Nieuws

Nikoletta Budai voelt zich thuis bij HB Sint-Truiden

Ploeg van coach Jo Delpire verstoort bekerambities Bocholt

Door Frits Feuler- Bekerduels hebben eigen wetten. Niks nieuws onder de zon. Zo ook in de kwartfinales van de Beker van België. Koploper in competitie, Achilles Bocholt bij de vrouwen, met het Nederlandse trainersduo Mathijs Woolderink en Raymond Beaujean aan het roer plus op de vloer nog Joëlle Velter, Kim Janssen, Imke van den Noort en Carlijn Mulder, vergiste zich schromelijk in het streven om in Sint-Truiden alvast een gooi te doen naar een van de twee hoofdprijzen van dit seizoen. Een draakje van een wedstrijd, dat zeker. Spanning volop, technische en taktische fouten meer dan voldoende. Uiteindelijk won geel-blauw met 19-15, na 6-6 halverwege.

De thuisploeg, dit seizoen zonder Sarina Leenen – in verwachting van haar tweede kind – liet zich in de beginfase enorm verrassen: 0-4. Vervolgens deelden de gasten nog cadeautjes uit in de vorm van twee gemiste strafworpen. Sint-Truiden, fel aangenmoedigd door een hun trouwe supportersschare, nam na aelf minuten het presentje dankbaar in ontvangst en zette de opponent vervolgens de rest van de wedstrijd met de rug tegen de muur.

Mathijs Woolderink, coach Achilles Bocholt                        foto Lucke foto

Coach Woolderink stond er na afloop enigszins beduusd bij. “Mijn hartslag was inderdaad erg hoog,” opent hij. “Je weet dat het altijd lastig is tegen Sint-Truiden. We zijn aan elkaar gewaagd. Hoopte hier te winnen, Maar als je 15 open kansen mist, tja. Details bepalen onze nederlaag. Collectief onder de maat. Niet uitgevoerd wat we hadden afgesproken. Dat moeten we onszelf verwijten en zal ik de ploeg ook vertellen. Inderdaad, één prijs is weg. Maar de allermooiste is de landstitel en daar gaan we voor.”

Een meer dan centrale rol bij de thuisploeg was weggelegd voor de Hongaarse Nikoletta Budai (26), vriendin van Sporting NeLo-speler Adam Barnyak. Gedreven en slim, schotvaardig ook. Kan een aanval lezen en slaat op de juiste momenten toe. Twee jaar geleden nog spelend voor Bevo HC maar door haar studie in Leuven verkaste ze naar haar nieuwe woning in Hasselt. Sint-Truiden was er als de kippen bij om haar en haar zus Bettina in te lijven.

Nikoletta Budai namens Sint-Truiden                     foto Lucke foto

“Mijn studie in Eindhoven zat erop, ik verhuisde met mijn vriend Adam Barnyak (speler Sporting NeLo, FF) naar Hasselt om van daaruit sneller richting Leuven te kunnen gaan voor mijn vervolgstudie sportkinesist.” Sint-Truiden-coach Jo Delpire kreeg ‘lucht’ van deze transfer en zocht, succesvol, contact. “Sint-Truiden heeft vriendelijke mensen in de club, veel vrijwilligers ook die het ons mogelijk maken om vier keer per week onder goede begeleiding te trainen.” Afkomstig is ze van Ferencvaros Boedapest. “Ja, heb Snelder en Van der Heijden nog zien spelen,” weet ze. Vorig jaar in België meteen de ‘double’. “Dit jaar willen we weer ons best doen. Dus moesten we vanavond zeker winnen!”

Meteen na het duel reist ze door naar Eynatten, pikt daa haar vriend Adam op. Samen voor een paar feestelijke dagen bij hun families in Boedapest. 

Jo Delpire, succesvol met HB sint-Truiden             foto Lucke foto

Coach Jo Delpire, begin deze eeuw als speler nog kampioen met V&L en nu het vijfde seizoen bij de Truiense ploeg actief, glunderde na afloop. Hevig transpirerend, zijn ploeg had het uiterste van de coach gevraagd. “Ik weet wat de ploeg kan. We moesten rustig blijven en ons eigen goede spelen laten zien zoals vorige week op een sterk toernooi in Marseille. Tweede helft beresterk! Agressief verdedigd, met name Karen Marcours. Afspraak dit jaar was ook om voor twee prijzen te gaan. We zitten na dit duel op koers. Maar het wordt niet makkelijk!” weet de Belgische oud-international uit ervaring.

Deel dit bericht