Nieuws

Staat het komende EK voor vrouwen op de tocht?

Van de Redactie – Frankrijk is regerend Europees kampioen bij de handbalvrouwen. Maar onder welke voorwaarden wordt dit jaar een opvolger gekozen in Noorwegen en Denemarken?

Op 3 december gaat EHF EURO 2020 voor vrouwen in Denemarken en Noorwegen van start. Het zou het eerste grote handbaltoernooi zijn sinds het Europees kampioenschap voor heren in januari. Ook de wereld- en Europese kampioenschappen beach, Olympische Spelen en de eindtoernooien in de Europese competities zijn afgelast of uitgesteld vanwege de coronapandemie. Maar kan dit EK echt worden gespeeld? En zo ja, onder welke voorwaarden?

De Europese Handbal Federatie (EHF) benadrukt al maanden dat men absoluut gastheer wil zijn van het toernooi. "We zijn in een intensieve uitwisseling met de organisatoren en onder de scenario's die worden besproken is er momenteel geen enkele dat het EK niet doorgaat", klinkt het positief vanuit Wenen.

                               

           EK 2018: Abbingh, Kramer en Visser in juichstemming na winst op Roemenië, foto EHF

Het moet echter duidelijk zijn dat de pandemie tot beperkingen zal leiden - alleen de omvang is nog open. Een mogelijk scenario is een verminderde publiekscapaciteit, er kan ook nog sprake zijn van vermindering van het aantal locaties. "We gaan ervan uit dat we eind augustus een duidelijker beeld zullen hebben", aldus de EHF. Er wordt momenteel druk gewerkt aan een hygiëneconcept dat minimumeisen stelt. "Als er in landen hogere eisen worden gesteld, gelden die natuurlijk", benadrukt de EHF.

Speelsteden

Er zijn momenteel drie locaties gepland voor de voorronde: Herning en Fredrikshavn in Denemarken en Trondheim in Noorwegen. De hoofdronde wordt gespeeld in Herning en Stavanger (Noorwegen), voor het laatste weekend trekken de finalisten naar de Noorse hoofdstad Oslo. De Telenor Arena biedt plaats aan 12.000 toeschouwers wanneer deze volledig bezet is.

De organisatoren willen het toernooi organiseren, maar worstelen met allerlei wisselende problemen. Het probleem voor de organisatoren is in elk geval het mogelijke gebrek aan ticketinkomsten vanwege het verminderde aantal toeschouwers in de hallen. "Het zijn de fans met wie we geld kunnen verdienen", benadrukte Morten Stig Christensen, secretaris-generaal van Dansk Håndbold Forbund, tegen de Deense zender TV2. "Op dit moment hebben we geen inkomsten. Daarom moeten we nu een beslissing nemen of we het EK moeten organiseren of niet. Als we het in Denemarken willen regelen, hebben we hulp nodig."

Beslissing

De bond heeft zich al met een verzoek om hulp tot de overheid gewend. "Op 1 september moeten we beslissen of het Europees kampioenschap handbal voor dames in Denemarken en Noorwegen moet plaatsvinden", meldt Christensen en benadrukt: "Het zou heel erg slecht zijn voor Denemarken en Noorwegen als we deze evenementen niet kunnen houden."

Bij de Duitse handbalbond wordt de situatie uiteraard nauwlettend gevolgd. "We hebben regelmatig contact met de EHF en wisselen ook intensief van gedachten met de andere landelijke bonden", aldus Mark Schober, voorzitter van de DHB. De beslissing of en hoe het toernooi plaatsvindt, ligt echter "niet binnen onze invloedssfeer", vervolgt Schober. "Persoonlijk zou ik echter graag zien dat het EK doorgaat. Elk handbalevenement dat we verantwoord kunnen houden - van amateur tot topklasse - is belangrijk voor handbal."

Schober: "Ik heb veel vertrouwen in de EHF. De belangen en rechten van de organisatoren zijn natuurlijk doorslaggevend. Je moet gewoon kijken wat we mogelijk kunnen maken - en het toernooi houden onder de voorwaarden die dan gelden. We zetten ons ook in voor onze clubs, want we willen natuurlijk dat de spelers gezond terugkeren."

Nederland speelt de drie groepsduels in Tronheim, daar waar ook in januari de mannenploeg voor het eerst op een EK in actie kwam. Tegenstanders zijn achtereenvolgens Servië (4 december, 20.30 uur), Kroatië (zondag 6 december, 18.15 uur) en Hongarije (8 december, 20.30 uur). Afhankelijk van de groepsresultaten wordt het vervolg van het wedstrijdschema bekend.

De bondscoach van de Duitse vrouwenploeg, Henk Groener ontmoet in Trondheim Noorwegen, Roemenië en Polen.

Bron: hw.com

Deel dit bericht