Nieuwelingen kijken uit naar meer speeltijd, honderdste voor Dulfer

Bondscoach Emmanuel Mayonnade debuteert met overwinning

Door René Kok - In een bomvol Martini Plaza – een kleine 4000 toeschouwers zag deze wedstrijd - bezorgde Oranje de debuterende bondscoach Emmanuel Mayonnade in de eerste oefeninterland gelijk een overwinning tegen Duitsland: 29-26. En tevens bewezen de meiden van Oranje zichzelf een goede dienst door voor een volle hal in Groningen een puike wedstrijd af te leveren. Oranje liet het publiek bij vlagen het handbal zien waar onze vrouwenploeg bekend om staat. En ook al staan de Noordelingen normaal bekend als zijnde vrij nuchter, ze hebben zich de kelen schor geschreeuwd om de ploeg aan te moedigen.

Het was ook al – te - lang geleden dat men in Groningen een interland van de Oranje-dames kon bekijken. Maar liefst 33 jaar. De wedstrijd was dan ook in een mum van tijd uitverkocht.

Uitstekende start

Vooral de start was uitstekend tegen het Duitse team van oud-Oranje bondscoach Henk Groener. Snelle aanvallen, attent in de dekking en prima schoten, waartegen de Duitse keepster vaak niet opgewassen bleek. Met name op de lage ballen had ze vaak geen antwoord. Dat noopte Henk Groener al snel tot 2 time-outs. Toch stond het met rust ‘slechts’ 14-10, na een tussenstand van 13-6. Kort voor rust zaten de Oranje-meiden even in een dip, waardoor Duitsland dichterbij kon komen.

Weliswaar verkleinde Duitsland meteen na rust de achterstand, daarna was de tweede helft lange tijd een kopie van de eerste. Fraaie aanvallen met prachtige doelpunten uit vliegertjes en na aangooien op maat van keepster Tess Wester, die de hele wedstrijd het doel van Nederland verdedigde. Zelf smaakte zij het genoegen haar achtste interlanddoelpunt - over het hele veld in het lege doel - te scoren.

Tevreden

Toch zag Nederland de Duitse dames terugkomen tot op één doelpunt (24-23) kort voor tijd. Ondanks deze tweede mindere fase hield het de winst vast met het laatste doelpunt van Lois Abbingh: 29-26. De topspeelster, die tegenwoordig uitkomt voor het Russische Rostov Don, had in haar geboortestad ook al het eerste doelpunt voor Oranje gescoord.

Hoewel Oranje twee mindere fases kende was de debuterende bondscoach toch een tevreden man na afloop. Bondscoach Emmanuel Mayonnade: “Jazeker ben ik tevreden. Natuurlijk is winst in zo’n wedstrijd bij zo’n ambiance belangrijk. Niet alleen voor mij, maar ook voor de meiden en het publiek. Bij een nieuwe start wil je thuis niet verliezen. Vooral in het begin hebben we heel goed en gedisciplineerd gespeeld. Dat het daarna bij tijd en wijle iets minder gaat is logisch. Ook de jongere speelsters wil ik zien spelen. We zijn met een groep van 16 speelsters hier. Ook de jongeren zullen moeten wennen aan deze sfeer en verantwoording moeten leren dragen. Ook onder druk.”

Jongeren

Eén van die ‘jongeren’ is de 24-jarige Celine Michielsen, opgeroepen door de bondscoach als vervangster voor de geblesseerde Delaila Amega. De voor het Duitse HSG Blomberg-Lippe uitkomende cirkelspeelster was echt verrast toen het telefoontje van teammanager Carla van Dijk haar bereikte. Celine: “Toen ik het hoorde van Carla, dacht ik eerst: wat gaat er nu gebeuren? En dan spelen in zo’n hal met deze sfeer! Geweldig! Ik ben niet snel tevreden met mijn prestatie, maar ik vind dat ik niet slecht gespeeld heb. Ik hoop dan ook op meer minuten. Maar ja. We hebben natuurlijk maar liefst 3 cirkelspeelsters hé. Of ik morgen weer minuten krijg of zelfs in de basis sta? Dat horen we morgen”. Celine scoorde eenmaal in de break, waarbij ze twee Duitse verdedigsters van zich afhield.

Een andere speelster, die op nieuwe kansen mag hopen is de 24-jarige Angela Steenbakkers, ook uitkomend voor HSG Blomberg en spelend op de linker hoek, waar ook meer gegadigden voor zijn. Zij werd opgeroepen in de selectie als vervangster van de geblesseerde Bo van de Wetering. Angela Steenbakkers hierover: ”Ik had hier echt niet meer op gerekend. Ik zie het echt als een nieuwe kans en ik hoop dat ik die kan pakken. Het Duitse team heeft het goed gedaan en ons op de linkerhoek weinig kansen gegeven. Eens kijken hoe het morgen in Oldenburg gaat,” aldus een gelukkige Angela Steenbakkers, die aan het eind van het seizoen van club gaat veranderen. Waar haar toekomst ligt is nog niet bekend.

Kelly Dulfer speelde in Martini Plaza haar 100-ste interland voor Oranje, waarvoor ze in de bloemetjes gezet werd. Helaas werd haar feestje niet met een doelpunt luister bij gezet. Misschien in Oldenburg?