Nieuws

PAASWEEKEINDE IN TEKEN BEKERFINALES EN TOERNOOIEN

Het handballeven ligt tijdens het komende paasweekeinde grotendeels stil. Her en der op diverse plekken in Europa wordt het lange weekeinde benut om honderden teams uit diverse landen en van alle niveaus onder te brengen op nationale en internationale toernooien. Een greep uit het aanbod:

Aan de Oostzee (Damp, Scharbeutz, Warnemünde en Weissenhäuser Strand) wordt er ook beach handbal gespeeld in het Italiaanse Venetië: de Cup Cavallino. Meer dan 800 teams op 7 toernooien. Ook in Duitsland en Denemarken - KOLDING HANDBALL CUP - diverse toernooien van naam en faam. In het Belgische Sint-Truiden tekent de gelijknamige club voor de organisatie van de FLANDERS TROPHY met ruim 100 teams, verdeeld over zes sporthallen.

Programma in Sint-Truiden via https://www.flanderstrophy.be/nl/programma

In Franeker de Jupiter Cup 2024, dit jaar voor de 31e keer. In Aalsmeer komen sterke jeugdploegen in actie tijdens de Jac Stammes Cup, de 23e editie al weer, in vijf sporthallen. In Arnhem vindt opnieuw de ARNHEM HANDBALL CUP plaats, met deelname o.a. uit België, Duitsland, Denemarken, Tsjechië, Denemarken, Zwitserland, Feankrijk en Oostenrijk.

Sinds het seizoen 1978/1979 wordt in Nederland om de nationale beker gespeeld bij zowel de mannen als de vrouwen. In 1979 beten Sittardia en Blauw Wit het spits af in Ahoy: 16-15. Bij de vrouwen kwamen Quintus en V&K Groningen elkaar tegen: 7-5. In 1984 en 1985 werd de finale nog afgewerkt over een thuis- en uitduel. Recordkampioen als bekerwinnaar bij de vrouwen zijn Swift Roermond en SEW: beide ploegen legden zes keer beslag op de nationale beker. Bij de mannen voert Volendam (9) de ranglijst aan.

In Nederland en België staan dus zaterdag de bekerfinales bij zowel de mannen als vrouwen centraal. In Almere komen om 13:30 uur de beide finalisten van 2023 opnieuw tegen elkaar uit: VOC en Handbal Venlo. Destijds wonnen de Limburgsen hun eerste bekersucces ooit met een 36-30 overwinning. Bij de mannen was Volendam met 29-25 de baas over Hurry-Up.

Regerend bekerkampioen bij de mannen, Volendam, werd in kwartfinale uitgeschakeld door Aalsmeer: 29-33. Aalsmeer trof het vervolgens met de loting voor de halve finale: de eigen Opleidingsploeg werd met 43-23 aan de kant geschoven. LIONS, dat verliezend finalist 2023, Hurry Up in de kwartfinale elimineerde (39-28) beet zich daarna in eigen huis stuk op Bevo (28-30) dat hoopt het bekersucces van 2018 te kunnen herhalen. De Volendammers wonnen negen maal de Nederlandse Cup. Vorig jaar werd Hurry-Up met 29-25 verslagen. Drie jaar daarvoor werd er geen finale gespeeld vanwege de coronapandemie.   

In de halve finales bij de vrouwen droogde VOC in de eigen nieuwe sporthal VELO af met 34-19 en moest SEW in Venlo buigen: 32-26. Venlo en VOC zullen, als alles ‘volgens schema’ verloopt, elkaar ook in mei treffen in de strijd om de landstitel, nu in Amsterdams bezit.

De beide Limburgse clubs hebben hun krachten gebundeld daar waar het de grote aantallen fans betreft. Vanuit Panningen worden bijna 300 fans verwqcht, vanuit Venlo reist ook een groot aantal supporters af naar Almere. Met een gezamenlijk spandoek én het aanmoedigen van elkaars teams hoopt men de twee bekers in de vroege avond mee naar Limburrg te torsen.

Bron: Media Bevo / HC Groot Venlo via 1Limburg

STATISTIEKEN:
Vrouwen: SEW en Swift Roermond (6), Dalfsen, VOC/De Volewicjers, Hellas en Quintus (5), PSV, Niloc en OSC/Ookmeer (2), AAC 1899, Aalsmeer, Handbal Venlo en Swift Arnhem (ieder 1).
Mannen: Volendam (9); Sittardia (7), E&O (6), Aalsmeer (3), LIONS en Vlug en Lenig (3), Blauw Wit en Hermes (2), Bevo, Hurry-Up, Tachos en De Gazellen (ieder 1).

BELGIË

Verrassend was de uitschakeling van bekerwinnaar 2023, Bocholt, in de halve finale door Visé dat inmiddels ook de finale om de BENE-League-titel heeft bereikt: 30-26. HUBO handbal waar coach Peter Portengen vorig seizoen met zijn ploeg nog met Bocholt in de weer was voor de landstitel, kende een wisselend seizoen en had de pech dat het thuisduel tegen finalist Eupen met één doelpunt verschil afgegeven moest worden. Visé en Eupen spelen in Hasselt (16:00 uur) niet alleen om de beker maar ook om het prestige in het Waalse clubhandbal.

De eerste bekerfinale (winnaar ROC Flémalle) vond plaats in 1960, de laatste vier – 2019, 2021, 2022 en 2023 – gingen naar Bocholt. Grootgrutter in bekers is Initia Hasselt dat elf keer de trofee mocht bijzetten. Sporting Neerpelt reitk tot 9, Bocholt tot 7 bekerwinsten. Sasja, Tongeren (met 6), Lebbeke, Beyne, ROC Flémalle en HC Herstal (met 2), Eynatten, Inter Herstal, Avia Woluwe, Sparta aalst, Mont sur Marchienne en Klub Mechelen (met elk 1) mochten ook van hun bekersuccessen in het verleden genieten.

Bij de vrouwen was Avanti Lebbeke in 1972 de eerste bekerwinnaar, een prestatie die de club daarop in de volgende vijf edities zou herhalen. De meeste bekers kwamen in handen van Visé en Initia Hasselt die elk 13 keer de titel pakten. Avanti Lebbeke (6), Sint Truiden (4), DHC Meeuwen (3), Uilenspiegel en Tongeren (elk 2), Rhino, DHC Antwerpen, Sporta Evere, Sasja, Arena Hechtel en Sporting Neerpelt mocht ieder eenmaal juichen.

Met regerend bekerwinnaar en landskampioen Sint-Truiden en HUBO Hasselt – afgelopen zondag won Sint Truiden het competitieduel na een 14-14 ruststand met 39-22 – lijkt dit duel (13:00 uur) op voorhand van alle spanning ontbloot. Beide ploegen kennen wat blessuregevalletjes. Sint Truiden won in 2010 de eerste beker, deed dat in 2018, 2019 en 2023 nog eens over. Het laatste bekersucces van – toen nog – Initia Hasselt dateert van 2022. Volgens afscheid nemend Sint Truiden-coach Jo Delpire bedraagt het verschil aan het einde van de finale minimaal tien treffers. Voor de ploeg van coach Natasja Bekker-Kivit  een aardig vertrekpunt en motivatie om het niet zover te laten komen.

cover foto 1 Bocholt regerend bekerkampioen in België 2023, foto Alain Decamps

foto 2 Volendam bekerwinnaar 2023, foto Reza

foto 3 Handbal Venlo bekerkampioen 2023, foto Hank Prijs

Deel dit bericht