Nieuws

Toptransfers bij vrouwenploegen in Champions League

Toptransfers bij vrouwenploegen in Champions League

Door Frits Feuler –Het ene seizoen in het tophandbal bij de vrouwen is het andere niet. Door het opdoeken van tweevoudig finalist Vardar Skopje – de club richt zich volledig op de mannenploeg – zijn er nogal wat verschuivingen te noteren. Speelsters van de Macedonische kampioen konden transfervrij de deur uit wandelen en zochten elders in Europa nieuwe kansen.

CSM Bucuresti lijkt als enige ploeg het sterkst uit de zomerse transferperiode te zijn gekomen. Ook Györ verstevigde met name de defensie terwijl het Franse Brest zich ook niet onbetuigd liet.

We zetten de 10 toptransfers op een rijtje:

10. Katarina Bulatovic (van Rostov-Don naar Buducnost)

De 33-jarige rechteropbouwspeelster en drievoudig topscoorster in de Champions League, komt voor de derde keer ‘thuis’. Tweemaal droeg ze al het shirt van Buducnost, zeven seizoenen in totaal. Buducnost wordt niet gezien als een kandidaat voor de hoogste Europese clubtitel, maar met een bekend gezicht als Bulatovic zou de jonge kern al enorm geholpen zijn.

9. Elisabeth Omoregie (van RK Krim naar CSM Bucuresti)

Deze 21-jarige linkeropbouwspeelster was voor Krim een zeer waardevolle speelster vanwege haar snelheid en techniek. In de laatste drie seizoenen van de CL scoorde ze minstens 28 treffers. Bij de Roemeense kampioen zal ze samen met Christina Neagu het ‘Dreh- und Angelpunkt’ worden.  

8. Jovankan Radicevic (van Vardar naar CSM Bucuresti)

De Roemeense kampioen is actief op zoek geweest naar een rechterhoekspeelster, nadat Nathalie Hagman die rol afgelopen seizoen niet naar behoren heeft weten in te vullen. In Radicevic, gekend om haar snelheid en inzet, hoopt men die leemte te kunnen opvullen. Ze ontmoet bij de Roemeense ploeg diverse ex-teamgenoten.

7. Loïs Abbing (van Issy Paris naar Rostov-Don)

De 26-jarige Nederlandse scherpschutter maakt haar comeback op het hoogste Europese clubniveau, na een onderbreking van twee jaar bij Issy Paris. Voorheen speelde ze bij het Roemeense HCM Baia Mare waarbij ze liefst 60 treffers liet noteren in de EHF Champions League. Samen met Abbingh hoopt Rostov-Don over enkele maanden tijdens de Final Four in Boedapest wel op het hoogste treetje te staan.

6. Ana Gros (van Metz Handball naar Brest Bretagne)

Ana Gros was mede verantwoordelijk voor de prima prestaties van Metz in de laatste seizoenen in Europees verband. De Sloveense rechteropbouwspeelster was in veel duels ongrijpbaar en werd in oktober 2017 verkozen tot ‘speelster van de maand’.

Met bijna 70 treffers in de laatste drie Europese seizoenen vestigde Gros zich als een van de beste schutters in de topcompetitie. Komend seizoen nog steeds te bewonderen in Frankrijk maar dan bij het eveneens ambitieuze Brest.

5. Dragana Cvijic (van Vardar naar CSM Bucuresti)

Cvijic maakt deel uit van kwartet van vier speelsters dat uit Vardar vertrok en tekende bij CSM Bucuresti. De Servische Zij zou bij de Roemeense topclub wel eens de meest belangrijke aankoop kunnen worden met haar onorthodoxe speelwijze aan de cirkel maar ook verdedigend is ze met haar krachtige lichaam zeker een geweldige sta-in-de-weg voor de opponenten. Met Christina Neagu speelde ze al bij Buducnost.

4. Veronica Kristiansen (van FC Midtjylland naar Györi Audi ETO KC)

De 28-jarige Kristiansen heeft tot nu toe nooit Scandinavië verlaten, maar nu dit leek het juiste moment om het toch te doen. Györ heeft nu vijf Noorse spelers, dus de overgangsperiode van Kristiansen zou kort moeten zijn. De ploeg zou vanaf de eerste wedstrijd klaar en ingespeeld moeten zijn. De Noorse sterspeelster scoorde vorig seizoen 91 doelpunten en had nog een grote rol om de eerste plek kunnen spelen als haar voormalige Deense ploeg zich had weten te kwalificeren voor de EHF FINAL4 in Boedapest.

3. Isabelle Gullden (van Handbal CSM Bucuresti naar Brest Bretagne)

Wanhopige smeekbeden om te blijven van een legioen Roemeense fans! Zij slaagden er echter niet in haar voor CSM te behouden. Gullden besloot, ondanks mooie jaren in Roemenië, toch naar Brest te vertrekken.

Het was een hartverscheurend moment voor zowel de ‘die-hard fans’ als voor de speelster. Maar de Zweedse Gullden zei dat dit vertrek het beste was. Klaar voor een nieuwe start in Frankrijk. Voor de Zweedse spelverdeelster was 2018 een vreemd seizoen had. De Franse fans zullen met veel enthousiasme uitkijken naar de eerste 'no-look'-pas die Gullden voor haar nieuwe team zal laten zien.

2. Andrea Lekic (van Vardar naar CSM Bucuresti)

Lekic's naam staat synoniem voor het laatste decennium op het hoogste niveau. Maar de Servische topper heeft maar één EHF Champions League-trofee gewonnen, dus haar honger om te winnen zal duidelijk zijn. Het komt allemaal neer op hoe Lekic de taken voor balbezit en schotpositie deelt met Cristina Neagu en of hun partnerschap sterker zal zijn dan Neagu vorig seizoen met Gullden had. Eén ding is zeker: CSM zal er zeker frisser uitzien met het Vardar-legioen dat naar Boekarest komt.

1.Amandine Leynaud (van Vardar naar Györi Audi ETO KC)

Het toch al sterke keeperspotentieel bij de Hongaarse kampioen wordt bij de huidige Europese titelhouder verbeterd door de komst  van Leynaud. De 32-jarige Franse doelvrouwe won vorig jaar de gouden medaille met de nationale Franse ploeg tijdens het WK. Tijdens de EHF FINAL4 in Boedapest werd de Franse topkeepster tot MVP gekozen.

Door die grotere defensievere zekerheid betekent het zonder meer dat Györ – zonder Yvette Broch maar met Nycke Groot - opnieuw favoriet is om de titel voor de vijfde keer in zeven jaar te winnen.

Deel dit bericht