Nieuws

Oranje-mannen beginnen vol overgave aan kwalificatie EK 2020

Door Frits Feuler– Op papier ziet het in de kwalificatie voor het EHF EURO 2020 allemaal makkelijk uit. Twee ploegen uit de groep van vier mogen naar het uitgebreide EK dat voor het eerst in drie landen – Oostenrijk, Zweden en Noorwegen – wordt gehouden met 24 teams in plaats van de gebruikelijke 16.

Nederland kan de laatste twee seizoenen terugkijken op een paar aardige kwalificatiereeksen en play off-wedstrijden. Het merendeel van de spelers dat de opmars van Oranje meemaakte staat de komende maanden ook op het lijstje van bondscoach Erlingur Richardsson. Tegen Europese topteams komt de huidige lichting van de Nederlandse selectie vaak met prima resultaten voor de dag. Lof in de media en bij de fans. Alleen mist de ploeg de kers op de taart: deelname aan een EK of misschien wel WK.

Voor het WK 2019 stoomde Oranje met zes overwinningen – Griekenland, België en Turkije – door naar de play offs waarin het grote Zweden in Den Bosch verrast werd (25-24) maar in eigen huis de schade kon herstellen met een 26-20 zege.

Twee jaar eerder haast eenzelfde scenario: na vier zeges in de kwalificatie – Zwitserland en Luxemburg – versperde het ervaren Polen Oranje de weg naar het WK 2017. In Katowice ging het mis (21-27), in Sittard mocht Oranje juichen: 25-24. Maar weer geen eindronde.

Zware papieren

Bij de kwalificatie voor het EK 2018 had Oranje zware papieren met Olympisch kampioen Denemarken, Hongarije en Letland. Met name in Kopenhagen dwong Oranje, voor 5500 uitzinnige Deense fans, respect af voor de manier van spelen, ondanks de wat fors uitgevallen nederlaag: 20-29. Maar, ook dit EK ging aan Oranje voorbij.

Dani Baijens

Estland is een ploeg die Nederland in het verleden al een paar maal in de kwalificatiereeksen ontmoette. Op 16 januari 2010 was Oranje in het toernooi met België - in Hasselt – nipt sterker: 22-21. Konitz, Schmetz, Van Olphen, Bult, Lochtenbergh, Schilder, Vink, Cappel, Huizing, Snijders, Verjans.  Maar nog steeds zijn in Sittard Ton Leenders, Jeffrey Boomhouwer en Gerrie Eijlers van de partij!

Toen al bleek bij de Esten de nu 30-jarige Mait Patrail (sinds 2005 international en dit seizoen uitkomend voor Bundesligaploeg Hannover-Burgdorf) een aardige kwelgeest, al laten de statistieken in de nationale ploeg zien dat mannen als Rooba, Sillaste, Celmins, Pärt en Voika ook wel een doelpuntje kunnen maken.

In 2003 ontmoette Nederland Estland voor het eerst in Emmen (27-22. Tien jaar later eindigde het volgende duel in Geleen in een draw: 35-35. Toen ook al met Jasper Adams (3), Toon Leenders (5), Jeffrey Boomhouwer (6) en Bobby Schagen (3). Bartek Konitz kreeg acht kruisjes achter zijn naam.

De kwalificatie voor het WK 2019 ging aan Estland voorbij, Zwitserland was tweemaal te sterk.

Blessures

Kortom: geen makkelijk eitje voor Oranje. Maar met de huidige kwaliteiten en onder het motto ‘samen sterk’ moet Oranje een eerste stap kunnen zetten naar die o, zo gedroomde deelname aan een groot eindtoernooi. Door blessures zijn René de Knegt (JD Techniek/Hurry Up) en Niels Poot (Herpertz Bevo) aan de selectie van 20 toegevoegd. Alec Smit (Nordhorn-Lingen) moet vanwege een blessure noodgedwongen verstek laten gaan. Doelman Gerrie Eijlers sukkelt nog een beetje met wat pijntjes. Spelverdeler Patrick Miedema meldde zich al eerder af vanwege een blessure aan de hand. Luc Steins, bij zijn Franse ploeg al een paar wedstrijden aan de kant vanwege een schouderblessure, zal mogelijk in Sittard - waar hij wel aanwezig is - niet ingezet worden. Met Ivar Stavast (OCI-Lions) en Florent Bourgetr (Volendam) hoopt coach Richarddson die centrale positie in de ploeg te kunnen invullen.   

Programma:

Donderdag 25 oktober speelt Oranje in de Fitlandhal in Sittard (19.30 uur) tegen Estland. Een dag eerder kruisen Slovenië en Letland de degens. Zondag 28 oktober vindt in het Vidzemes Olympic Centre (15.10 uur) het tweede kwalificatieduel plaats tussen Oranje en Letland. De tweede tegenstander in de groep waarin het verder nog in het voorjaar (11 april 2019, 19.30 uur Almere). Letland wordt op 16 juni (16 uur) in Almere verwacht.
 

Deel dit bericht