Oranje U19 overklast Kroatië, ongeslagen naar hoofdronde

Door Tommes Krullaars - Met de overwinningen op Duitsland en Denemarken was Oranje U19 al vóór het laatste groepsduel tegen Kroatië zeker van een plek in de hoofdronde. Coach Monique Tijsterman gaf echter op voorhand al aan absoluut geen gas terug te willen nemen. Wel zag je dat de spelers die wat minder gespeeld hadden nu meer minuten mochten maken.

Wie dacht dat het tempo of niveau hierdoor naar beneden zou gaan kwam bedrogen uit. Als een wervelwind speelde Oranje weer in de eerste helft. Met flitsende en snelle aanvallen werden de Kroatische tegenstanders alle hoeken van het veld op gestuurd. Hierdoor kwamen hoekspelers als Zoë Sprengers, Roos Daleman, Sarah Dekker en Pien van der Geest regelmatig vrij voor het doel. Zij twijfelden niet en rondden zeer doelmatig af, met een 19-11 ruststand als teken van overmacht.

Na de rust werd de wedstrijd logischerwijs rommeliger en ongeconcentreerder. Bij 28-19 (50’) miste Oranje wat dat betreft vier dotten van kansen! Rustig speelden de Hollandsen vervolgens de wedstrijd uit om uiteindelijk met 30-23 de derde zege te begroeten.

Sarah Dekker, toekomstig speelster van Bensheim/Auerbach, werd met 9 doelpunten uit 13 pogingen ‘women of the match.

Sarah Dekker, woman of the match

Coach Monique Tijsterman kan met een goed gevoel terugkijken op het eerste deel van het toernooi. Alle wedstrijden gewonnen, maar vooral ook met goed teamspel. Daarnaast werd vandaag duidelijk dat Oranje op de wisselbank nog voldoende ‘kapitaal’ heeft dat je nodig hebt om een zwaar toernooi als dit succesvol uit te spelen.

Opstelling Nederland: Dekker 9, Amsen 6, Daleman 3, Sprengers 3, Krullaars 2, Van der Geest 2, Tutert 1, Ternede 1, Theron 1, Van der Vliet 1, Van der Baan, Nüsser, Schutrups, Winkels, Trooster, Huiberts.

Oranje U19 gaat nu met 2 (bonus) punten de hoofdfase in en zal tegen het fysiek sterke Frankrijk en Rusland weer alles uit de kast moeten halen om een stapje verder te komen.

Dinsdagavond (20.30 uur) is het eerste duel in de hoofdronde. De eerste tegenstander wordt Rusland dat eerste werd in groep A door een 30-24 zege op Frankrijk.