Handbalshop
Westlandse keepster Rinka Duijndam debuteert op EK in Oranje

Westlandse keepster Rinka Duijndam debuteert op EK in Oranje

06 december 2018, 16:36 uur

Debuut om van te dromen

AD SPORT / Peter Lotman- Ze kon het eerst niet geloven. Rinka Duijndam moest het telefoontje van bondscoach Helle Thomsen goed tot zich laten doordringen. “Mee naar het EK in Frankrijk. Alsof ik droomde. Het duurde een tijdje voordat ik besefte dat het echt waar was”, aldus de 21-jarige keepster. Afgelopen maandag debuteerde ze bij Oranje in de EK-wedstrijd tegen Spanje.

Rinka Duijndam, debuut in Oranje          foto NHV

Duijndam had er, net als de meeste handbalinsiders, rekening mee gehouden dat naast Tess Wester de ervaren Jasmina Jankovic aan de selectie voor het EK in Frankrijk zou worden toegevoegd.  Op de valreep besloot bondscoach Helle Thomsen toch de talentrijke Duijndam mee te nemen.

“Dat was wel even schrikken. Ik werd als laatste ingelicht door de bondscoach. Van verbazing wist ik eerst niet wat ik moest zeggen. Natuurlijk ben ik ongelofelijk blij, dat ik deze kans krijg. Het vele trainen en alle opofferingen worden dan toch beloond. Met Oranje actief zijn op een groot toernooi is toch het mooiste dat er is.”

Veel indruk

Rinka Duijndam begon ooit met handballen bij VELO in Wateringen. Negen jaar bleef zij daar totdat haar talent niet onopgemerkt bleef voor de op het hoogste niveau uitkomende regiogenoot Quintus. Vier seizoenen stond zij daar tussen de palen en werd toen weggeplukt door het Duitse HSG Bad Wildungen Vipers. Dat verblijf was van korte duur, want Duijndam maakte veel indruk en kreeg een lucratief contract bij grootmacht Borussia Dortmund.

Rinka Duijndam, tijdens WK U20 in 2016 in actie tegen Hongarije voor Jong Oranje     

foto archief HSP

“Ik heb in al die jaren zó ontzettend veel geleerd. Ook de trainingsstages bij het Nederlands team waren een leerzaam traject voor mij. Ik ben die trainingsweek met Oranje zonder verwachtingen ingegaan. Ik zie wel hoe het loopt, dacht ik steeds, en maakte me geen illusies. Tess Wester en Jasmina Jankovic vormden al jaren een hecht duo. De bondscoach zal wel voor die twee kiezen, verwachtte ik. Er waren al wat veranderingen in het team, dus waarschijnlijk kiest ze in het doel dan voor extra zekerheid. Dat dan toch de keuze op mij is gevallen, maakt het extra fantastisch”, glundert Duijndam bij de gedachte dat ze haar kwaliteiten op het Europese podium kan laten zien.

Duidelijk is geworden, dat bondscoach Thomsen heeft gekozen voor een andere stijl van keepen naast de explosieve Tess Wester. Ook Jankovic is vergelijkbaar met die stijl. Duijndam: “Ik heb meer lengte en ben ook rustiger in het doel. Door die manier van keepen, kan ik veel ballen stoppen, al is het op een andere manier. Gelukkig gunt Jasmina het mij. Voor haar is het vervelend, maar ze heeft me veel succes gewenst. Zo werkt het nu eenmaal in topsport.”

Nieuw hoofdstuk

Duijndam kan met haar eerste EK-avontuur een nieuw hoofdstuk toevoegen aan haar nu al imposante handballoopbaan. Het vorige grote succes in Oranje? “Dat was met Jong Oranje tegen Hongarije op het WK. We stonden tien minuten voor tijd met vijf doelpunten achter en maakten er vervolgens nog zes. Waarvan één doelpunt van mij was. Dat was ook onvergetelijk.”

Keepster Rinka Duijndam brengt samen met de drie andere debutanten Merel Freriks, Dione Housheer en Delaila Amega (óók ex-Quintus) nieuw, jeugdig elan in de nationale ploeg. Oranje heeft de afgelopen jaren met de gevestigde internationals voor aansprekende resultaten gezorgd op EK’s, WK’s en OS.

“Daarom is vers bloed juist wel goed”, vindt Duijndam. “Wij kunnen met ons onbevangen spel hopelijk wat druk wegnemen bij de routiniers. Dat komt het spel van iedereen ten goede.”

Laatste update: 06 december 2018, 19:37 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct