Nieuws

Voorwaarts blij met terugkeer Alineke Ros

Voorwaarts blij met terugkeer Alineke Ros

Ploeg uit Twello kegelt BFC van de vloer

Door Frits Feuler – Ze heeft vrede met stap terug. Als 15-jarige vertrok het Apeldoornse talent Alineke Ros van Twello naar de opleidingsschool van Dalfsen. Zes jaar lang deed ze onder coach Peter Portengen heel veel handbalervaring op. Speelde in de top van het Nederlandse handbal, kwam tegenover buitenlandse toppers te staan. Jong Oranje en het grote Oranje lonkten.

Maar eind 2015 zegde ze het tophandbal bij Dalfsen vaarwel. Ze moest een jaar lang revalideren van een goedaardige tumor in haar scheenbeen. “Kon geen veertien uur meer trainen! Speelde met pijn, was niet leuk meer. Overbelasting? Zou kunnen. Het was wel even schrikken toen ik van die tumor hoorde.” Medisch ingrijpen was nodig. “Er werd behoorlijk wat weg geschraapt in mijn onderbeen. De revalidatie had tijd nodig. Een jaar stond ik op non actief.”

De lange hoekspeelster (23) vond onder leiding van trainster Helma Meijerman bij Fit&Fun Voorwaarts weer steun en plezier in het spelletje. En hoe! Tegen de Beekse Fusie Club scoorde ze uit veertien poging evenzovele keren! Op tegenaanval, vanuit de linkerhoek, vanuit de opbouw. Geef haar een bal en succes lijkt verzekerd.

“Zo iemand als Alineke wenst iedere trainer zich in de ploeg,” analyseert de rustig coachende Meijerman - voor het vierde jaar in dienst bij de ploeg uit Twello - kort na afloop van het met 29-41 gewonnen uitduel. “Scherp begonnen na een busreis van ruim 2 ½ uur! Dacht dat het hier moeilijk zou worden. Alleen in het laatste kwartier werden we wat slordig. Vergeet niet, er deden twee A-junioren (Jill Kloppeberg en Keyara Peters, FF) mee. Kon zodoende enkele basiskrachten aan de kant houden. Beiden hebben ook gescoord. Dat is onze toekomst, daar moeten we goed mee om gaan.”

Alineke Ros en haar trainster Helma Meijerman                  foto HSP

Uitdaging

Ros hoort het verhaal van haar trainster aan. “Helma wil dat ik ook op de opbouwpositie kan spelen. Bij Jong Oranje was de hoek mijn positie. Vind ik nu wel weer een uitdaging.” Als hoekspeelster heb je andere kwaliteiten dan een opbouwer. Langs de lijn opstomen, bal vangen en afmaken. In de opbouwrij heb je meer balcontacten. Hoef je de struise Alineke Ros niet uit te leggen! Ervaring is ook iets wat ze meebrengt in deze overwegend jonge groep.

Ros is dus voor de ambitieuze club uit Twello een juweel, in meerder opzichten. Als ze vanaf die opbouwpositie met hetzelfde speelse gemak de tegenstanders een voor een in de luren legt, heeft Voorwaarts een behoorlijk topper in huis als het richting de eredivisie gaat. Met allemaal speelsters uit het eigen dorp, alleen Quinty Veerman komt uit het Arnhemse!

Jeugd

Als door een wesp gestoken remt het tweetal de verslaggever af. “We hebben een te kleine selectie. Als we die promotie willen, moet de jeugd er klaar voor zijn.” Een stevige horde is al genomen. Thuis werd concurrent Volendam geklopt. “Een sterke ploeg die het verdient om naar de eredivisie te gaan, “geeft Meijerman een schot voor de boeg. “We speelden boven ons kunnen. Wij hoeven nog niet zo nodig hogerop. Als we het cadeautje krijgen, pakken we het natuurlijk uit. Derby’s tegen Kwiek zijn voor onze supporters iets om naar uit te kijken. Dan leeft handbal echt in de regio.”

Op de vraag of Alineke Ros bezig is om Voorwaarts mogelijk nog een keer in te ruilen voor een topclub in het buitenland, is ze vrij duidelijk. “Het is daar niet altijd rozengeur en maneschijn,” vertelt ze lachend. “Mijn vriend Nick Oudendag is prof-basketballer in Den Bosch, zelf volg ik nog een masteropleiding in Rotterdam. Dan is het fijn om ook wel eens samen een of twee dagen thuis te zijn in plaats van in het buitenland op een kamertje!”

Over haar sportieve toekomst maakt ze zich geen zorgen. Ze laat het op haar af komen. “Heb het hier naar mijn zin. Ik kijk wel hoe en wat.  Ben er niet echt mee bezig. Nu is het gewoon genieten met de meiden en de supporters. Een hele bus vol en nog een tiental auto’s komt elke uitwedstrijd mee. Fijn als je daarbij mag horen!”

Voorlopig geniet heel Twello en omgeving van de 14 punten uit 7 duels.

Deel dit bericht