Nieuws

Stunt: Hurry Up bezorgt koploper LIONS eerste nederlaag

Van de Redactie – De twaalfde speelronde in de BENE-League – het startsein ook voor de tweede helft van de competitie – leverde een aantal verrassingen op.

Zo verraste Hurry Up, dat na een redelijke start van het seizoen – eerst nederlagen bij Aalsmeer en LIONS, dan 7 punten uit 4 duels – vervolgens ook weer 7 punten liet liggen. Met twee opeenvolgende zeges tegen de Limburgse opponenten Bevo en LIONS heeft de ploeg van coach Joop Fiege plek vier weer in het vizier. Die plek geeft recht op deelname aan de Final4. De te overbruggen marge bedraagt drie punten.

In Sittard werd het begin september een nipte 31-30 nederlaag. In eigen huis poetste de ploeg uit Zwartmeer die nederlaag meer dan verdiend weg: 31-27 winst. Voor de gehavende Limburgse ploeg – zonder Joris Baart, Pieter Strauven en Jonas Dell - na één gelijkspel bij Visé, meteen ook de eerste nederlaag van het seizoen.

Bij de Drenten draafde Ronald Suelmann nog maar eens op. Noodgedwongen door de blessure van Bernie Vermeer. Suelmann had na vorig seizoen al afscheid genomen van de oranje hemden maar is niet te beroerd om ‘zijn club’ uit de brand te helpen.

Via 5-5 en 10-14 leidden de Limburgers halverwege nog met 16-17. Maar na de veldwisseling sloeg Hurry Up, met een fantastische doelman Boris Tot, toe. Via 26-23 en 28-24 steeg de spanning nog meer: LIONS naderde tot 29-27, maar Tot weigerde te capituleren. De Kroatische sluitpost werd voor de ploeg van Christoph Jauernik een behoorlijke sta-in-de-weg, op jacht naar de elfde zege. Die kwam er dus niet.

Landskampioen Aalsmeer haalde de punten op bij hekkensluiter en debutant Quintus: 29-34. Volendam en Visé kwamen in een vermakelijk duel, net als in de openingsronde (30-30) in Wallonië, niet tot winst voor een van beide ploegen: 22-22.

Haselt en Tongeren speelden in de Alverberg waarschijnlijk het laatste officiële duel als zelfstandige clubs in de BENE-League: komende zomer fuseren beide voormalige Belgische topclubs. Hasselt (6 uit 12) toonde zich nipt de sterkste ten opzichte van de ploeg van coach Jean-Luc Grandjean (10 uit 12): 32-30.

                            

            Het logo van de nieuwe fusieclub werd gisteren in Hasselt gepresenteerd

Bij Sporting Pelt tegen Bevo was het na 23 seconden voorbij: de lichtinstallatie begaf het en was op korte tijd niet meer te repareren.

Eredivisie

Bij de mannen liet koploper Houten in Geleen niets aanbranden: de formatie van coach Freek Gielen won afgetekend van Vlug en Lenig met 21-33. Enkele kilometers verder maakte nummer twee, BFC, geen fout tegen laagvlieger Dynamico dat bij rust nog kon bogen op een minimale voorsprong: 29-22.

Verleden week pakte E&O bij Aalsmeer 2 nog de volle buit. Zaterdagavond moest de Drentse ploeg in Waalwijk de nerde nederlaag van het seizoen slikken: Tachos was met 31-28 te sterk. Voor de Waalwijkse ploeg houdt de mooie reeks aan: de ploeg heeft nog twee inhaalduels te gaan en scoorde uit 8 wedstrijden zes zeges, een draw en een nipte verliesbeurt op de openingsdag bij de actuele koploper Houten. De Emmenaren moeten wat terrein prijs geven en belandt op plek 8, met 11 uit 10.

Uitslagen:

Volendam 2 – Arnhem 33-40; Tachos – E&O 31-28; EHC – GHV 32-34; WHC/Hercules – Havas 19-23; BFC – Dynamico 29-22; Vlug en Lenig – Houten 21-33; Feyenoord – Hellas 21-27.

Vanmiddag: Bevo 2 – Aalsmeer 2

Vrouwen

Slechts één duel bij de vrouwen: door een 31-25 overwinning op degradatiekandidaat DSVD klimt VZV naar de derde plaats. Alleen in de eerste helft maakte de ploeg uit Deunringen, met drie punten onderin de ranglijst, nog wat druk met onder meer een mooie treffer van Jisse Hof vanaf de flank. Nog voor de pauze greep VZV het initiatief. Na de prachtige 15-11 (Jet Jimmink) volgde bij 15-12 het rustsignaal. Ook na de pauze heerste VZV, overtuigend was het echter niet. De zege kwam al lang niet meer in gevaar. Een kwartier voor tijd wees het bord 23-18 en VZV schakelde door naar de uiteindelijke 31-25 winst. Koploper VOC 16 uit 9) kwam niet in actie, medekoploper HandbaL Venlo (16 uit 8) komt vanmiddag in actie bij Fortissimo. Borhave tegen BFC is afgelast. Ook het duel tussen Vlug en Lenig en Kwiek werd niet aangefloten.

Duitsland

In de tweede Bundesliga ging alle aandacht uit naar het duel tussen de beide koplopers Nordhorn-Lingen en Gummersbach. Na 12 duels bedroeg het verschil slechts twee punten. Na de ruime 22-28 zege voor de ploeg van assistent-coach Anel Mahmutefendic zien Ravensbergen, Miedema en Visser die belangrijke tweede promotieplaats voorlopig in handen van Eintracht Hagen. Woensdagavond gaat Nordhorn op bezoek in Hagen. Pas na de winterstop, begin februari 2022, is Gummersbach gastheer voor de actuele nummer 2 en kan dan revanche nemen voor de doelpuntrijke nederlaag van verleden week: 40-36.

Ferndorf, met Rutger ten Velde, komt maar niet los van de rode lantaarn. Met 4 uit 12 was winst op het hoger geplaatste Ludwigshafen noodzakelijk. Beide ploegen bleven steken op 27-27. Het verschil met de veilige 17e plek – nu Coburg – bedraagt vier punten.

Grosswallstadt, met Tom Jansen, pakte dure punten tegen nummer 6, Rostock: 27-23. Even lucht in de strijd tegen degradatie: met 9 uit 11 is de marge nog steeds precair.

België

In de eerste divisie maakte koploper Sasja (15 uit 9) geen fouten bij het bezoek aan hekkensluiter Doornik: 19-34 winst. Achtervolger Eupen (14 uit 8) rolde thuis Gent op: 44-23. Eynatten deed in Antwerpen Merksem, de ploeg van coach Piotr Konitz, pijn: 23-32. Houthalen pakte thuiswinst (30-26) tegen Izegem.

De eerste vier ploegen – actueel Sasja, Eupen, Houthalen en Eynatten – spelen om promotie naar de BENE-League.

Het overzicht van 22 tot en met 28 november leest u op:

https://www.handbalstartpunt.nl/nieuws/programma-uitslagen-livestream-22-28-november/

cover Boris Tot, uitblinker bij Hurry Up tegen koploper LIONS

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht