Nieuws

Thuisverlies Helle Thomsen en Martine Smeets tegen hekkensluiter Gjerpen

Door Gjerpen / Frits Feuler- Twee maanden zal het duren voordat het Noorse Gjerpen, met Annick Lipman en Nathalie Hendrikse, weer in competitieverband aan de bak mag. Zaterdagavond behaalde de hekkensluiter in de hoogste Noorse divisie een uitermate belangrijke zege, uit bij de ploeg van Oranje-bondscoach Helle Thomsen en Martine Smeets: 21-26 (11-14).

Een duel ook dat ook nog op een vlak belangrijk was. Immers, de financiële onzekerheid in de club is nog niet opgehelderd. Maar dat gegeven deerde de bezoeksters nauwelijks. Ook niet nadat de thuisploeg een vlotte 2-0 op het bord zette.

  Gjerpen

Geen paniek

Coach Christoffer Martinussen raakte niet in paniek, stuwde zijn ploeg vooruit. “Deze overwinning was belangrijk,” zou hij  na afloop trots verklaren. “Daarom is het mooi dat we, met een lange stop in het vooruitzicht, nu een zege hebben kunnen neerzetten. Verlies was niet goed geweest.” Immers, de volgende wedstrijd is pas op 6 januari, thuis tegen Byasen.

Plots stond er, na twintig minuten en een aantal prima aanvallen een 6-11 tussenstand op het scorebord. Een briljant keepende Annick Lipman voorkwam veel treffers van Molde en in de aanval regisseerde Melanie Bak (7 treffers). Halverwege was de marge verkleind tot 3: 11-14.

Nathalie Hendrikse

Onder druk

Ook na de pauze stond de thuisploeg onder druk. De wedstrijd kantelde en Gjerpen stond plots op een voorsprong van vijf, zes treffers. Twee treffers van Nathalie Hendrikse, een fraaie lob en een perfecte draaibal. “Onze meiden waen ongelooflijk goed vandaag,” stipte Martinussen nog maar eens aan. “Veel beweging, goe din de duels. Een pluim voor het verdedigings- en keeperswerk,” refeerde hij aan de goede trainingen van de laatste tijd. “In andere wedstrijden hebben we veel gerend maar zonder doel en betekenis. We hebben grote afstanden afgelegd. In Oppsal kregen we 34 treffers tegen, dat hebben we eens goed geananlyseerd. De speelsters kregen nu vastomlijnde taken mee en daar heeft iedereen zich aan gehouden. Alle lof voor mijn ploeg!”

Tien minuten voor tijd leken de bezoeksters te bezwijken toen Molde Melanie Bak van een persoonlijke bewaking voorzag. Twee minuten later kreeg ook Frederikke Gulmak een cipier.

"Maar we waren erop voorbereid en we hadden het er in de rust over dat ze zoiets gingen doen. We hebben eigenlijk alles gedaan wat we toen moesten doen, maar misten twee goede kansen. Toen werd het een beetje nerveus, maar ik denk ook dat de ploeg snel herstelde.”

Martinussen verklaart het belang van bijna twee maanden vechten voor de tweede overwinning van het seizoen: "Er was enige onzekerheid in het team en onszelf na de start die we hebben gehad. Dan is het goed om terug te kunnen keren en te zeggen: ‘Zie hier wat we kunnen’. Er leeft veel in dit team.”

Bij de overnachting in Molde hoort natuurlijk een diner, aangboden door de club. “Daar gaan we maar eens van genieten,” klonk er opluchting na de uiteindelijke 21-26 zege.

Gjerpen: Annick Lipman, Kamilla Røed, Elisabeth Hammerstad 2, Nathalie Hendrikse 2, Maria Solheim 1, Cecilie Løvdal, Madeleine Ostlund 3, Thea Oby-Olsen 4, Titel Solumsmoen Mørch 1, Hanne Svela, Frederikke Gulmark 4, Melanie Bak 7 (1 ).

Topscorer Molde: Mona Obaidli 6. Martine Smeets scoorde tweemaal.

Voor Talissa Groen was het haar laatste duel in het shirt van Molde. Zoals afgesproken keert ze na drie maanden weer terug naar Nederland.

Deel dit bericht