland vanaf alsof zojuist de wereldtitel was binnengehaald. Die uitbarsting was iedereen gegund. De ploeg moest heel diepgaan en beloonde zichzelf zaterdag met het duel om de vijfde plek, tegen de winnaar van het treffen tussen Roemenië en Denemarken. Die pot wed uiteindelijk door Denemarken met 29-20 gewonnen.

Daardoor speelt Oranje zaterdag om 15 uur tegen regerend wereldkampioen Denemarken. In de groepsfase van dit WK verloor Oranje nipt met 25-24 (14-15) van de tot dan ongeslagen Deense ploeg. Tijd voor een zinderende revanche dus!

De doelpunten van Oranje tegen Frankrijk kwamen op naam van Bo van Wetering (12), Merel Freriks (4), Dione Housheer (4), Lynn Molenaar (2), Larissa Nusser (2), Amy van Oostveen (2), Maxime Drent (1), Sarah Dekker (1), Laura Zeldenthuis (1).

Op onderstaande link zijn de wedstrijdgegevens van Nederland tegen Frankrijk te bekijken:

http://www.ihf.info/files/CompetitionData/3163dd02-edef-435a-99da-4054d49fbf25/pdf/85FTR.pdf

Deel dit bericht